Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kauza smrti Filipínca Henryho: Prokurátor, ktorý ho najskôr pustil na slobodu, pykať nebude

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA - Útly Filipínec Henry (†36) mal brániť kamarátky pred statným Jurajom. Útočník mu však uštedril rany, na následky ktorých neskôr v nemocnici zomrel. Dunajskostredčan ale vo väzbe neskončil ihneď po roztržke. Okresný prokurátor Ladislav Sloboda totiž rozhodol inak. Napriek tomu, že spočiatku Generálna prokuratúra avizovala, že voči Slobodovi vyvodia zodpovednosť, nestalo sa tak.

Na potýčku, ktorá sa odohrala v máji tohto roka na frekventovanej Obchodnej ulici, Slovensko len tak ľahko nezabudne. Bitka skončila smrťou nevinného cudzinca Henryho Acordu, ktorý v našej krajine slušne žil a pracoval. Osudným sa mu mal stať kopanec do hlavy od Juraja Hossua. Zomrel pár dní po surovom útoku.

Verejnosť prípad šokoval. Na mieste, kde sa odohrala brutálna bitka, kládli vence a zapaľovali sviečky.
Zobraziť galériu (5)
Verejnosť prípad šokoval. Na mieste, kde sa odohrala brutálna bitka, kládli vence a zapaľovali sviečky.  (Zdroj: Jan Zemiar)

Brutálnu bitku zaznamenala kamera, na mieste boli aj svedkovia. Polícia útočníka zadržala bezprostredne po potýčke 26. mája 2018. Skončil v cele policajného zaistenia a obvinili ho zo zločinu ublíženia na zdraví a výtržníctva.

Za mrežami však napokon nezostal. Po tom, ako 27. mája vyšetrovateľ spracoval podnet prokurátorovi, aby útočníka vzali do väzby, 30. mája Sloboda oznámil, že Hossua prepustili zo zadržania. S podnetom sa totiž nestotožnil a nepodal návrh na vzatie obvineného do väzby.

Zodpovednosť?

Keď napadnutý Filipínec o deň neskôr zraneniam podľahol, skutok bol prekvalifikovaný na zabitie a dozor prevzal krajský prokurátor. Ten súhlasil s návrhom polície na väzobné stíhanie obvineného. 

Pohreb Henry

Za mrežami sa teda Hossua ocitol až po masívnej odozve verejnosti, sudca rozhodol 4. júna. Generálna prokuratúra neskôr avizovala, že vyvodia dôsledky.

Videozáznam zachytáva, ako Hossua Henryho surovo kopol. Potom si na neho vyložil nohu.
Zobraziť galériu (5)
Videozáznam zachytáva, ako Hossua Henryho surovo kopol. Potom si na neho vyložil nohu.  (Zdroj: reprofoto tv markíza)

 "Vo vzťahu k prokurátorovi Okresnej prokuratúry Bratislava I. bude vyvodená príslušná zodpovednosť," zdôraznila ešte v júni hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Nebohý Henry je už doma: FOTO Do rodnej krajiny ho odviezol vládny špeciál

Dozorovú právomoc Slobodu označil prostredníctvom hovorkyne generálny prokurátor Jaromír Čižnár za nedostatočnú a povrchnú. V opačnom prípade by podľa Predajňovej po preskúmaní vyšetrovacieho spisu musel spomínaný prokurátor prijať záver, že dôvody na väzbu útočníka existovali už v čase "vydania príkazu na prepustenie obvineného zo zadržania, teda dňa 27. mája."

Disciplinárne konanie

Napriek tomu, že prípad Henryho Acordu je zatiaľ na bode mrazu, prokurátor Ladislav Sloboda už pocítil dôsledky. Nie však také, aké verejnosť očakávala. Disciplinárne konanie bolo neverejné, uskutočnilo sa 10. októbra v Košiciach. 

Posledná rozlúčka s Henrym sa uskutočnila v Kostole sv. Ladislava v Bratislave. Jeho rakvu potom previezli do jeho vlasti.
Zobraziť galériu (5)
Posledná rozlúčka s Henrym sa uskutočnila v Kostole sv. Ladislava v Bratislave. Jeho rakvu potom previezli do jeho vlasti.  (Zdroj: Jan Zemiar)

"Vo veci bol vypočutý disciplinárne stíhaný prokurátor, následne jeden svedok a boli  oboznámené listinné dôkazy predložené navrhovateľom, disciplinárne stíhaným prokurátorom a zabezpečené disciplinárnou komisiou," informoval predseda disciplinárnej komisie Kristián Kuko.

Komisia napokon dala za pravdu Slobodovi. "Po vykonaní dokazovania bolo disciplinárnou komisiou disciplinárne stíhanie zastavené podľa § 209 písm. b) z.č. 154/2001 Z.z. o prokurátoroch a právnych čakateľoch," priblížil Kristián Kuko. Rozhodnutie však nie je právoplatné, nakoľko bolo napadnuté odvolaním navrhovateľa. Ďalšie slovo bude mať teda až odvolacia disciplinárna komisia. 

Prokurátor nepyká, Hossu zostáva vo väzbe

Obvinený Juraj ale ostáva aj naďalej stíhaný väzobne. Svoju žiadosť o prepustenie na slobodu, o ktorej mal Okresný súd Bratislava I rozhodovať neverejne v piatok, totiž vzal späť.

Kauza smrti Filipínca Henryho:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

 "Súd túto skutočnosť vzal na vedomie, to znamená o predmetnej žiadosti nerozhodoval," uviedol hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak. 

Viac o téme: KauzaProkurátorHenry Acorda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu