Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

FOTO Príčinu pádu vetroňov stále nezistili: Piloti sa zachránili katapultovaním

Zničený vetroň. Zobraziť galériu (5)
Zničený vetroň. (Zdroj: PZ SR)

ŽILINA – K pádu dvoch vetroňov pri Lietavskej Svinnej-Babkove v okrese Žilina došlo v sobotu (14.4.) popoludní za doposiaľ presne nezistených okolností, pričom piloti sa stihli katapultovať. Informoval o tom hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Žiline Radko Moravčík.

Doplnil, že dychovými skúškami u pilotov nezistili požitie alkoholu. "Ľahké zranenia utrpel 24-ročný pilot z Litvy a 47-ročný pilot z Poľskej republiky sa nezranil. Hmotnú škodu na poškodených vetroňoch predbežne vyčíslili na 120.000 eur. V súvislosti s touto udalosťou prebieha vyšetrovanie vo veci prečinu všeobecného ohrozenia," uviedol krajský policajný hovorca.

FOTO Príčinu pádu vetroňov
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: PZ SR)

Piloti boli účastníkmi medzinárodnej plachtárskej súťaže Flight Challenge Cup (FCC) Gliding v Prievidzi. "Počas piatej súťažnej disciplíny 14. 4. 2018 približne o 15.00 h lokálneho času došlo k nehode dvoch súťažných vetroňov v priestore pri Lietavskej Svinnej. Organizátor ihneď po oznámení udalosti aktivoval záchranné zložky. Obaja piloti použili záchranný padák a bezpečne pristáli. Príčinou nehody sa bude ďalej zaoberať Letecký a námorný vyšetrovací úrad," uvádzajú organizátori na internetovej stránke podujatia.

FOTO Príčinu pádu vetroňov
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: PZ SR)

Riaditeľ Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Žiline Jaroslav Kapusniak informoval, že hasičom nahlásili krátko po 15. hodine zmiznutie vetroňov z horizontu. "Po príchode na miesto hasiči zistili, že došlo k zrážke. Najskôr bolo hlásené, že je to bez zranenia. Ale po príchode našej jednotky veliteľ zásahu usúdil, že jeden pilot potrebuje ošetrenie záchrannej zdravotnej služby," dodal Kapusniak.

FOTO Príčinu pádu vetroňov
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: PZ SR)

Podľa Zuzany Farkasovej z Prezídia HaZZ sa vetrone zrazili pri Súľovskom hrebeni v katastri Lietavskej Svinnej-Babkova, hasiči ich vyhľadávali a poskytli obom pilotom prvú pomoc. "Záchranári na mieste ošetrili dvoch mužov. Prvý z nich odmietol prevoz do nemocnice, druhého so zlomeninou ramena previezli do nemocnice v Žiline," informovala hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Alena Krčová.

Viac o téme: ŽilinaPád vetroňov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu