Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Záhradník porazil svetového giganta: VIDEO Miliónové odškodné za rakovinu, hrozivý životný príbeh nekončí

Záhradník Dewayne Johnson reaguje po vypočutí verdiktu v jeho prípade proti Monsantu na súde 10. augusta 2018 v San Franciscu. Zobraziť galériu (9)
Záhradník Dewayne Johnson reaguje po vypočutí verdiktu v jeho prípade proti Monsantu na súde 10. augusta 2018 v San Franciscu. (Zdroj: TASR/AP)

SAN FRANCISCO – Prípad bývalého záhradníka Dewayna Johnsona, ktorý je v poslednom štádiu rakoviny, rezonuje celým svetom. Johnson podal žalobu na jedného z najväčších svetových producentov herbicídov, pesticídov a hnojív, pretože si myslí, že rakovinu mu spôsobil ich prípravok na ničenie buriny. Súd v piatok 10. augusta vyniesol verdikt. Onkologickému pacientovi zaplatí spoločnosť Monsanto odškodné vo výške 252 miliónov eur.

Súd v San Franciscu nariadil v piatok 10. augusta biotechnologickej spoločnosti Monsanto zaplatiť odškodné vo výške 289 miliónov dolárov (252 miliónov eur) bývalému záhradníkovi Dewaynovi Johnsonovi, ktorý amerického výrobcu osív, hnojív a pesticídov zažaloval za to, že mu herbicíd Roundup spôsobil rakovinu.

Na snímke je bývalý záhradník Dewayn Johnson na piatkovom súde v San Franciscu.
Zobraziť galériu (9)
Na snímke je bývalý záhradník Dewayn Johnson na piatkovom súde v San Franciscu.  (Zdroj: SITA/AP)

Spoločnosť sa proti verdiktu odvolá

Monsanto, ktorý je výrobcom spomínaného postreku, sa proti verdiktu odvolá. Majiteľ Monsanta, nemecký konglomerát Bayer, vo svojej reakcii oznámil, že liek Roundup je bezpečný. Stanica BBC uviedla, že prípad by podľa nej mohol spustiť vlnu ďalších procesov.

Dewayn Johnson so svojím právnikom
Zobraziť galériu (9)
Dewayn Johnson so svojím právnikom  (Zdroj: SITA/AP)

Johnsonov prípad je pritom prvou zo stoviek žalôb týkajúcich sa prípravku Roundup a jeho údajnej súvislosti s non-Hodgkinovým lymfómom, ktorý sa dostal pred súd.

Sudkyňa Suzanne Ramosová Bolanosová
Zobraziť galériu (9)
Sudkyňa Suzanne Ramosová Bolanosová  (Zdroj: SITA/AP)

Porota súdu v piatok po troch dňoch rokovaní dospela k záveru, že herbicíd "značne" prispel k mužovej rakovine a že výrobca mal o potenciálnych rizikách informovať prostredníctvom varovnej etikety. Porota vyhovela požiadavke poškodeného na náhradu škody sumou 39 miliónov dolárov (cca 34 miliónov eur) a firme vymerala ďalších 250 miliónov dolárov (cca 218 miliónov eur) ako trestný postih.

Johnsonovi pokryla nebezpečná chemikália celé telo   

Ukázalo sa, že bývalý záhradník Johnson používal prípravok Roundup, ktorého hlavnou aktívnou zložkou je glyfozát, pri práci ako školský správca niekedy až 30-krát do roka. Jeho právnici uviedli, že na vozidle mal pripevnené veľké nádrže s prípravkom, ktorým postrekoval rastliny. Keď však fúkal silný vietor, chemikália sa mu dostávala do priameho kontaktu s tvárou. Raz vraj hadička praskla a herbicíd mu pokryl celé telo.  

Johnson kvôli zdravotným problémom kontaktoval spoločnosť Monsanto už v minulosti  

Právnik Brent Wisner uviedol, že keď sa Johnsonovi na tele objavila vyrážka, prečítal si etiketu na balení a spoločnosť Monsanto kontaktoval.

Právnik Brent Wisner
Zobraziť galériu (9)
Právnik Brent Wisner  (Zdroj: SITA/AP)

Pred nebezpečenstvom vzniku rakoviny ho ale ani tak nikto nevaroval. Non-Hodgkinov lymfóm mu bol diagnostikovaný v roku 2014, keď mal Johnson 42 rokov. Francúzska tlačová agentúra informovala, že rakovina je u neho teraz v konečnom štádiu. Počas 4-týždňového procesu sa pred súdom v San Franciscu vystriedalo mnoho odborníkov, zhoda ohľadne toho, či môže glyfozát spôsobiť rakovinu, medzi nimi ale nepanovala.

Bývalý záhradník Dewayn Johnson
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP)

Spoločnosť sa Johnsonovi ospravedlnila, ale podľa nej neexistuje žiadna spojitosť medzi jeho chorobou a používaním glyfosátu  

„Chceme vyjadriť súcit s pánom Johnsonom a jeho rodinou,“ uviedla spoločnosť Monsanto vo vyhlásení. „Dnešné rozhodnutie nič nemení na fakte, že 800 vedeckých štúdií a závery americkej Agentúry pre ochranu životného prostredia (EPA), národných zdravotníckych úradov a ďalších regulačných úradov po celom svete potvrdzujú, že glyfozát nespôsobuje rakovinu a nespôsobil rakovinu ani pánovi Johnsonovi,“ píše sa ďalej vo vyhlásení. Monsanto sa preto chce proti piatkovému rozsudku odvolať.

Bývalý záhradník Dewayn Johnson
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP)

Spoločnosť Bayer vo svojom sobotnom vyhlásení uviedla, že glyfozát považuje za bezpečnú a nekarcinogénnu látku. „Na základe vedeckých dôkazov, overovanie vykonané vo svetovom meradle a na základe desiatok rokov praktických skúseností s využívaním glyfosátu sa Bayer domnieva, že je glyfozát bezpečný a nie je karcinogénny,“ deklaroval hovorca firmy. Výrok súdu podľa jeho slov odporuje vedeckým záverom a medzi Johnsonovou chorobou a používaním glyfosátu neexistuje žiadna spojitosť. Bayer kúpil Monsanto v júni za 63 miliárd dolárov.

Bývalý záhradník Dewayn Johnson
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP)

Svetový gigant čelí tisíckam podobných žalôb

Dotknutá americká spoločnosť je jednotkou na svetovom trhu so semenami a je tiež jedným z najväčších svetových producentov herbicídov, pesticídov a hnojív. Ako informovala agentúra Reuters, v USA je podaných viac než 5-tisíc žalôb, ktoré sú podobné tej Johnsonovej.

Bývalý záhradník Dewayn Johnson
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP)

Svetová zdravotnícka organizácia uviedla tvrdí, že prípravok obsahuje karcinogénnu látku  

Herbicíd Roundup uviedla spoločnosť Monsanto na trh v roku 1974. Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC), ktorá je súčasťou Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), v roku 2015 dospela k záveru, že glyfozát obsiahnutý v tomto prípravku na ničenie buriny je karcinogénny. Americká EPA zastáva ale názor, že aktívna zložka látky Roundup nepredstavuje pre človeka nebezpečenstvo, ak výrobok používa v súlade s inštrukciami na obale.


Prečítajte si aj: Hrdinská pomoc Slovákov: FOTO Do dvojice Čechov na chorvátskej diaľnici vpálilo auto, Nikola prehovorila


Viac o téme: SúdZáhradníkRakovinaMonsanto
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu