Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Nenásytný úžerník si poriadne zavaril: Kvôli malým sumám čelí problémom

Automobil v inkriminovanej rómskej osade Zobraziť galériu (7)
Automobil v inkriminovanej rómskej osade (Zdroj: KR PZ Prešov)

PREŠOV - Prešovský vyšetrovateľ vo štvrtok 22. februára obvinil 29-ročného muža z obce Mirkovce (okres Prešov) z prečinu úžery. Ako informoval prešovský policajný hovorca Daniel Džobanik, muž požičal v minulom roku v mesiacoch august, september a október druhému mužovi postupne 80, 100 a 100 eur.

Posledných 100 eur mu mal požičať pod podmienkou, že za ďalších 50 eur bezhotovostne nakúpi v miestnych potravinách v obci Mirkovce. Obvinený muž potom požadoval za peniaze neurčený úrok, ktorý bol v hrubom nepomere k zapožičanej sume. Od poškodeného žiadal za 80 eur 130 eur, za 100 eur 170 eur a za ďalších požičaných 100 eur a 50-eurový nákup vyžadoval sumu 220 eur.

FOTO Nenásytný úžerník si
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: KR PZ Prešov)

Podľa polície obvinený umožnil poškodenému v novembri 2017 vykonať bezhotovostný nákup v potravinách. Nasledujúce dva mesiace nevyžadoval od poškodeného vrátenie peňazí s tým, že mu ich môže vrátiť až vo februári tohto roka po vyplatení sociálnych dávok. V utorok 20. februára požadoval obvinený od dlžníka za 50-eurový nákup vrátiť neprimerane vysokú čiastku, čo on odmietol.

Ešte v ten istý deň chcel muž vrátiť svoj dlh, avšak iba dlžnú sumu 50 eur. Obvinený však stále požadoval dlh 140 eur s tým, že ak mu ich nevráti, tak ho zbije. O pol hodiny neskôr prišiel obvinený do domu poškodeného a pod hrozbou bitky, žiadal od manželky opätovne 140 euro.

FOTO Nenásytný úžerník si
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: KR PZ Prešov)

Obvinený teda podľa polície zneužil tieseň poškodeného, nútil ho do bezhotovostného nákupu v obchode, pričom za nákup požadoval od osoby, ktorá žije vo veľmi znevýhodnených podmienkach v rómskej osade, o čom mal obvinený vedomosť, vrátiť nepomerne vyššiu čiastku, informoval Džobanik.

Vyšetrovateľ po vznesení obvinenia umiestnil obvineného do cely policajného zaistenia a spracoval podnet na jeho vzatie do väzby. V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na jeden až päť rokov.

Viac o téme: úžeraMirkovce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu