Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kauza falšovania zmeniek: Ku Kočnerovi a Ruskovi pribudlo ďalšie meno, figuruje vo viacerých kauzách

Ku Kočnerovi a Ruskovi sa pridal ďalší obvinený. Má ísť o Kočnerovho dlhoročného spolupracovníka, Štefana Ágha (vpravo) Zobraziť galériu (5)
Ku Kočnerovi a Ruskovi sa pridal ďalší obvinený. Má ísť o Kočnerovho dlhoročného spolupracovníka, Štefana Ágha (vpravo) (Zdroj: TASR/Ivan Majerský)

BRATISLAVA - Kontroverzný podnikateľ Marian Kočner je už niekoľko mesiacov vo väzbe. Obvinený je v kauze falšovania zmeniek spolu v exšéfom televízie Markíza Pavlom Ruskom. K dvojici pribudlo ďalšie meno.

K Pavlovi Ruskovi a Marianovi Kočnerovi sa mal pridať aj Štefan Ágh, dlhoročný Kočnerov spolupracovník vo viacerých kauzách. Obvinenie tretej osoby potvrdila aj polícia na svojom Facebooku, celé meno priniesol DenníkN. Ágh spolu s Kočnerom figuroval v kauze Gamatex ako spoluvlastník, keď sa v roku 1998 pokúšali ovládnuť Markízu.

Pavol Rusko a Marian Kočner na Najvyššom súde SR, ktorý rozhodol o Kočnerovom väzobnom stíhaní. RUsko odišiel domov len s monitorovacím zariadením.
Zobraziť galériu (5)
Pavol Rusko a Marian Kočner na Najvyššom súde SR, ktorý rozhodol o Kočnerovom väzobnom stíhaní. RUsko odišiel domov len s monitorovacím zariadením.  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Opäť to mali skúsiť, tentoraz cez zmenky, na základe ktorých žiadali od Markízy vyplatenie niekoľkých miliónov eur. Podľa denníka mali byť niektoré zmenky vystavené na meno Štefan Ágh.

Kočner chce ísť na slobodu

Marian Kočner opäť požiadal o prepustenie z väzby, do ktorej ho ešte v júni poslal Najvyšší súd SR. Podľa jeho advokátov, Martina Pohoveja a Michala Mandzáka, ide o účelovú väzbu. Preto Kočner podal žiadosť o prepustenie z väzby prostredníctvom svojich advokátov. V stredu o nej rozhodoval Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici.

MIMORIADNE Súd rozhoduje o Kočnerovej žiadosti o prepustenie na slobodu: Objavili sa nové dôkazy

Marian Kočner sa však opäť na výsluch nedostavil. Rozhodnutie sudcu Romana Púchovského príde v písomnej podobe. Podnikateľovi mohol pred súdom priťažiť znalecký posudok, ktorý ukázal, že zmenky sú falošné. Znalkyňa z odboru písmoznalectva tak skonštatovala po tom, ako preskúmala 300 podpisov Pavla Ruska.

Kauza falšovania zmeniek: Ku
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Podľa nej sa nemohol podpísať v roku 2000, ale až 2013, pretože Rusko sa pred 18 rokmi podpisoval úplne inak. „Štefan Ágh je neodmysliteľnou súčasťou kriminálneho príbehu zmeniek. Vedome spolupracoval s Pavlom Ruskom a Marianom Kočnerom pri falšovaní zmeniek a snahe získať podvodným spôsobom od TV Markíza horibilnú sumu. Ágh tvrdí, že v roku 2001 na Kočnerovu firmu previedol zmenky, ktoré však podľa znalca vznikli najskôr v roku 2013,“ povedal pre denník šéf komunikácie Markízy Peter Papanek.

Ďalšie obvinenie

Kauza falšovania zmeniek: Ku
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Ivan Majerský)

Kočnerovi tento týždeň pribudlo ďalšie obvinenie, tentokrát pre trestný čin poškodzovania veriteľa. Podnikateľ podľa denníka v tomto prípade kúpil pohľadávku Tatra banky voči majiteľom golfového areálu v Báči v okrese Dunajská Streda, následne vyrobil ďalšiu obrovskú fiktívnu pohľadávku a pomocou spleti schránkových firiem na Malte alebo v Karibiku ovládol v dražbe celý majetok firmy tak, aby ostatní veritelia nedostali ani euro.

Marian Kočner čelí ďalšiemu obvineniu z trestného činu

Viac o téme: ZmenkyPavol RuskoŠtefan Ágh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu