Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ďalší desivý prípad odobratia dieťaťa sociálkou: VIDEO Z tejto surovosti sa tlačia slzy do očí

Chlapca odobrala sociálka Zobraziť galériu (3)
Chlapca odobrala sociálka (Zdroj: Foto: FB/Leif Kristiansen)

ÅS AKERSHUS - Internetom koluje šokujúce video. Je na ňom zachytené, ako policajti a pracovníci sociálky drasticky odoberajú 12-ročného chlapca. Nejde o prvý prípad, keď sa do povedomia dostala ukážka neľudských praktík nórskej sociálky známej ako Barnevernet. Zverejnené video surovosti, ktorej sa dospelí dopúšťajú na dieťati, vháňa slzy do očí. Na celú situáciu sa mohli rodičia len nečinne prizerať.

Video natočila mama 12-ročného chlapca, ktorého policajti chytali ako zločinca. Keď dieťa policajt dolapil, zvalil ho na zem a v snehu mu kľakol na chrbát, aby mu zabránil v ďalšom úteku. Chlapec zúfalo kričal, no policajt zo svojho konania nepoľavil a čakal, kým si po dieťa prídu pracovníci z nórskeho Barnevernetu.

Všetko sa udialo kvôli tomu, že rodičia z nórskeho Ås v Akershuse chceli svojho syna vzdelávať doma. Vo videu počuť zúfalý krik mamy, ktorá je pôvodom z Kanady, ako sa usiluje syna ochrániť. Žena povedala, že jej syna v škole šikanovali a vyhrážali sa mu smrťou, preto sa s manželom rozhodli, že budú syna vyučovať doma. S tým ale škola nesúhlasila a o situácii informovala úrad Barnevernet.

Ďalší desivý prípad odobratia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: FB/Leif Kristiansen)

Chlapcov otec Leif Kristiansen pre portál bodoposten.no povedal, že k nim domov prišli traja úradníci a šesť policajtov v troch policajných autách. Syn s nimi nechcel ísť, preto začal utekať. Rodičia museli ostať vnútri. Muž zavolal svojej svokre do Kanady a žiadal ju o pomoc, mama zatiaľ srdcervúcu situáciu natáčala. Podľa aktuálnych informácií dieťa s rodičmi ešte stále nie je.  

Starostlivosť o dieťa na prvom mieste

Nórsko je známe svojím prístupom k deťom. V krajine za najdôležitejšiu pokladajú ochranu dieťaťa. Praktiky úradu s názvom Barnevernet, čo v preklade znamená  Starostlivosť o dieťa, sú však na pováženie. Nóri sú na ne zvyknutí, no prisťahovalcom sa nepáčia. Cudzinci, ktorí tam chcú žiť, si na ne jednoducho musia zvyknúť.

Ďalší desivý prípad odobratia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: FB/Leif Kristiansen)

Zo štatistík vyplýva, že najviac takto odobratých detí v Nórsku, je práve z rodín prisťahovalcov. V roku 2016 ich bolo až 2700. "K týmto situáciám dochádza, keď dôvody udania sú natoľko závažné, že sa Barnevernet rozhodne dieťa odobrať. V tom prípade sa dostaví do rodiny za asistencie polície, ktorá pritom o prípade väčšinou nič nevie, a má právo dieťa okamžite prevziať. Rodičia majú päť minút na rozlúčku. To tak stačí, aby mu zbalili najnutnejšie veci," opísala Margareta Hruzaová pre český portál Echo24 s tým, že sedem z desiatich takto odobratých detí sa do rodiny vráti do šiestich týždňov.   

Viac o téme: SociálkaNórsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu