Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Škandalózne správanie učiteľky v Piešťanoch: Deťom vyhadzovala šunku z desiatej

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: Thinkstock)

PIEŠŤANY - Cirkevnou spojenou školou v Piešťanoch zmieta poriadny škandál. Rodičom a žiakom sa nepáčili praktiky vyučujúcej katechétky. Na Popolcovú stredu podľa nich vyhadzovala deťom z desiatej mäsové výrobky.

Kresťania sa nachádzajú v období najväčšieho pôstu, ktorý začal Popolcovou stredou. Tento deň vniesol do školy v Piešťanoch poriadny konflikt. Podľa informácií portálu piestanskydennik.sk niektoré deti slovne útočili na spolužiakov, ktorí mali na desiatu pribalenú šunku alebo salámu. Všetko mala podporiť vyučujúca katechétka, ktorá cez prestávky deťom jedlo kontrolovala. Keď v desiatej našla mäsové výrobky, z pečiva ich vybrala a zahodila do koša. 

Škola priznala zasahovanie do súkromia žiakov

Škola vidí situáciu inak. Vyhadzovanie jedla do koša poprela, ale priznala, že učiteľka zasahovala do súkromného majetku žiakov.  "Nebol som tam, ale som presvedčený, že nič také by žiadna sestrička nespravila. Podľa jej výpovede deti iba upozornila, že je pôst a ak chcú, môžu si mäsko odložiť, vziať domov a zjesť na druhý deň," povedal pre portál riaditeľ Ján Morong s tým, že udalosť takto potvrdila aj zástupkyňa školy. Riaditeľ verí svojim podriadeným a je presvedčený, že  sestrička Školských sestier de Notre Dame by nič také nespravila. 

Riaditeľ pripustil, že na deti, ktoré mali v ten deň na desiatu mäsové výrobky, mohli slovne útočiť spolužiaci. "Každý sme vychovávaný inak a každá rodina aj inak dodržiava pôst," uviedol Morong s tým, že je dôležité, aby boli deti doma vychovávané k spolupatričnosti. Rodičia majú podľa neho deti upozorniť na to, že ak má niekto desiatu, ktorá nekorešponduje s tým, čomu veria, nikomu nemôžu zakázať ju zjesť, ani ho považovať za menejcenného.

Takto to vidia rodičia a bývalý minister

Rodičia pripustili, že desiatu s mäsom dali deťom skôr omylom. Pri plnení dennodených povinností pozabudli na začiatok pôstu. Zhodli sa ale, že úlohou vyučujúcich nie je kontrolovať, čo majú deti na desiatu, ale skôr, či ju vôbec majú. "Je úplne v poriadku, ak vyučujúci v cirkevných školách vedú deti k dodržiavaniu pôstu, najmä ak ide o Popolcovú stredu. Ak je ale pravdou situácia, ktorá sa odohrala v piešťanskej škole, katechétka si na to zvolila úplne najnevhodnejší spôsob," uviedol pre Topky Daniel Krajcer, bývalý minister kultúry, ktorý počas svojho funkčného obdobia presadzoval odluku cirkvi od štátu. Podľa neho ide o nemiestny prístup, ktorý deti k želanému cieľu nedovedie.    

Viac o téme: PôstPiešťanyPopolcová streda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu