Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Razie pod Tatrami: Obchodovanie s rádioaktívnymi látkami, niekto mohol vyrobiť bombu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

POPRAD - Na viacerých miestach pod Tatrami zasahovali vo štvrtok elitné policajné zložky. Súvisí to s podozreniami z obchodovania s rádioaktívnymi látkami, ktoré presahuje hranice Slovenska. Uviedla to spravodajská televízia TA3, informáciu potvrdila polícia.

Popradskí kriminalisti v súčinnosti s policajtmi z Prezídia Policajného zboru a ďalšími špecializovanými útvarmi vo štvrtok v Poprade a Kežmarku vykonali domové prehliadky a prehliadky iných priestorov, informoval prešovský krajský policajný hovorca Daniel Džobanik.

Popradský vyšetrovateľ vedie v tejto veci trestné stíhanie pre trestný čin nedovolenej výroby a držby jadrových materiálov, rádioaktívnych látok, vysoko rizikových chemických látok a vysoko rizikových biologických agensov a toxínov a pre trestný čin legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

Úkony sa podľa Džobanika súčasne vykonávali v Nemecku. "Bližšie informácie v tomto štádiu vyšetrovania nie je možné poskytnúť," doplnil.

Policajné zásahy sa podľa TA3 začali súbežne na troch miestach. V Poprade, v byte talianskeho štátneho príslušníka a na dvoch miestach v Kežmarku – v úrade súdnej exekútorky a v jej rodinnom dome. Polícia pozná Taliana, u ktorého zasahuje, už dlhšie. Stíhala ho pre daňové podvody a neodvedené daňové poistné. Už dlhšie ho podozrievala aj práve z manipulovania s rádioaktívnymi látkami, ktoré malo siahať až do Nemecka.

Nemeckým policajným zložkám mali slovenskí policajti poskytnúť informácie, na základe ktorých bolo zadržaných desať kilogramov veľmi čistej a kvalitnej rádioaktívnej látky. Dá sa použiť v zdravotníctve, ale aj na prípravu takzvanej špinavej bomby. Keďže nemeckí kolegovia podozrenie potvrdili, slovenskí policajti šli „na isto“, doplnila informáciu TA3.

Viac o téme: HrozbaObchodovanieSlovenskoPopradKežmarokRádioaktívne látky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu