Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vražda v policajnom aute: Manžel uštedril Ľubici (†41) šesť rán pred očami mužov zákona

Vražda sa odohrala v policajnom aute. (ilustračná foto) Zobraziť galériu (2)
Vražda sa odohrala v policajnom aute. (ilustračná foto) (Zdroj: polícia)

BANSKÁ BYSTRICA - Šestnásť rokov a 70-tisíc eur. Takýto trest si vypočul Igor Tököly (51), ktorý zavraždil svoju manželku Ľubicu v okamihu, keď nastupovala do policajného auta. Nešťastná žena chcela partnera opustiť, nabrala odvahu, no napokon zaplatila životom.

Vražedný útok spáchal Igor v strednom stupni opitosti večer 26. augusta 2017 v Novej Bani pred domom, kde bývali. Ľubicina matka najprv oznámila na polícii, že jej dcéru ohrozuje jej manžel. Polícia vyslala na miesto hliadku z obvodného oddelenia v Novej Bani.

Nepochopiteľné odhalenie o smrti Jána (†57): Chladnokrvná vražda susedom, krv na rukách polície?

Manželia bývali v dome, ktorý je bývalým kultúrnym zariadením a v čase príchodu hliadky bol uzamknutý. Po príchode policajtov vyšla z budovy Ľubica a povedala im, že chce odísť preč, lebo sa svojho manžela bojí a nechce s ním zostať v spoločnom byte. Krátko na to vyšiel pred dom aj Igor, s hliadkou komunikoval, ženu neohrozoval, ani na ňu verbálne neútočil.

Pôsobil na jej city

Pretože žena chcela s hliadkou odísť, policajti ju chceli odviezť na obvodné oddelenie v Novej Bani a spísať oznámenie. Igor ale chcel zapôsobiť na jej city. Kľakol si na zem, plakal, prosil manželku, aby sa vrátila domov. No neobmäkčil ju. Nasadla do policajného auta spolu s členmi hliadky. Vtedy Tököly priskočil k autu, otvoril zadné dvere a kuchynským nožom s vyše jedenásťcentimetrovou čepeľou zaútočil na manželku.

Pokus o vraždu v košickom byte: Muž (20) zaútočil na ženu (46) mačetou, skončila v nemocnici

Policajti zasiahli, útočníka odstrčili, nôž zaistili ako dôkaz. Napriek pomoci záchranárov však život Ľubice napokon nezachránili. Manžel jej kuchynským nožom spôsobil šesť bodných a bodnorezných rán, ktorým ešte v ten večer podľahla v nemocnici. Trestné oznámenie už podať nestihla.

Žiarlivosť ako motív

Motívom Igorovho konania bola žiarlivosť i podozrenie z možnej manželkinej nevery. Išlo o druhé manželstvo Tökölyho, prvé sa skončilo rozvodom rovnako pre podozrievanie partnerky z nevery.

Nôž ako vražedná zbraň: Ľubica sa bála, napokon si ju smrť našla predtým, ako svoju hrozbu nahlásila na polícii. (ilustračná foto)
Zobraziť galériu (2)
Nôž ako vražedná zbraň: Ľubica sa bála, napokon si ju smrť našla predtým, ako svoju hrozbu nahlásila na polícii. (ilustračná foto)  (Zdroj: gettyimages.com)

Znalci u Tökölyho nezistili duševnú chorobu a mohol rozpoznať nebezpečenstvo svojho konania. Nezistili u neho ani závislosť od alkoholu, preto nenavrhli ani jeho liečenie. Podľa psychologičky sa u neho objavuje impulzivita a agresivita a uplatňuje direktívne správanie.

Súd rozhodol

Trest odňatia slobody na šestnásť rokov pre Igora v stredu potvrdil senát Krajského súdu v Banskej Bystrici. Zároveň vyhovel odvolaniu poškodených a priznal nemajetkovú ujmu dvom dcéram po 30-tisíc eur a matke zavraždenej desaťtisíc eur. 

Voči prvostupňovému verdiktu sa Tököly neodvolal, lebo urobil vyhlásenie o vine a s výškou trestu bol spokojný i prokurátor. Prípad sa na krajský súd dostal, pretože s ním nebola spokojná matka zavraždenej a právny zástupca jej dvoch vnučiek.

Brutálna vražda krupierky Kataríny (†22): Polícia prezrádza detaily ohavného činu

Všetky tri pozostalé požadovali odškodné 30 tisíc eur pre každú a prokurátor ich nárok označil za opodstatnený. Odvolací senát im vyhovel čiastočne, keď matke zavraždenej prisúdil odškodné desaťtisíc a dcéram po 30 tisíc eur. Verdikt odvolacieho senátu je právoplatný a sudca nariadil aj výkon trestu. Trest si Tököly odpyká v ústave s najprísnejším stupňom stráženia.

Policajti pred súdom

Súdne konanie čaká aj dvojicu policajtov, ktorí prišli preveriť oznámenie Ľubicinej matky a boli svedkom útoku Igora na manželku. Stíhajú ich za marenie úlohy verejným činiteľom. Prípad bude riešiť Okresný súd v Žiari nad Hronom v novembri.

 

Viac o téme: Policajné autoVražda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu