Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

PRÁVE TERAZ Prekvapujúce rozhodnutie súdu v prípade dobodaného Braňa: Inda Nishita oslobodili

Súd Nishita oslobodil Zobraziť galériu (9)
Súd Nishita oslobodil (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Od incidentu v centre hlavného mesta, ktorý šokoval celé Slovensko, ubehol viac než rok. Slovenský občan indického pôvodu Nishit Timothy, obžalovaný z vraždy amatérskeho futbalistu Branislava (†37), počas pojednávaní tvrdil, že konal v sebaobrane. Rodina zosnulého to však vníma inak. V pondelok padol rozsudok v ostro sledovanej kauze. Nishita súd oslobodil.

Po tom, ako hlavné pojednávanie v kauze dvakrát odročili, si obžalovaný Nishit konečne vypočul rozsudok súdu. Súd dal príkaz na prepustenie Nishita Timothyho z väzby, v ktorej bol od začiatku októbra minulého roka. Rozsudok ešte nie je právoplatný, prokurátor sa odvolal. Rodina sa odmieta vyjadrovať.

VIDEO Vyjadrenie Pavla Adamčiaka

Nishit - vyjadrenie Adamčiak

Rozsudok nie je právoplatný. Dozorujúci prokurátor Michal Šúrek podal dovolanie. O ňom bude rozhodovať Krajský súd v Bratislave. Prokurátor si stojí za pôvodnou obžalobou a nemieni ju prekvalifikovať. Pozostalí, teda poškodení, podali odvolanie vo veci odškodného. Sudca v pondelok zároveň vydal príkaz na okamžité prepustenie Nishita Timothyho z väzby, voči ktorému nie je prípustný opravný prostriedok. Inda prepustia teda ešte v pondelok z väzby, a to po vykonaní administratívnych úkonov, ako sú lekárska prehliadka, odovzdanie osobných vecí a podobne.

PRÁVE TERAZ Prekvapujúce rozhodnutie
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: topky)

Súd Inda oslobodil

Senát Okresného súdu Bratislava I oslobodil v pondelok Inda Nishita Timothyho spod obžaloby Krajskej prokuratúry v Bratislave. Obžalovaný bol z vraždy a ublíženia na zdraví. Prokurátor navrhoval dlhoročný trest pre vraždu. Rozsudok ešte nie je právoplatný, prokurátor sa môže odvolať.

Rodina a svedok na súde
Zobraziť galériu (9)
Rodina a svedok na súde  (Zdroj: topky)

Pôvodne mal senát vyniesť verdikt už minulý pondelok (8. 10). Predseda senátu náhle ochorel a náhradný sudca odročil pojednávanie na pondelok. „Rozhodovanie súdu nebolo ľahké a jednoduché. V tých skutkových otázkach, kde existujú pochybnosti, musí súd ich vyhodnotiť v prospech obžalovaného. Je potrebné zdôrazniť, že predseda senátu nikdy nemôže prihliadať na informácie, ktoré zaznejú v médiách. Názory aj verejnosti sa nemôžu premietnuť do rozhodovania súdu. V danej trestnej veci bolo vykonané rozsiahle dokazovanie,“ povedal predseda trojčlenného senátu v zdôvodnení rozsudku.

VIDEO Vyjadrenie Nishitovho obhajcu

Nishit - vyjadrenie obhajcu

Poukázal pritom na nahrávky z kamerového systému z Veľvyslanectva SRN. Súd dospel k záveru, že skutok napĺňa atribúty nutnej obrany v zmysle Trestného zákona. Ak mal Nishit Timothy pri sebe nože, nemôže mu to podľa súdu priťažovať. „O skutočnosti, že obžalovaný ich použil na svoju obranu, svedčia viaceré dôkazy a najmä kamerový záznam,“ uviedol ďalej predseda senátu. Osoba brániaca sa nemusí zvoliť najmiernejší spôsob obrany, dodal mimo iného sudca.

VIDEO Vyjadrenie prokurátora

Nishit - Vyjadrenie prokurátora

PRÁVE TERAZ Prekvapujúce rozhodnutie
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: topky)

Obžalovaného vyprovokovali

„Boli to poškodení, ktorí vyprovokovali konflikt a značne agresívne napádali obžalovaného,“ doplnil. Útok poškodených na Nishita pokračoval aj potom, čo sa snažil konflikt upokojiť. „Je zrejmé, že obžalovaný bol napadnutý. Úplne prvotným bol verbálny útok na jeho osobu. Súd sa na druhej strane nestotožňuje s tým, že išlo o rasovo motivovaný útok,“ pokračoval ďalej sudca v odôvodnení rozsudku. Ako poškodení, tak aj obžalovaný boli pod značným vplyvom alkoholu. Obžalovaný sa mohol obávať nielen o svoje zdravie, ale aj o svoj život, zdôraznil ďalej predseda senátu.

PRÁVE TERAZ Prekvapujúce rozhodnutie
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: topky)

Záverečné reči v kauze sa predniesli v stredu (3. 10). „Žalované skutky sú trestnými činmi,“ uviedol vtedy okrem iného dozorujúci prokurátor. Obžalovaný pravidelne chodil do mesta vyzbrojený dvoma nožmi a boxermi. Prokurátor požiadal o uloženie trestu v prípade odsúdenia na spodnej hranici, ktorá je od 15 do 25 rokov so stredným stupňom stráženia. V prípade vyššieho trestu ho navrhol zaradiť do ústavu s maximálnym stupňom stráženia. „Išlo o nutnú obranu najskôr voči trom a potom dvom osobám. Išlo o agresívnych útočníkov, ktorí v noci napadli Nishita T.,“ tvrdil okrem iného obhajca obžalovaného. Navrhol svojho klienta oslobodiť spod obžaloby.

PRÁVE TERAZ Prekvapujúce rozhodnutie
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: topky)

„Som smutný z toho tragického večera. Nebol som útočníkom, bol som to ja, ktorý bol napadnutý troma agresívnymi útočníkmi,“ uviedol vo svojom záverečnom návrhu Nishit T. Zdôraznil, že na neho poškodení vykrikovali rasistické heslá. Po úderoch sa začal brániť. „Ja som obeťou rasovo motivovaného útoku.“

Brutalita v centre mesta

Krvavá potýčka sa odohrala v nočných hodinách v októbri 2017 na Hviezdoslavovom námestí. Nishit sa dostal do konfliktu s Branislavom a mužmi po jeho boku. Spočiatku sa objavili informácie, že nezhody zapríčinila hádka o taxík. Podľa slov obžalovaného však išlo o rasisticky motivovaný útok a konal v sebaobrane, keďže sa obával o vlastný život.

VIDEO Kauza Nishita, ktorý dobodal Braňa, (†37) vrcholí: Posledné slová, ja som obeťou útoku!

Prokurátor v záverečnej reči 3. októbra pripustil, že hádku vyvolali poškodení. Vylúčil však, že by išlo o nutnú sebaobranu. 

Roztržka totiž napokon vyvrcholila tým, že Nishit vytiahol nôž, a Braňovi aj ďalšiemu poškodenému Volodymirovi, spôsobil viaceré poranenia. Práve fakt, že obžalovaný nosil nože a boxer pri sebe už pred smrteľnou potýčkou, vnímal prokurátor tak, že musel byť pripravený ich použiť. Obhajca ale argumentoval, že išlo o agresívnych útočníkov a obrana bola primeraná.

Pojednávaní sa zúčastňovala rodina zosnulého Branislava (†37) aj svedkovia incidentu.
Zobraziť galériu (9)
Pojednávaní sa zúčastňovala rodina zosnulého Branislava (†37) aj svedkovia incidentu.  (Zdroj: Maarty)

Bratislavčanovi sa stal osudným úrazovo-krvácavý šok. Podľa znaleckých posudkov boli zranenia natoľko vážne, že by nepomohla ani rýchlejšia pomoc záchranárov.

Viac o téme: VraždaSúd BratislavaNishit Timothy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu