Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Marian Kočner čelí ďalšiemu obvineniu z trestného činu

Marian Kočner
Marian Kočner (Zdroj: glob.sk)

BRATISLAVA - Podnikateľa Mariana Kočnera tento týždeň obvinili z trestného činu poškodzovania veriteľa. Informuje o tom Denník N s tým, že to potvrdili zdroje z orgánov činných v trestnom konaní.

Polícia podľa denníka nechcela prípad komentovať „vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie, a taktiež, aby nedošlo k zmareniu alebo sťaženiu vyšetrovania“. Podnikateľ podľa denníka v tomto prípade kúpil pohľadávku Tatra banky voči majiteľom golfového areálu v Báči v okrese Dunajská Streda, následne vyrobil ďalšiu obrovskú fiktívnu pohľadávku a pomocou spleti schránkových firiem na Malte alebo v Karibiku ovládol v dražbe celý majetok firmy tak, aby ostatní veritelia nedostali ani euro. "Škoda, ktorú spôsobil súkromným osobám, spoločnostiam aj štátu, je približne 7,5 milióna eur. Z toho škoda pre štát je približne štyri milióny eur," informuje denník.

Denník N pripomína, že golfový areál v Báči stavali viacerí developeri združení vo firme Welten. "Na celý projekt, ktorý zahŕňal aj výstavbu rodinných domov, požičala Tatra banka približne 4,5 milióna eur. V roku 2011 sa banka rozhodla z nejasných dôvodov vyhlásiť predčasnú splatnosť úveru a pohľadávku za 2,7 miliónov eur predať," píše Denník N s tým, že pohľadávku kúpila firma Mariana Kočnera Inkasný servis a zaplatila za ňu 1,7 milióna eur. Práve v tom čase štát vyplatil podnikateľovi vratky DPH za viac ako dva milióny eur v kauze prevodov nehnuteľností na Donovaloch. Podľa denníka tak existuje podozrenie, že Marian Kočner na kúpu pohľadávky použil peniaze, ktoré si vypýtal od štátu.

"Pohľadávka, ktorú kúpil, bola zabezpečená dvoma spôsobmi – záložným právom na nehnuteľnosti v areáli klubu a samotnou firmou," uvádza denník s tým, že nasledovali transakcie medzi viacerými navzájom spriaznenými firmami, v ktorých vystupovali napríklad Jana Š., ktorá je už s Marianom Kočnerom tiež obvinená, alebo jeho zať z Malty, s ktorým sa neskôr jeho dcéra rozviedla, či Štefan Ágh, ktorý je s podnikateľom už od času, keď chcel v roku 1998 ovládnuť televíziu Markíza.

Spriaznená firma Exton neskôr podľa denníka iniciovala dražbu areálu. Do tej sa prihlásila nielen s reálnou pohľadávkou, ktorú jej časom postúpil Marian K, ale aj s fiktívnou pohľadávkou vo výške približne 21 miliónov eur. Celý areál následne kúpila ďalšia Marianovi Kočnerovi blízka schránka z Malty za 25 miliónov a neskôr, dva mesiace po dražbe, to za 100-tisíc eur predala podnikateľovi. Ten tak podľa Denníka N ovládol majetok za približne 10 miliónov eur len za 1,7 milióna eur, aj to s podozrením, že neplatil vlastnými peniazmi, ale štátnymi, a ostatní veritelia nedostali nič.

Viac o téme: Obvinenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu