Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V hrozivom prípade páru, ktorý prišiel o životné úspory, sa veci pohli: Ide o podvod

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Koncom januára sme informovali o prípade dvoch mladých ľudí. Aj napriek zdravotným postihnutiam sa Natália a Martin majú radi a plánujú spoločnú budúcnosť. Rozhodli sa preto kúpiť si bezbariérový byt. Splatili zálohu, no nemajú ani peniaze, ani nehnuteľnosť. Po nekonečných ťahaniciach s políciou, developerom a realitkou vstúpila do hry Generálna prokuratúra SR.

Natália a Martin boli zo svojej nelichotivej situácie zúfalí. Obaja trpia od detstva svalovou dystrofiou.  Konečne sa im podarilo nájsť si vhodný byt na pohodlné bývanie. S realitnou maklérkou sa dohodli, podpísali zmluvu a zaplatili zálohu. Keď si ale v banke chceli vziať na byt úver, nastalo nemilé prekvapenie. Banka im ho odmietla dať. Zistila totiž, že na zmluve nesedí vlastník. Zaľúbený pár sa stal očividne obeťou podvodu. Nasledovali nekonečné ťahanice, no od prípadu dával každý ruky preč.

Stanovisko Generálnej prokuratúry

Generálna prokuratúra Slovenskej republiky zabezpečila preskúmanie predmetnej veci prostredníctvom Krajskej prokuratúry Bratislava.

Krajská prokuratúra Bratislava preskúmala postup a rozhodnutia orgánov činných v trestnom konaní, teda vyšetrovateľa Okresného riaditeľstva  PZ Bratislava II., ktorý trestné oznámenie odmietol, a dozorovej prokurátorky Okresnej prokuratúry Bratislavy II., ktorá sťažnosť oznamovateľov proti uzneseniu o odmietnutí veci uznesením zamietla ako nedôvodnú. Krajská prokuratúra dospela k záveru, že rozhodnutie o odmietnutí veci bolo vydané predčasne, bez náležitého zistenia skutkového stavu. Prokurátor trestného odboru Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky sa po preskúmaní predloženého spisového materiálu stotožnil so stanoviskom Krajskej prokuratúry.

Trestné stíhanie pre podvod

Okresnej prokuratúre Bratislava II. bude zo strany Krajskej prokuratúry Bratislava uložený pokyn na ďalšie konanie vo veci. Vzhľadom na rozsah procesných úkonov bude potrebné vo veci začať trestné stíhanie pre zločin podvodu a zároveň treba vykonať dokazovanie za účelom náležitého zistenia skutkového stavu veci.

V predmetnej trestnej veci bude vykonávať tzv. dohľadovú právomoc až do právoplatného ukončenia trestného konania Krajská prokuratúra Bratislava. Generálna prokuratúra SR bude o priebehu trestného konania priebežne informovaná. Stanovisko Generálnej prokuratúry SR poskytla hovorkyňa Andrea Predajňová. 
 

Viac o téme: Reality
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu