Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

MIMORIADNA SPRÁVA Výbuch v českej chemičke: Najmenej šesť mŕtvych

Pri explózii zomrelo šesť ľudí Zobraziť galériu (5)
Pri explózii zomrelo šesť ľudí (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

KRALUPY NAD VLTAVOU - Pri dopoludňajšej explózii v areáli chemičky v meste Kralupy nad Vltavou v Stredočeskom kraji zomrelo vo štvrtok šesť ľudí, ďalší dvaja utrpeli zranenia. Informuje o tom český spravodajský portál iDNES.cz.

Udalosť nahlásili po 10:00, na miesto hneď vyrazili hasiči i záchranári. "Bolo nájdených šesť mŕtvych osôb a sú tu aj ďalšie ťažké zranenia,“ informovala hovorkyňa stredočeských hasičov Vladimíra Kereková. Medzi mŕtvymi sú podľa dostupných informácií aj cudzinci.

Z dôvodu výbuchu v kralupskej rafinérii aktivovala nemocnica v Prahe na Vinohradoch takzvaný traumaplán, ktorý sa vyhlasuje pri mimoriadnej udalosti. S popáleninami tam hospitalizovali jedného zo spomínaných zranených, ktorý je momentálne v stabilizovanom stave. "Je stredne ťažko zranený, to znamená, že nie je v ohrození života. Na nejaké prognózy je ešte skoro," uviedla hovorkyňa nemocnice Královské Vinohrady. Druhý zranený leží vo vážnom stave v nemocnici v pražskom Motole, ani on nie je v ohrození života.

V chemičke v čase výbuchu prebiehala odstávka prevádzky v dôsledku čistenia, uviedol starosta Kralup Petr Holeček. V čase odstávky v zariadení pracuje okrem stálych 350 zamestnancov aj približne 1 500 externistov. "Podľa mojich informácií čistenie robila nová firma a zrejme došlo k porušeniu predpisov. Mal sa totiž stať elektrický skrat v prázdnej nádrži, ktorú čistili a pre plyny nastala explózia," uviedol pre iDNES miestostarosta mesta Libor Lesák.

Pri explózii zomrelo šesť
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Hovorca spoločnosti Unipetrol, ktorá vlastní časť areálu, Pavel Kaidl potvrdil, že tam vybuchla jedna zo skladovacích nádrží. Podľa Kaidla bola chemička v režime útlmu pred plánovanou odstávkou a v areáli bola len časť zamestnancov externých firiem.

Na mieste pracuje policajný aj hasičský vyšetrovateľ. Hovorkyňa polície Markéta Johnová uviedla, že momentálne vypočúvajú všetkých zamestnancov. "Myslím, že presnú príčinu dnes ani nebudeme poznať. V každom prípade ďalší výbuch alebo požiar nehrozí," vyjadril sa hovorca krajských hasičov Petr Svoboda.

Pri explózii zomrelo šesť
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Po 13:00 do areálu prišiel žeriav a hasiči začali rozoberať konštrukciu poškodenej nádrže, píše iDNES. Okrem hasičov a polície doň nikto iný nesmie vstúpiť. Výbuch nastal v areáli, kde sídli aj firma Synthos. Tá sa zaoberá výrobou emulzných kaučukov a tiež speňovateľného polystyrénu. K výbuchu tu došlo už aj v októbri 2015. Zranenia vtedy utrpeli dvaja ľudia. Štvrtkový výbuch je najväčšou tragédiou v českých priemyselných objektoch za uplynulých 50 rokov.

Medzi obeťami či zranenými Slováci nie sú

Podľa posledných, zatiaľ nepotvrdených informácií sa Slováci medzi obeťami či zranenými po výbuchu v ČR nenachádzajú. Uviedol to hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Susko.

Pri explózii zomrelo šesť
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Kiska poslal Zemanovi sústrastný telegram

Prezident SR Andrej Kiska poslal sústrastný telegram prezidentovi Českej republiky Milošovi Zemanovi v súvislosti s dnešným výbuchom v chemickej továrni v Kralupoch nad Vltavou.

Informovala o tom Henrieta Hajtová z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR. „S hlbokým zármutkom som prijal smutnú správu o dnešnej tragédii v chemickej továrni v Kralupoch nad Vltavou, ktorá si vyžiadala obete na životoch. V mene občanov Slovenskej republiky ako aj vo svojom mene vyjadrujem Vám a pozostalým obetí úprimnú sústrasť a zraneným prajem skoré uzdravenie,“ píše sa v liste.

Predseda vlády vyjadril úprimnú sústrasť českému premiérovi

Predseda vlády SR Peter Pellegrini vo štvrtok poslal telegram predsedovi vlády Českej republiky Andrejovi Babišovi, v ktorom vyjadril úprimnú sústrasť pozostalým v súvislosti s tragickou udalosťou v chemickej továrni v Kralupoch nad Vltavou. Informoval o tom tlačový odbor Úradu vlády SR.

"Vážený pán predseda vlády, s hlbokou ľútosťou som prijal správu o dnešnej tragickej udalosti v chemickej továrni v Kralupoch nad Vltavou, ktorá si žiaľ vyžiadala ľudské obete a zranených," uvádza sa v telegrame.

Predseda vlády SR v ňom zároveň predsedovi vlády ČR v mene vlády SR vyjadril úprimnú sústrasť nad touto mimoriadne smutnou a nešťastnou tragédiou v priemyselnom objekte, rozsahom najväčšou za posledné desaťročia. Premiér Pellegrini vyjadril tiež úprimnú sústrasť pozostalým a zaželal skoré uzdravenie zraneným.

Šesť ľudí zahynulo a ďalšie dve osoby utrpeli zranenia pri nehode, ku ktorej došlo vo štvrtok v areáli chemických závodov v českom meste Kralupy nad Vltavou, kde vybuchla jedna z nádrží na palivá či aditíva. Podľa spoločnosti Česká rafinérska, ktorej areál patrí, ďalšie nebezpečie nehrozí. Príčiny výbuchu vyšetruje polícia.

Viac o téme: VýbuchKralupy nad Vltavou
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu