Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

PRÁVE TERAZ Juraj obžalovaný zo zabitia Filipínca Henryho žiadal o prepustenie z väzby: VIDEO Súd rozhodol!

Príchod Juraja Hossu na súdne pojednávanie. Zobraziť galériu (15)
Príchod Juraja Hossu na súdne pojednávanie. (Zdroj: topky: Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Hlavné pojednávanie v kauze zabitia Filipínca Henryho Acordu sa koná aj vo štvrtok. Pred trojčlenný senát sa v utorok dostavilo 11 svedkov, dnes pokračujú vo vypočúvaní ďalších osôb, ktoré môžu pomôcť objasniť okolnosti prípadu. Popoludní súd rozhodoval aj o žiadosti obžalovaného, ktorý chce ísť z väzby na slobodu.

Podľa prokurátorky však u Hossu aj naďalej pretrvávajú dôvody preventívnej väzby. Odôvodnila to aj jeho psychickým stavom. "Samotný obžalovaný sa pred svojou doktorkou opakovane vyjadril, že má problémy zvládať stavy úzkosti, čo niekedy rieši konzumáciou väčšieho množstva alkoholu, vtedy nie je schopný zvládať svoje konanie," vysvetlila.

Aj podľa súdu zákonné dôvody na preventívnu väzbu naďalej trvajú. "V danom prípade súd nemal inú možnosť ako vzhľadom na rozhodnutie Krajského súdu v Bratislave žiadosť obžalovaného zamietnuť," odôvodnil rozhodnutie predseda senátu OS Bratislava I. Obhajoba podala voči rozhodnutiu sťažnosť.

Juraj Hossu prichádza na súdne pojednávanie.

Podľa slov prokurátorky hrozí, že by u Hossu mohlo opakovane dôjsť k nekontrolovateľnému správaniu, ktoré by mohlo mať tragické či fatálne následky. Obžalovaný sa ešte dopoludnia počas toho, ako ho viedla policajná eskorta, na otázky novinárov vyjadril, že už ho raz na slobodu prepustili. Súd ale napokon popoludní rozhodol, že Hossuovej žiadosti nevyhovie.

Slová obžalovaného o tom, že už sa raz na slobode ocitol, pravdepodobne smerovali k tomu, že vo väzbe neskončil ihneď po incidente, ale až po vyše týždni. Dôvodom bolo rozhodnutie okresného prokurátora Ladislava Slobodu. Ešte 27. mája vyšetrovateľ spracoval podnet prokurátorovi, aby útočníka vzali do väzby. Sloboda ale 30. mája oznámil, že Hossua prepustili zo zadržania.

Kauza smrti Filipínca Henryho: Prokurátor, ktorý ho najskôr pustil na slobodu, pykať nebude

S podnetom sa totiž nestotožnil a nepodal návrh na vzatie obvineného do väzby. Filipínec ale ťažkým zraneniam podľahol a skutok napokon prekvalifikovali na zabitie. Hossu skončil vo väzbe. Dozor potom prevzal krajský prokurátor.

Myslel si, že Henry je pasák

Incident, ktorý šokoval celé Slovensko, sa odohral 26. mája 2018 na Obchodnej ulici v Bratislave. Kamera zachytila, ako Hossu surovo kopol Filipínca, potom mu dal facky a vyložil si na neho nohu. Úder, ktorý mu v tom čase približne 115 kilogramov vážiaci Dunajskostredčan uštedril, mal Henrymu spôsobiť krvácanie do mozgu, ťažký opuch a následnú smrť.

Obžalovaný zo zabitia Filipínca chce na slobodu: VIDEO Podľa blízkych nie je agresor, mrazivé slová svedka

Hossu tvrdí, že v čase útoku bol opitý a myslel si, že útly cudzinec je pasák. Fackami ho údajne chcel oživiť. Jeden zo svedkov, ktorý na miesto dorazil už v čase, keď Henry ležal na zemi, však uviedol, že obžalovaný v inkriminovanej chvíli povedal "tak ti treba". Hossu ale svoj čin pred súdom viackrát oľutoval. V prípade, že mu preukážu vinu, hrozí mu 12 rokov za mrežami. 

Viac o téme: Súd FilipínecJuraj HossuHenry Acorda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu