Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

POZOR na prázdninové lyžovačky: Horskí záchranári ratovali ranené deti, platí výstraha

Horskí záchranári z HZS počas víkendu ratovali množstvo ranených Zobraziť galériu (5)
Horskí záchranári z HZS počas víkendu ratovali množstvo ranených (Zdroj: hzs)

TATRY – Pozemní horskí záchranári z Horskej záchrannej služby (HZS) mali počas uplynulého víkendu plné ruky práce. Z kopcov ratovali predovšetkým maloletých lyžiarov, ktorí si počas prázdnin na svahoch privodili bolestivé zranenia. K dnešnému dňu bola vydaná aj výstraha druhého stupňa pre Vysoké, Nízke a Západné Tatry pred lavínovým nebezpečenstvom. Hrozí aj pošmyknutie. Záchranári varujú pred podkladovým snehom, ktorý je tvrdý až zľadovatený.

SOBOTA

Úraz 15-ročného lyžiara pod Vtáčnikom

V popoludňajších hodinách boli horskí záchranári požiadaní o pomoc pre 15-ročného lyžiara slovenskej národnosti. Záchranári informovali, že lyžiar počas lyžovania vo voľnom teréne pod Vtáčnikom utrpel náraz do stromu a spôsobil si úraz dolnej končatiny v oblasti stehna. Zasahovali záchranári z Oblastného strediska Veľká Fatra. „Mladému lyžiarovi poskytli neodkladnú zdravotnú starostlivosť a následne ho pomocou skútra transportovali na parkovisko do Hrabova, kde si ho prevzali rodičia a pokračovali s ním do nemocnice na ďalšie ošetrenie,“ uviedla HZS.

Pomoc zblúdenej bežkárke v Kremnických vrchoch

Rovnako v popoludňajších hodinách boli horskí záchranári z Kremnických vrchov požiadaní o pomoc pre slovenskú bežkárku, ktorá zablúdila v oblasti Dirhabského sedla. Záchranná akcia prebehla bezproblémovo. Čelnom HZS sa podarilo v krátkom čase bežkárku lokalizovať. Následne bola v poriadku a bez zranení transportovaná skútrom na Skalku, odkiaľ pokračovala v sprievode svojich blízkych.

Večerná záchrana 13-ročnej Slovenky na hrebeni Veľkej Rače

Záchranne výjazdy neutíchali ani v podvečerných hodinách. Horská záchranná služba bola požiadaná o pomoc pre 13-ročnú Slovenku, ktorá si počas sánkovania v oblasti hrebeňa Veľkej Rače privodila poranenie kolena. Dievčine na pomoc odišli dvaja záchranári z HZS. „Po poskytnutí neodkladnej zdravotnej starostlivosti bola zranená pomocou skútra transportovaná do Dedovky, kde si ju prevzala posádka RZP, s ktorou pokračovala do nemocnice na ďalšie ošetrenie,“ informovali horskí záchranári.

Večerný výjazd záchranárov pre raneného muža na Donovaloch

Vo večerných hodinách potreboval pomoc záchranárov aj návštevník Donovaly Festu. „Horská záchranná služba bola Krajským operačným strediskom ZZS požiadaná o súčinnosť na Donovaloch, kde si návštevník Donovaly Festu pošmyknutím a následným pádom spôsobil úraz hlavy,“ ozrejmila HZS. Horskí záchranári z Veľkej Fatry zranenému mužovi poskytli prvú pomoc a následne ho odovzdali posádke RZP, ktorá medzitým už prišla na miesto incidentu.

NEDEĽA

Horskí záchranári asistovali na psích pretekoch

Horskí záchranári z HZS
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: hzs)

V Zuberci sa cez víkend konali Medzinárodné Majstrovstvá Slovenska v psích záprahoch. „Horskí záchranári zo Západných Tatier asistovali pri zabezpečovaní pretekov počas oboch dní,“ napísala HZS vo svojej správe.

Horskí záchranári z HZS
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: hzs)

Vážny pád 25-ročnej lyžiarky pod Chopkom

V nedeľu 4. marca v dopoludňajších hodinách boli horskí záchranári z Nízkych Tatier požiadaní o pomoc pre 25-ročnú Slovenku, ktorá spadla počas lyžovania na severnej strane Chopku. Záchranári informovali, že lyžiarka počas jazdy na zjazdovej trati prišla do kolízie s iným lyžiarom. „Nezvládla jazdu a vyletela mimo zjazdovú trať. Počas pádu sa dostala až do centrálneho žľabu spadajúceho zo severnej strany Chopku do Lukového kotla,“ uviedla HZS.

Záchranná akcia 25-ročnej lyžiarky pod Chopkom
Zobraziť galériu (5)
Záchranná akcia 25-ročnej lyžiarky pod Chopkom  (Zdroj: hzs)

Mladá lyžiarka si pádom bolestivo poranila koleno a nebola schopná sama ďalej pokračovať. „Horskí záchranári po prvotnom ošetrení a vyhodnotení situácie požiadali o súčinnosť posádku leteckých záchranárov, ktorí zranenú lyžiarku evakuovali pomocou palubného navijaka a počas medzipristátia v Lukovom kotle v spolupráci so záchranármi HZS ju naložili na palubu vrtuľníku,“ približuje záchrannú akciu HZS. Letecká posádka záchranárov ju následne evakuovala do nemocnice v Liptovskom Mikuláši.    

Pátranie po 13-ročnom chlapcovi vo Veľkej Rači

Počas nedele sa členovia HZS slúžiaci vo Veľkej Rači pustili do pátrania po 13-ročnom chlapcovi, ktorý sa stratil počas lyžovania v lyžiarskom stredisku. O pomoc požiadala matka strateného dieťaťa. „Chlapec zle odbočil a zlyžoval po zvážnici do časti Zadedová. Domáci mu poradili, ako sa dostane späť do lyžiarskeho strediska,“ priblížila HZS. Chlapca hľadali traja horskí záchranári pomocou snežného skútra. Akcia prebiehala v okolí danej lokality, kde bol naposledy videný. Chlapec sa nakoniec sám vrátil na parkovisko k matke, kde mali zaparkované rodinné auto.

Výstrahy vydané Horskou záchrannou službou k 5. marcu 2018
Zobraziť galériu (5)
Výstrahy vydané Horskou záchrannou službou k 5. marcu 2018  (Zdroj: hzs)
  

Viac o téme: HZSTatry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu