Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Tragický koniec Stanky (†39) a jej dcérky Lilianky (†11): Smrť pod kolesami rýchlika, vodička si okolnosti nepamätá

Pri zrážke s rýchlikom zomrela matka s dcérkou. Zobraziť galériu (6)
Pri zrážke s rýchlikom zomrela matka s dcérkou. (Zdroj: Facebook/L.U.,S.K.)

ŠURANY/LIPOVÁ - Mali celý život pred sebou, no stačila sekunda a všetko stíchlo. Stanka (†39) a Lilianka (†11) prechádzali cez Šurany, za volantom auta sedela ich príbuzná. Na železničnom priechode však nezastavila. Práve v tom čase úsekom prechádzal rýchlik smerujúci do hlavného mesta. Po kolízii skončili bezvládne telá matky s dcérkou mimo vozidla, vodičku museli vyťahovať hasiči, no prežila. Čo však predchádzalo nárazu, si nepamätala.

K tragédii došlo krátko pred deviatou hodinou ráno. Viacerí z cestujúcich mali onedlho vystupovať, no zrazu pocítili, že vlak brzdí až príliš prudko. Cesta do Bratislavy sa skomplikovala, neskôr ich vonku čakal evakuačný autobus a smutný pohľad na havarované auto, v ktorom predtým sedeli traja ľudia. Prežila len jedna žena. Matka s dcérkou boli na mieste mŕtve.

Kolízia rýchlika a auta
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

Po príchode hasičov boli ich telá mimo vozidla a nejavili známky života. "Výzvu na tiesňovú linku 155 sme prijali o 08:59 a na pomoc sme okamžite vyslali záchranárov. Žiaľ, pri nehode utrpeli dve osoby – maloleté dieťa a žena fatálne poranenia, ktorým na mieste podľahli," uviedla hovorkyňa záchranárov Alena Krčová.

FOTO Obrovská tragédia v Šuranoch: Po zrážke rýchlika s autom prišla o život Stanka (†39) a jej dcérka (†11)

Čo sa vlastne stalo? Nitrianska policajná hovorkyňa Božena Bruchterová objasnila, že k zrážke došlo po tom, čo 32-ročná šoférka vozidla Renault Fluence z doposiaľ nezistených príčin vošla na železničné priecestie, ktoré je vybavené svetelným a zvukovým zariadením. Nanešťastie v čase, keď tadiaľ prechádzal rýchlik.

Kolízia rýchlika a auta
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

Osudná chyba

Mikrospánok, zdravotné problémy či jednoducho risk za volantom. To všetko sa mohlo podpísať pod konanie vodičky, Stankinej sestry. Čo však skutočne predchádzalo nešťastiu, preukáže až policajné vyšetrovanie. Na okolnosti si totiž nespomína ani samotná šoférka, ktorá skončila v nemocnici v Nových Zámkoch.

"Posádka leteckých záchranárov si na mieste do svojej starostlivosti prevzala 32-ročnú vodičku, ktorá bola pri vedomí, na okolnosti nehody si však nepamätala. Utrpela poranenie hlavy, dolnej končatiny a ďalšie povrchové poranenia," objasnila na svojej stránke Vrtuľníková záchranná zdravotná služba.

Kolízia rýchlika a auta
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

Podľa hovorcu Železničnej spoločnosti Slovensko Tomáša Kováča však bolo priecestie plne funkčné a svetelná signalizácia fungovala. "Treba podotknúť, že rušňovodič skúšal nehode zabrániť všetkými prostriedkami, žiaľ, nebolo to už možné," dodal.

Obrovská strata pre malú školu

Lilianka (†11) navštevovala šiesty ročník základnej školy v obci Lipová. Riaditeľka Tatiana Uhríková krátko po udalosti povedala, že celé okolie nemôže uveriť tomu, čo sa to stalo a že dievčatko už nie je medzi nimi. "Bola našim anjelom, bola žiačkou, ktorá sa stále na všetkých usmievala, objímala nás od rána do poobedia. Maľovala nám všetkým obrázky," zaspomínala.

Stanka a jej dcérka
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/B.U.)

Zronená riaditeľka priznala, že v pondelok ráno sa pýtala, či jedna z najšikovnejších žiačok príde do školy alebo bude chýbať. "Asi sa to práve vtedy stalo," povedala smutne. Dievčatko mal bolieť zub a riaditeľka predpokladá, že práve to mohol byť dôvod, prečo nebola v škole.

Na budove už visí čierna zástava. "Máme aj fotky, pretože nedávno bola na streleckej súťaži, zapájala sa aj do súťaží v recitovaní a maľovaní, chodila na krúžky," vymenovala T. Uhríková. "Pre našu malú školu to je naozaj obrovská strata," uzavrela.

Viac o téme: NehodaAutoMatkaVlakSmrťDcéra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu