Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

PRÁVE TERAZ Kočnerov trezor odhalil prvé tajomstvo! Nahrávka zo spisu Gorila

Polícia vykonala domové prehliadky u podnikateľa Mariana Kočnera. Zobraziť galériu (7)
Polícia vykonala domové prehliadky u podnikateľa Mariana Kočnera. (Zdroj: Facebook/Polícia SR)

BRATISLAVA - Októbrové prehliadky v objektoch patriacich kontroverznému podnikateľovi Marianovi Kočnerovi, ktorý v súčasnosti sedí vo väzbe kvôli podozreniu z falšovania zmeniek a iných závažných trestných činností, priniesli svoje ovocie. Napriek obavám, že Kočner mal dosť času všetky nepríjemné dôkazy ukryť, sa ukázalo, že policajtom sa podaril slušný úlovok. Podľa Denníka N na USB kľúči, ktorý mal v trezore, objavili zvukové nahrávky z kauzy Gorila. Doteraz bola kauza spochybňovaná najmä kvôli tomu, že sa na verejnosti objavil iba prepis. Teraz by sa však mohol prípad výrazne posunúť vpred.

Domové prehliadky u Kočnera: FOTO Zaistili jeho luxusné vozidlo, prehľadali aj Donovaly

Obsah nahrávok, ktorý zatiaľ policajti skontrolovali, je totožný so spisom Gorila. Denníku N to potvrdili viaceré zdroje z prostredia orgánov činných v trestnom konaní.

Polícia vykonáva domové prehliadky
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Polícia SR)

“Keď sme prípad začínali pred siedmimi rokmi vyšetrovať, hovorili sme si s kolegami, že raz sa to určite objaví. Ak by sa preukázala pravosť nahrávky, len by to potvrdilo moje vtedajšie slová o autenticite, ktoré vtedy tak veľmi pre mňa nepochopiteľne prekážali policajnému prezidentovi Tiborovi Gašparovi,” povedal bývalý šéf tímu Gorila Marek Gajdoš pre Denník N.

Polícia vykonáva domové prehliadky
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Polícia SR)

“S najvyššou pravdepodobnosťou nebudú nahrávky použiteľné ako zákonný dôkaz, ale ak by to tak bolo, išlo by o obrovský prínos pre vyšetrovanie a viem si predstaviť aj vznášanie obvinení v súvislosti s preukázanými finančnými tokmi,” dodal Gajdoš.

PRÁVE TERAZ Kočnerov trezor
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Vyjadrenie špeciálnej prokuratúry

„Vami spomínaný procesný úkon bol vykonaný v stále prebiehajúcom prípravnom konaní vo veci úkladnej vraždy. K obdobným otázkam týkajúcim sa prebiehajúceho neverejného prípravného konania a vykonávania konkrétnych dôkazov sa z dôvodu zákonnej povinnosti zachovať mlčanlivosť prokurátora nie je možné v súčasnosti vyjadrovať. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie vo veci úkladnej vraždy aj vo veci „Gorila“ sa z uvedeného dôvodu nebudeme v tomto štádiu vyjadrovať k priebehu vyšetrovania, ani jednotlivým úkonom, aby sme nezmarili alebo nesťažili vyšetrovanie,“ uviedla pre Topky hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Domové prehliadky súviseli s vyšetrovaním vraždy Kuciaka

Domové prehliadky u Mariana Kočnera, sa konali v súvislosti s vyšetrovaním úkladnej vraždy. Podľa medializovaných informácií sa mali nájsť v trezore v jednom z podnikateľových domov zvukové záznamy.

"Procesný úkon bol vykonaný v stále prebiehajúcom prípravnom konaní vo veci úkladnej vraždy. K obdobným otázkam týkajúcim sa prebiehajúceho neverejného prípravného konania a vykonávania konkrétnych dôkazov sa z dôvodu zákonnej povinnosti zachovať mlčanlivosť prokurátora nie je možné v súčasnosti vyjadrovať," uviedla to hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Jana Tökölyová.

Ministerstvo vnútra (MV) SR sa v súvislosti s medializovanými informáciami vyjadrilo, že nemá žiadne bližšie informácie o prípade. "MV SR nie je orgánom činným v trestnom konaní a z toho dôvodu nepoznáme výsledky domovej prehliadky," uviedol riaditeľ tlačového odboru rezortu vnútra Jaroslav Taldík.

Kauza Gorila

Gorila je údajný spis Slovenskej informačnej služby, ktorý sa na internete objavil na konci roku 2011. Zaoberá sa rozhovormi politikov a šéfa finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka o províziách a korupcii za druhej vlády Mikuláša Dzurindu z SDKÚ v odpočúvanom byte na Vazovovej ulici v Bratislave.

Marian Kočner
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Rozsiahly materiál popisuje dosadzovanie politických nominantov do štátnych podnikov, provízie pri privatizácii a pavučinu vzťahov naprieč politikou, podnikateľskou sférou a bezpečnostnými zložkami.

Fico a Gorila

Jediným z aktívnych politikov, ktorých spis spomína medzi návštevníkmi bytu, je šéf vtedy opozičného Smeru Robert Fico. Na otázky, či v byte bol, nikdy priamo neodpovedal.

Podľa dokumentu Gorila on osobne navštívil konšpiračný byt na Vazovovej ulici, kde sa mal stretnúť so spolumajiteľom Penty Jaroslavom Haščákom a po príchode si vypýtal na pitie Colu.

"Ja sa tejto téme nevyhýbam. Ak by sa potvrdilo, že niečo na tomto spise je pravdivé, tak si prečítajte, čo sú tam popísané za hrôzostrašné veci, ale čo to má spoločné so Smerom? Do tohto nás nezaťahujte," reagoval Fico ešte v roku 2002.

PRÁVE TERAZ Kočnerov trezor
Zobraziť galériu (7)

Fico vtedy zdôraznil, že celá kauza sa týka druhej Dzurindovej vlády. "Naozaj vás prosím, aby ste vnímali, že Smer hneď po tom, ako nastúpil do vlády v roku 2006, zrušil privatizáciu letiska, ktorá mala byť realizovaná Pentou a pristúpil k zákazu zisku zdravotných poisťovní, kde Penta zohráva kľúčovú úlohu," pripomenul.

Penta od začiatku kauzy popiera pravosť spisu. Polícia autenticitu spisu naopak pripúšťala.

"Odkedy polícia spravila prehliadku v objektoch Mariana Kočnera a zaistila od neho kopu vecí, včítane obsahu jeho trezora, videl som značnú nervozitu až úzkosť v očiach viacerých predstaviteľov Smeru-SD v parlamente. Po dnešnej tejto správe sa im nečudujem. A bude horšie, tak im treba," napísal vo svojom statuse na Facebooku Ľubomír Galko zo SaS.

Hlina hovoril o vydieraní politikov už v roku 2012

Zvukový záznam spravodajského spisu Gorila existuje, dokonca ním niekto môže vydierať politikov. Tvrdil to v novembri 2012 nezávislý poslanec Alojz Hlina, podľa ktorého sa záznam snažili získať "rôzne subjekty". Jeho slová Topkám potvrdili ďalšie dva zdroje. Údajne sa mohli o tieto nahrávky zaujímať zahraničné tajné služby alebo aj podsvetie.

Hlina mal informácie podľa ktorých sa viacero ľudí intenzívne snažilo získať zvukový záznam odposluchov zo spisu Gorila. Informoval o tom denník SME. "Sú relevantné informácie o tom, že také niečo existuje a že sa o tie záznamy niekto zaujíma, " potvrdil Topkám Hlina.

Podľa Hlinu by sa o zvukový záznam mohli zaujímať rôzni ľudia, niektorí aj s prepojením na cudzie tajné služby. Hlina dokonca tvrdil, že s pomocou záznamu môže niekto na slovenských politkov vyvíjať nátlak.

Prečítajte si, čo sa dialo po prevalení kauzy Gorila:

Novinár Nicholson o kauze Gorila: Spis vytvorila SIS, načapali vysoko postavených ľudí

Radičová sa postavila Dzurindovi s Miklošom: Vláda odvolala Bubeníkovú z Gorily!

Ľudia z Gorily stále vládnu: Po voľbách dostali vplyvné funkcie v štátnych podnikoch!

Útok na Malchárka: Jeho majetok obohnali obrovským plagátom „Skonfiškovať!“

Slabosť "goríl" z SDKÚ pre podsvetie: S takáčovcami pili, obchodovali a dosadili ich do SIS

Ďalšie spojenie aktérov Gorily: Sídlo Penty pohltilo Malchárkov pozemok!

Demonštranti sa chceli dostať do budovy parlamentu: Zasiahli ťažkoodenci!

Haščák z Penty zasiahol do vyšetrovania: Žiada vyradiť hlavný dôkaz!

Smerácka oslava triumfu: Ficov gorilí výsmech voličom s Coca-Colou!?

Fico odpálil svoju pravú ruku: Podľa Gorily mal brať Határ úplatok!

Viac o téme: SpisKauza Gorila
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu