Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Mrazivé priznanie otca útočníka v Štrasburgu: Syna od džihádistov odhováral, šokujúca odpoveď

Útok v Štrasburgu. Zobraziť galériu (5)
Útok v Štrasburgu. (Zdroj: SITA/AP)

ŠTRASBURG – Zdá sa, že po útoku zradikalizovaného mladíka, ktorý v blízkosti vianočných trhov vo francúzskom Štasburgu zabil štyroch ľudí, sa mesto postupne vracia do normálnych koľají. Včera večer, teda dva dni po tom, čo strelca zlikvidovala polícia, prehovoril jeho otec pôvodom z Alžírska. Ten potvrdil skutočnosť, z ktorej ho tajná služba v minulosti len podozrievala.

Francúzske mesto neďaleko nemeckých hraníc sa po vyčíňaní 29-ročného ozbrojenca Chérifa Chekatta postupne vracia do normálnych koľají. V piatok v meste opäť otvorili vianočné trhy, ktoré boli v utorok dejiskom krvavého útoku, v dôsledku ktorého strelec revolverom s kalibrom 8 mm, vyrobeného koncom 19. storočia, zabil štyroch ľudí.

Na snímke je Chérif Chekatt (†29).
Zobraziť galériu (5)
Na snímke je Chérif Chekatt (†29).  (Zdroj: SITA/AP)

Polícia zadržala strelcovu rodinu a blízkych

Francúzska polícia aktuálne preveruje, či mal útočník, ktorého vo štvrtok zastrelila, komplicov. Zadržala Chekattových rodičov a jeho dvoch bratov. Úrad parížskej prokuratúry informoval, že z väzby boli prepustení na slobodu v sobotu, keďže v tejto fáze nie je nič, z čoho by ich mohli obviniť. Ďalšie tri osoby blízke útočníkovi sú stále zadržiavané.

Útok v Štrasburgu.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Chekattov otec priznal, že jeho syn podporoval džihádistov   

V sobotu večer, teda dva dni po tom, čo jeho syna zlikvidovali policajti pri prestrelke v Štrasburgu, prehovoril otec Chérifa Chekatta. Vo francúzskej televízii France 2 povedal, že jeho syn bol stúpencom teroristickej organizácie Islamský štát (IS). „Napríklad povedal, že Dáiš (IS) bojuje za správnu vec,“ uviedol rodič predpokladaného útočníka. Dodal, že od podpory džihádistov sa svojho potomka pokúšal v minulosti odhovoriť. Chérifa presviedčal, že nevidí zločiny, ktoré páchajú. Syn mu však odvetil, že „to nie sú oni“.    

Propagandistická agentúra IS na Twitteri uviedla, že Chekatt bol jedným z jeho „vojakov“, čo francúzsky minister vnútra Christophe Castaner v piatok označil za „úplne oportunistické“.

Útok v Štrasburgu.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Francúzsky prezident položil bielu ružu k pamätníku, kde si ľudia uctievajú pamiatku obetí  

Útok zradikalizovaného mladíka odsúdil aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. Hlava štátu navštívila Štrasburg v piatok, aby si uctila obete streľby. Za znenia národnej hymny položil Macron v centre mesta bielu ružu k pamätníku generála Klébera, ktorý sa stal akýmsi provizórnym pamätníkom, kam ľudia pokladajú tisíce sviečok, kvetov a posolstiev. „Celý národ stojí pri ľuďoch v Štrasburgu. Toto som im dnes večer chcel povedať,“ povedal prezident, ktorý sa vracal zo summitu EÚ v Bruseli.

Na snímke je Emmanuel Macron s bielou ružou.
Zobraziť galériu (5)
Na snímke je Emmanuel Macron s bielou ružou.  (Zdroj: SITA/AP)

Strelca francúzske tajné služby už v minulosti monitorovali pre podozrenie z možnej islamistickej radikalizácie. Po streľbe bol na úteku 48 hodín a pátralo po ňom viac ako 700 príslušníkov bezpečnostných zložiek. Napokon ho vo štvrtok večer policajná hliadka po prestrelke zlikvidovala.

Viac o téme: ŠtrasburgIslamský štátÚtok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu