Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Žena posielala peniaze za fiktívne faktúry na dcérin účet: Škoda na daniach je 1,4 milióna

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

TRENČÍN - Škodu za 1,4 milióna eur len na dani z pridanej hodnoty (DPH) spôsobila zamestnankyňa trenčianskej predajne automobilov, ktorá od roku 2013 vystavovala a uhrádzala fiktívne odberateľské faktúry za služby ako sprostredkovanie, prenájom či opravy. Peniaze prechádzali cez účet jej dcéry a po odrátaní provízií boli doručené späť odberateľom.

Na podvod prišli colníci z Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS), ktorí na prípade pracovali dlhšie obdobie. Ako informovala hovorkyňa Finančnej správy Ivana Skokanová, konateľ spoločnosti tvrdil, že o konaní svojej zamestnankyne vôbec netušil. Okrem nej však údajne boli do páchania trestnej činnosti zapojené ďalšie tri osoby. Predbežná škoda len na DPH bola vyčíslená na 1,4 milióna eur.

Faktúry v hodnotách nad 5 000 eur uhrádzali odberatelia bezhotovostným prevodom. Na tento účel používala zamestnankyňa spoločnosti bankový účet svojej dcéry, na ktorý banka vydala osem bankomatových kariet. “Od roku 2013 do 2017 prešli cez tento účet viac ako dva milióny eur. Finančné čiastky boli vyberané v hotovosti a po odpočítaní provízie vo výške od 2,5% do 5% z celkovej hodnoty faktúr doručené naspäť odberateľom. V účtovníctve, v povinnej daňovej evidencii a následne v podaných daňových priznaniach a v kontrolných výkazoch DPH za jednotlivé zdaňovacie obdobia sa obchodné transakcie neuvádzali. Napriek tomu si odberatelia uplatňovali práva na odpočítanie DPH a znižovali si základy dane z príjmov,” uviedla Skokanová.

Colníci zaistili firme a jej takmer 30 odberateľom účtovné doklady. Niektoré z týchto záujmových spoločností už medzičasom podali dodatočné daňové priznania a doplatili DPH a DPPO do štátneho rozpočtu vo výške viac ako 500 000 eur. Za trestný čin skrátenia dane a poistného hrozí trest odňatia slobody od sedem do 12 rokov.

Viac o téme: SlovenskoTrenčínFinančná správaFiktívne faktúry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu