Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

PRÁVE TERAZ Zvrat v kauze smrti Henryho: Trest pre prokurátora, ktorý pustil na slobodu útočníka

 Juraj Zobraziť galériu (3)
Juraj (Zdroj: Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Generálny prokurátor Jaromír Čižnár uznal pochybenie svojho podriadeného. V prípade nešťastnej smrti Filipínca Henryho sa bude okresný prokurátor zodpovedať. Urobil chybu, keď obvineného Juraja (28) nechcel mať vo väzbe. Podľa Čižnára konal nedostatočne a povrchne.

Generálna prokuratúra Slovenskej republiky preskúmala zákonnosť postupu orgánov činných v trestnom konaní v trestnej veci obvineného Juraja H. a skonštatovala, že policajti v prípade brutálnej bitky postupovali správne. Zároveň zistila, že prokurátor Okresnej prokuratúry Bratislava I pri výkone dozoru v trestnej veci od 26. 5. 2018 do 31. 5. 2018 nepostupoval v súlade so zákonom.

"Dozorovú právomoc prokurátora Okresnej prokuratúry Bratislava I. považuje generálny prokurátor Jaromír Čižnár za nedostatočnú a povrchnú. V opačnom prípade by po náležitom preskúmaní vyšetrovacieho spisu musel prokurátor OP BA I. prijať záver, že v trestnej veci existovali dôvody na vzatie obvineného do väzby už v čase vydania príkazu na prepustenie obvineného zo zadržania dňa 27. 5. 2018," informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová.

Jaromír Čižnár
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky.sk / Martin Bublavý)

Okresného prokurátora čaká postih

S výsledkami a závermi bola oboznámená krajská prokurátorka v Bratislave, ktorá sa s nimi stotožnila. "Vo vzťahu k prokurátorovi Okresnej prokuratúry Bratislava I. bude vyvodená príslušná zodpovednosť," ozrejmila Predajňová s tým, že v súčasnosti vykonáva dozorovú právomoc prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava. Prokurátor GP SR bude v trestnej veci vykonávať dohľadovú právomoc vo vzťahu k prokurátorovi Krajskej prokuratúry Bratislava až do právoplatného skončenia trestného stíhania.

PRÁVE TERAZ Zvrat v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/Henry John)

Čižnár sa ospravedlnil

"Generálny prokurátor Jaromír Čižnár sa zároveň pozostalým poškodeného ospravedlňuje za pochybenie uvedeného prokurátora a rovnako vyjadruje hlbokú sústrasť rodine pozostalého. Zároveň generálny prokurátor garantuje, že zo strany prokuratúry bude vykonané všetko pre to, aby páchateľ skutku niesol za svoje konanie plnú zodpovednosť," uzavrela Predajňová. 

Viac o téme: Generálny prokurátorJaromír ČižnárFilipínec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu