Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Dušan udrel kladivom kamarátovu matku 22-krát, ako zázrakom prežila: Súd rozhodol o treste

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BANSKÁ BYSTRICA – Trest pätnásť a pol roka nepodmienečne vymeral senát Okresného súdu v Banskej Bystrici pre 25-ročného Dušana Hera z Hontianskych Nemiec v okrese Krupina, ktorý sa priznal k pokusu vraždy kamarátovej matky. Rozsudok je právoplatný, pretože prokurátor ani Hero sa voči nemu neodvolali.

Takmer smrteľný útok na 76-ročnú Máriu sa odohral vlani 1. septembra. Hero podvečer doviedol opitého kamaráta Jozefa domov a od jeho matky Márie pýtal šestnásť eur. Išlo o „cech“, ktorý Dušan za Jozefa zaplatil v tamojšom podniku Amálka. Pretože matka odmietla Dušanovi peniaze dať, napadol ju takmer kilogram vážiacim kladivom. Údermi do hlavy jej spôsobil zlomeniny kostí lebky a trieštivé zlomeniny kostí tváre s vnútrolebečným krvácaním a iné poranenia. Ďalšími údermi zasiahol oblasť krku, hrudníka, chrbta a horných končatín.

Znalec stanovil, že napadnutá žena bola kladivom udretá najmenej 22-krát, z toho šestnásť úderov smerovalo na hlavu. Keď žena spadla na zem a ostala ležať, Hero vošiel do spálne a z peňaženky jej zobral asi sto eur v hotovosti. Pani Mária prežila iba vďaka rýchlej lekárskej pomoci.

Za obzvlášť závažný zločin vraždy spáchaný v štádiu pokusu hrozil Dušanovi trest odňatia slobody na 20 až 25 rokov, prípadne doživotie. Súd mimoriadne trest znížil na pätnásť a pol roka pri akceptovaní všetkých poľahčujúcich okolností. Trest si Dušan odpyká v ústave s maximálnym stupňom stráženia. Musí však napadnutej žene zaplatiť bolestné vo výške viac ako desaťtisíc eur a Všeobecnej zdravotnej poisťovni vyše štyritisíc eur ako náhradu za liečebné náklady. Tiež sa musí podrobiť protialkoholickému liečeniu ústavnou formou.

Viac o téme: Pokus o vražduDušan Hero
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu