Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Škandál obrovských rozmerov: Kauza bitky žiaka odhalila šokujúce praktiky, sekta na základnej škole

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: FB)

BANSKÁ BYSTRICA - Šokujúci prípad, ktorý pred dvoma rokmi obletel médiá, znova ožíva. V roku 2016 vyšlo na verejnosť, že riaditeľ banskobystrickej základnej školy, Aleš Štesko, napadol žiaka. Na podnet matky zbitého chlapca, začala Šteska vyšetrovať polícia. Zdá sa však, že to nie je jediný ohavný prípad zo spomínanej školy.

Kauza zbitého žiaka zo súkromnej základnej školy Fantázia obletela Slovensko. Riaditeľ školy mal vtedy len 14-ročného chlpaca s poruchou správania zobrať do miestnosti s názvom Cukrík, zvaliť ho na zem, obkročmo si naňho sadnúť, udierať mu hlavu o podlahu a škrtiť ho. Podľa obžaloby sa mu mal aj vyhrážať zabitím.

Škandál obrovských rozmerov: Kauza
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB)

"Začiatkom školského roka sme prijali problémového žiaka s poruchou správania. Vedeli sme o jeho problémoch a boli sme im odhodlaní čeliť. V priebehu času sa ukázalo, že okrem bežných problémov žiakov s poruchami správania tento chlapec trpí ešte inou, veľmi špecifickou poruchou, v dôsledku čoho sme mali niekoľko obetí - malých dievčat tu v škole. Čeliac tejto situácii som sa ľudsky a profesionálne zlomil. Som pripravený niesť dôsledky. Chcem sa ospravedlniť matke žiaka, že sme nevedeli jej dieťaťu pomôcť a aj kolegom, ktorých som uviedol do tejto situácie," obhajoval sa vtedy Štesko v médiách.

Šokujúci zvrat v prípade zbitého žiaka: Riaditeľ prehovoril o pekle na škole, musel som!

Podľa Radovana Bránika však toto nie je jediný problém, ktorý bol v banskobystrickej základnej škole. Z Fantázie sa neskôr stala škola s názvom Dve ruky. Všetko to malo začať ešte v roku 2006, keď Štesko pracoval v súkromnej škole U Filipa. Znepokojení rodičia vtedy oslovili Ivanu Škodovú, bývalú dlhoročnú pracovníčku Krajskej pedagogicko-psychologickej poradne v Banskej Bystrici.

Škandál obrovských rozmerov: Kauza
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB)

Na základe vypracovaného Škodovej nálezu, rodičia zvolali stretnutie so zriaďovateľom. Na ňom sa však nezhodli a Štesko spolu s niekoľkými ďalšími pedagógmi odišli a založili si súkromnú školu Fantázia. Tam sa Škodová po niekoľkých rokoch opäť stretla s problémami. Služby štátnej poradne vtedy vyhľadala jedna zo znepokojených matiek dieťaťa, ktoré navštevovalo práve Fantáziu. Matka si nevedela poradiť s tým, že u jej 6-ročnej dcéry sa prejavuje predčasná sexualita a nevysvetliteľné reakcie. Prišlo podozrenie zo sexuálneho zneužívania.

Bývalý riaditeľ súkromnej základnej školy Fantázia, teraz Dve ruky.
Zobraziť galériu (4)
Bývalý riaditeľ súkromnej základnej školy Fantázia, teraz Dve ruky.  (Zdroj: Foto: Facebook)

Po návštevách poradne a absolvovaní vyšetrení klinickým psychológom sa matka obrátila aj na políciu. Výsledky vyšetrovania nie sú doteraz známe. Nebol to však jediný prípad a postupne sa ich nazbieralo viac. Podľa Bránika to však nie je jediný problém školy, ktorej vtedy šéfoval Štesko. Má tam fungovať akási Sistema. Ide o ruské učenie, ktorého metódy sa na základnej školy mali začať presadzovať a využívať - deti sa vraj učia ako zaobchádzať s mečmi, nožmi a nagajkou, čo je špeciálny bič.

Viac o téme: TýranieZákladná školaSekta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu