Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Detaily prípadu ekvádorskej mamy: VIDEO Zúfalá žena prosí Slovensko, aby jej vrátilo dcérku

Mama so svojou dcérkou Zobraziť galériu (4)
Mama so svojou dcérkou (Zdroj: Foto: ntn24.com, FB/Return Iza to Ecuador)

QUITO - Ekvádorské médiá žijú témou uneseného slovenského dievčatka. Prosia Slovensko, aby vrátilo mame jej dcéru. Mariella Rea Fajardoová obviňuje naše úrady z nečinnosti a volá po spravodlivosti. Dcérka Izabela je u otca na Slovensku a ten ju údajne odmieta vrátiť mame do Ekvádora. Prinášame smutný príbeh jednej rodiny.

Mariella Rea Fajardoová z Ekvádoru žila so svojím slovenským manželom Petrom Gajdárom v našej krajine. Narodila sa im dcérka Izabela. Pred Vianocami v roku 2014 odcestovali spoločne do Ekvádora. Mama s dcérkou už ostali tam. S otcom sa dohodli na starostlivosti a podľa zákona v Ekvádore podpísali mediačnú dohodu, ktora má rovnaký účinok ako právoplatný a vykonateľný rozsudok.

Izabela v roku 2016 pricestovala na jeden mesiac na Slovensko, po pobyte s otcom sa vrátila bez problémov späť do Ekvádora. V roku 2017 sa do našej krajiny vrátila opäť a je tu doteraz. "Moju dcéru uniesol jej otec a protiprávne ju zadržiava na Slovensku," hovorí vo videu na sociálnej sieti nešťastná mama dievčatka Mariella Rea Fajardoová. Na facebookovej stránke Return Iza to Ecuador rozpráva v emotívnom videu svoj príbeh a úprimne žiada o pomoc, aby mohla byť opäť s dcérkou.

Ako hovorí, Izabelu nevidela už niekoľko mesiacov. "Dodnes som s ňou strávila celý život, starala som sa o ňu, bola pri jej úspechoch a pádoch, vyrastala so mnou a milujem ju. Potrebuje aj matku. Porušujú právo matky a dcéry!" hovorí. 

Otec zobral zákon do vlastných rúk

Aj keď slovenské súdy rozhodli, že dievčatko sa má vrátiť do Ekvádoru, nestalo sa tak. Dievčatko v súčasnosti navštevuje školu v Jakubove. Starostom obce je Izabelkin starý otec. Podľa matkiných slov sa v miestnej škole ako asistent triedy zamestnal Izabelin otec, aj keď na to nemá odborné vzdelanie. Zriaďovateľom školy je starosta obce, a teda Izabelkin dedko. "Otec fyzicky stráži a kontroluje Izabelu 24 hodín denne. Ich dedina je mikrosvet - Kocúrkovo, kde všetko platí podľa starostových pravidiel. V príbehu sú zapletení aj starí rodičia, ktorí mu s radosťou pomáhajú. Robia všetko možné, aby ma ako matku izolovali," opisuje žena. Otec zobral zákon do svojich rúk. "Nerešpektuje žiadne rozhodnutie súdu a marí výkon súdneho rozhodnutia. Občan Slovenskej republiky, ktorý porušuje zákon, zostáva bez povšimnutia.

Detaily prípadu ekvádorskej mamy:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: ntn24.com, FB/Return Iza to Ecuador)

Dlhé mesiace boja s úradmi

Niekoľko mesiacov behám po úradoch, rôznych inštitúciách. Orgány Slovenska sa stavajú k veci veľmi pasívne," hovorí nešťastná žena a dodáva, že táto situácia trvá už skoro rok, hoci podľa Haagskeho dohovoru o občianskoprávnych aspektoch medzinárodných únosov detí, by mali justičné či správne orgány konať v prípade návratu dieťaťa bezodkladne. "Podľa čl. 1 ods. 2. Ústavy Slovenskej republiky Slovensko uznáva a dodržiava všeobecné pravidlá medzinárodného práva, zmluvy, ktorými je viazané a svoje ďalšie medzinárodnoprávne záväzky. Je to tak? A tak čakám. Celé dni myslím len na moju dcéru. Pomôžte mi," zúfa milujúca mama. 

Srdcervúca prosba zúfalej mamy

So slzami v očiach nešťastná mama prosí Slovensko: "Pýtam sa, či Slovensko podporuje rodičov únoscov.  Stále chcem veriť v dobro ľudí tejto krajiny a právny štát. Ako matka, ktorej zobrali dcéru, Slovensko, prosím, vráť mi dcéru."

Detaily prípadu ekvádorskej mamy:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: ntn24.com, FB/Return Iza to Ecuador)

Veci sa pohli, Slovensko čaká návšteva

Ekvádorský parlament v stredu jednomyseľne schválil rezolúciu, ktorou vyzval ministerku zahraničných vecí, ministerku spravodlivosti a ombudsmanku, aby vycestovali na Slovensko a "čo najrýchlejšie konali" vo veci údajného neoprávneného zadržiavania ekvádorského dievčaťa jeho slovenským otcom. Informoval o tom ekvádorský denník El Telégrafo.

Ekvádorské médiá označujú Mariellu Reu Fajardovú ako "zúfalú matku", ktorá podstúpila zdĺhavé súdne konania, aby získala naspäť svoju deväťročnú dcéru Izabelu.

Detaily prípadu ekvádorskej mamy:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: ntn24.com, FB/Return Iza to Ecuador)

Súdne dokumenty na strane mamy 

Fajardová "zanechala všetko vo svojej vlasti" a odišla do Bratislavy, aby bojovala podľa vlastných slov proti "spiacej justícii". V rukách má dve rozhodnutia slovenských súdov vo svoj prospech, avšak otec dcéru údajne odmieta pustiť k matke. "Zakázal mi s ňou akýkoľvek kontakt," povedala Fajardová pre televíziu NTN24. Tá vo svojom rannom spravodajskom programe vo štvrtok odvysielala zábery Fajadrovej s fotografiou jej dcéry a titulkami v slovenčine: "Slovensko, prosím, vráť mi dcéru."

Rodina otca má "politickú moc"

Podpredsedníčka ekvádorského parlamentu a autorka rezolúcie Viviana Bonillová pre NTN24 vyhlásila, že "už tu nejde iba o potrebu tlaku niektorých úradov, ale musí prísť národný a medzinárodný tlak". Zároveň sa posťažovala na "politickú moc" rodiny otca dieťaťa, ktorá má údajne vplyv na nekonanie slovenských úradov.

Viac o téme: DievčatkoIzabelaEkvádor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu