Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Eva (†64), ktorú nechali ležať na chodbe levickej nemocnice, zomrela: Prvé slová zroneného syna

Nemocnica Levice nechala pacientku po operácii na chodbe. Zobraziť galériu (2)
Nemocnica Levice nechala pacientku po operácii na chodbe. (Zdroj: Tip čitateľa)

LEVICE - Keď za vážne chorou Evou po akútnom zákroku prišli rodinní príbuzní, oči im zaliali slzy. Našli ju ležať na chodbe pred pracovňou sestričiek chirurgického oddelenia. Dotknutá Nemocnica Levice ju tam nechala dva dni. Ľady sa prelomili vďaka médiám. O prípad sa aktuálne zaujíma Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) i verejná ochrankyňa práv.

Nehumánne spôsoby levickej nemocnice rozzúrili takmer celé Slovensko. Evu (64), onkologickú pacientku prijatú 7. marca, podľa vyjadrení jej príbuzných nechali po operácii žalúdka ležať dva dni na chodbe chirurgie oproti vchodovým dverám. Spomínaná pacientka z Tekovských Lužian sa tak zotavovala pred očami návštevníkov.

Plný kapacitný stav na chirurgii

Keď Evini rodinní príslušníci konfrontovali lekára, aby ju preložili do izby, bolo im povedané, že momentálne to nie je možné, lebo oddelenie je plné. Túto odpoveď médiám pretlmočila aj Lucia Kočková zo spoločnosti Agel SK, ktorá nemocnicu prevádzkuje. Podotkla ale, že zdravotnícky personál vytvoril pacientke observačný priestor pred pracovňou sestier daného oddelenia. „Ide o uzatvorenú časť chirurgického oddelenia, kde majú prístup iba personál nemocnice a najbližší príbuzní pacienta. Vzniknutá situácia nás mrzí,“ dodala.

Na snímke je Eva po akútnom zákroku, hospitalizovaná na chodbe chirurgického oddelenia.
Zobraziť galériu (2)
Na snímke je Eva po akútnom zákroku, hospitalizovaná na chodbe chirurgického oddelenia.  (Zdroj: Tip čitateľa)

Nemocnica začala konať aj kvôli medializácii prípadu

Vzniknutá situácia sa vyriešila aj vďaka silnej medializácii. Evu v pondelok preložili na oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny. Bohužiaľ, v piatok skonala. „Smrť pacientky v žiadnom prípade nesúvisí s jej pobytom v improvizovanom observačnom priestore. Ako médiám povedali jej rodinní príslušníci, trpela pred neplánovanou operáciou veľmi závažnými ochoreniami. Podrobné informácie nemôžeme bez súhlasu rodinných príslušníkov poskytovať,“ povedala pre Topky.sk Kočková.

Zlomený syn bude apelovať na ministerku zdravotníctva

Evin potomok plánuje zaslať otvorený list adresovaný ministerke zdravotníctva. „Po zvážení som sa rozhodol zaslať otvorený list pre pani ministerku Andreu Kalavskú a tam bude moje vyjadrenie ohľadom mamky od A po Z,“ reagoval pre Topky.sk syn zosnulej.


Čítajte aj: Škandalózne FOTO z levickej nemocnice, Slováci zúria: Onkologickú pacientku nechali na chodbe


O prípad sa zaujímajú kompetentní

O reakciu sme požiadali aj ÚDZS. Jeho hovorkyňa Erika Kováčiková potvrdila, že dohľad v spomínanej nemocnici vykoná z vlastnej vôle. „Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou na základe medializovaných informácií vykonáva dohľad z vlastnej iniciatívy v Nemocnici Levice, s. r. o. O výsledku dohľadu môže úrad informovať až po jeho ukončení,“ uviedla hovorkyňa.  

Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová sa listom obrátila na riaditeľa nemocnice a vyzvala ho, aby v budúcnosti zabezpečil predchádzanie podobným situáciám. „Postup nemocnice, ktorý bol v mediálnych výstupoch opísaný, nepovažujem za vhodný či rešpektujúci dôstojnosť pacientov nemocnice. Zároveň si myslím, že dokonca môže predstavovať pre pacientov možné zdravotné riziká. Veľmi ma mrzí, že sa s takýmito prípadmi ponižujúceho zaobchádzania s ľuďmi v zdravotníckych zariadeniach stretávame aj dnes,“ píše Patakyová v liste adresovanom riaditeľovi nemocnice.

Ombudsmanka zároveň uviedla, že podľa medializovaných informácií nemocnica síce situáciu v tomto prípade napravila, ale urobila tak až po zverejnení fotografie dokumentujúcej situáciu na sociálnych sieťach. „Z dostupných informácií vyplýva aj to, že na miesto dotknutej pacientky na chodbe bol presunutý iný pacient, čo považujem za neprípustné. Nejde totiž o problém len v tomto jednom konkrétnom prípade, umiestňovanie pacientov na chodbu nie je v rámci zvyčajnej prevádzky vôbec akceptovateľné,“ uviedla s tým, že vyzvala riaditeľa nemocnice, aby našiel spôsob, ako podobným situáciám predchádzať a zabezpečil tak dôstojný a bezpečný pobyt ľudí v nemocnici.

Viac o téme: LeviceNemocnica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu