Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Policajti zverejnili akčné VIDEO zo zatýkania šéfa balkánskej mafie v Prahe: Úkryt v podnájme

Českí policajti zadržali veľkú rybu. Zobraziť galériu (2)
Českí policajti zadržali veľkú rybu. (Zdroj: Reprofoto/Facebook:Policie ČR)

PRAHA - Založenie organizovanej skupiny, pokus o vraždu, nedovolené ozbrojovanie aj úžerníctvo. Týmto začína zoznam činov, ktoré má na rováši 55-ročný muž, ktorého zadržali 12. decembra v Prahe. Hľadanej osobe hrozí až 40 rokov za mrežami, v medzinárodnej policajnej databáze je muž označovaný ako nebezpečný páchateľ. Podľa českých médií skončil v rukách kriminalistov šéf čiernohorskej mafie.

Medzinárodný zatýkací rozkaz vydal v roku 2016 Najvyšší súd v Podgorici v Čiernej Hore. O zadržaní nebezpečného muža informovala česká polícia na sociálnej sieti. Podieľali sa na ňom policajti Národnej jednotky cieľového pátrania Polície ČR v spolupráci so Zásahovou jednotkou Krajského riaditeľstva polície Hlavného mesta Praha. Zverejnili aj video z akcie.

Kto je zadržaný muž? Podľa českých médií ide o Slobodana Kašćelana. Ten je spájaný s obchodmi na hrane zákona, pohybovať sa má aj v drogovom biznise. Srbské médiá o ňom píšu ako o vodcovi notoricky známeho klanu, ktorý označujú ako "Kavač". 

"Podľa informácií, ktoré mali policajti k dispozícii, páchala táto zločinecká skupina násilnú trestnú činnosť aj za použitia strelných zbraní. Sám hľadaný často využíval služby ozbrojených strážcov, z ktorých jeden bol pred niekoľkými dňami zadržaný políciou v Čiernej Hore a bol v čase zákroku ozbrojený nelegálnou strelnou zbraňou," povedala hovorkyňa policajného prezídia Lenka Sikorová.

O úspechu v Českej republike informujú aj v Čiernej Hore a v Srbsku.
Zobraziť galériu (2)
O úspechu v Českej republike informujú aj v Čiernej Hore a v Srbsku.  (Zdroj: Reprofoto: blic.rs)

Nasadenie zásahovej jednotky sa podľa jej slov ukázalo ako dobrý krok. "Hľadaný sa počas policajného zákroku najprv pokúsil o útek a potom kládol policajtom aktívny odpor," vysvetlila hovorkyňa. 

Kašćelan patrí k najhľadanejším osobám na území Čiernej Hory. Vie, ako sa ukrývať. Používal falošné identity, menil miesta pobytu. U našich západných susedov podľa polície taktiež využíval falošné doklady. V zahraničných médiách uvádzajú, že dokonca menil aj výzor. 

Šajgal z kauzy vraždy Kubašiaka ide do väzby! Roky unikal vďaka šokujúcej zmene, FOTO omladol o 30 rokov

Aj napriek tomu, že sa vedel ukrývať ako chameleón, však Kašćelan skončil vo väzbe. V súčasnosti sa rokuje o jeho vydaní do Čiernej Hory. "Zadržaním tejto osoby vyvrcholilo medzinárodné pátranie vedené v rámci siete ENFAST, do ktorého bolo okrem Českej republiky a Čiernej Hory zapojených viacero európskych štátov, napríklad Švajčiarsko, Nemecko, Španielsko, Francúzsko, ale aj ďalšie štáty," dodala hovorkyňa.

Zločinecký kódex

Kašćelana mali podľa médií zatknúť v prenajatom byte. Na území mesta Kotor v Čiernej Hore, kde jeho klan pôsobí, je okrem klanu "Kavač" ešte jeden obávaný klan "Skaljar". Medzi spomínanými skupinami vládne rivalita. Názvy dostali podľa území v meste.

Práve Kašćelan údajne vyhlásil, že všetkých členov klanu, s ktorým nemajú dobré vzťahy, odstráni. Podľa miestnych médií je Kavač omnoho nebezpečnejší ako Skaljar, skupina sa má dokonca riadiť zločineckým kódexom. Interpol vydal na Kašćelana zatykač v roku 2017. Dôvodom bol pokus o vraždu Igora Markoviča. 

Viac o téme: MafiaZásahZatýkanieČRSlobodan Kašćelan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu