Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Slovenskom otriaslo niekoľko samovrážd: O možných príčinách prehovoril odborník

Daniel Kotrč Zobraziť galériu (3)
Daniel Kotrč (Zdroj: Foto: neonyx.eu)

BRATISLAVA - Druhý februárový víkend poznačili Slovensko štyri samovraždy. Pred tromi rokmi takmer v rovnakom období sa stali tri podobné nešťastia. Skoro vo všetkých prípadoch si na život siahli tínedžeri. Pýtali sme sa odborníka, lekára Ambulancie klinickej psychológie Neonyx v Žiline Daniela Kotrča, či sa nad nami môže vznášať vlna samovrážd.

Miera samovrážd na Slovensku je v posledných rokoch dosť vysoká. Národné centrum zdravotníckych informácií uvádza v roku 2016 dokonaných 545 samovrážd, čo znamená jednu až dve samovraždy denne.

V prípadoch, o ktorých sme informovali v ostatných dňoch, nejde o skupinové samovraždy a podľa klinického psychológa Daniela Kotrča s najväčšou pravdepodobnosťou ani o vlnu opakujúcich sa samovrážd. Ako povedal, pravdepodobnejšia je náhodná vlna za sebou nasledujúcich samovrážd, ktoré sa vyskytli na rôznych miestach v podobných dňoch.

Slovenskom otriaslo niekoľko samovrážd:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: Polícia, FB/A.T.)


Prečítajte si aj: Slovensko zasiahla vlna samovrážd! Záhadné úmrtia sa opakujú po troch rokoch


Za dva dni štyria mŕtvi

Uplynulý piatok našli popradskí policajti už len bezvládne telo 14-ročnej Karolínky, ktorá bola dva dni nezvestná. Na život si siahla otcovou zbraňou, ktorú mal v legálnej držbe. Len o pár hodín neskôr našli v bratislavskej základnej škole v Lamači na horolezeckom lane v telocvični obesenú 15-ročnú Alex. "Samovraždy takto mladých ľudí až také časté nie sú. Dôvody sú síce otázne, ale práve zima je typická kratšími dňami, čo bežne prehlbuje depresívne nálady. Naše fyzické aktivity sú obmedzené v porovnaní s teplejším počasím," hovorí psychológ. Okrem dvoch dievčat, ktoré si siahli na život, cez víkend vypadol z 12. poschodia paneláka v Petržalke 24-ročný muž a iný ukončil svoj život v Podunajských Biskupiciach na koľajniciach. Začiatkom marca v roku 2015 si siahli počas piatich dní na život tri tínedžerky.

Slovenskom otriaslo niekoľko samovrážd:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Dôvody, prečo sa mladý človek rozhodne spáchať samovraždu, sú rôzne. Zarmucujú ale o to viac, že sa ich dopustili neplnoletí. "Aj deti a dospievajúci bilancujú svoj život. Nám sa môže zdať prikrátky a v začiatku, no pre nich je všetkým, čo stihli zažiť. Nešťastné lásky, ale i utrpenie sa im môžu zdať zásadnými a nepreniknuteľnými. Možno pred samovraždou „volali o pomoc” a pýtali si pozornosť, ale nedá sa vylúčiť ani skratová reakcia na stres s náhlym priebehom," vysvetlil Kotrč s tým, že do úvahy treba brať aj možnosť naplnenej manifestačnej samovraždy, ktorá mala iba vzbudiť pozornosť, no dopadla inak a bola dokonaná. "Depresia sa vyskytuje aj u detí, netreba podceňovať ich pohnútky, ťažkosti. Radšej by som rodičom či blízkym odporúčal konzultovať riziko so psychológom, a najmä psychiatrom," uzavrel odborník.

Viac o téme: DepresiaSamovraždaPsychológ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu