Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prokurátor podal návrh na väzobné stíhanie: Členom drogového gangu hrozí dokonca doživotie

Pri raziách policajti zaistili 31 kilogramov tabliet s obsahom efedrínu a 141-tisíc eur v hotovosti.
Pri raziách policajti zaistili 31 kilogramov tabliet s obsahom efedrínu a 141-tisíc eur v hotovosti. (Zdroj: SITA/NAKA)

BRATISLAVA - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal návrh na Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS) na väzobné stíhanie v prípade drogového gangu, ktorý pôsobil mimo iného v Trnave, Seredi a Galante.

"Prokurátor ÚŠP Generálnej prokuratúry SR podal dňa 13. decembra návrh na vzatie do väzby piatich osôb - S. W., T. P., M. P., R. F. a M. J. To pre členstvo v zločineckej skupine, respektíve činnosť pre zločineckú skupinu a súvisiacu drogovú trestnú činnosť páchanú predovšetkým v Seredi, Galante, Trnave a okolí. Hlavným členom skupiny v prípade uznania viny hrozí trest odňatia slobody 20 - 25 rokov až doživotie," uviedla v piatok hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

Podľa jej slov podrobnejšie informácie ÚŠP nebude poskytovať vzhľadom na to, že vec je v štádiu neverejného prípravného konania. O prípadnom väzobnom stíhaní by mal ŠTS pracovisko Banská Bystrica, podľa neoficiálnych informácií rozhodovať v piatok napoludnie. NAKA zasahovala v týchto dňoch proti zločineckej skupine v súvislosti s drogovou trestnou činnosťou. Uviedla polícia vo štvrtok (13.12.) na svojej facebookovej stránke. Obvinila 19 osôb. Zaistila množstvo drog a prekurzorov na ich výrobu. Zadržala spomínaných piatich obvinených.

V tomto prípade NAKA v súčinnosti s národnou protidrogovou jednotkou vykonávala operatívno-pátraciu činnosť v Trnavskom a Bratislavskom kraji. Jej výsledkom bolo zadokumentovanie drogovej trestnej činnosti zločineckej skupiny, operujúcej prevažne v mestách Sereď, Galanta, Trnava a v ich okolí. Zorganizovala preto policajnú akciu pod názvom VENAL.

Počas akcie policajti NAKA vykonali domové prehliadky a prehliadky iných priestorov. Pri zaisťovacích úkonoch využili aj inštitút vstupu do obydlia a znalecké skúmania. Vyšetrovateľ vypočul svedkov a obvinil 19 osôb zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Jedenásť z nich aj z drogovej trestnej činnosti, ktorú mali páchať obzvlášť závažným spôsobom.

Od roku 2015 mali členovia skupiny zabezpečiť väčšie množstvo prekurzorov (tabletky) v hodnote približne 4,8 milióna eur na výrobu asi 480 kilogramov metamfetamínu v hodnote 16,8 milióna eur. Počas akcie policajti zadržali piatich obvinených, zaistili 141.000 eur v hotovosti a 31 kilogramov prekurzorov vo forme tabliet s obsahom efedrínu. Z tohto množstva sa dá vyrobiť až 6,6 kilogramu metamfetamínu v hodnote 200.000 eur.​

Viac o téme: ProkurátorDrogový gangEfedrín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu