Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zúfalí rodičia pocítili, aká je spravodlivosť na Slovensku slepá: Príbeh Simonky, z ktorého mrazí

Vážna dopravná nehoda pripravila Simonku o nôžku. Zobraziť galériu (7)
Vážna dopravná nehoda pripravila Simonku o nôžku. (Zdroj: Foto: Archív MN, FB)

MALACKY - V jedno júlové letné ráno sa zmenil Simonke a jej rodičom celý život. Kvôli vážnej dopravnej nehode prišla o nôžku, z druhej stratila veľa kože. V nemocnici skončila v umelom spánku. Pre rodičov nastali najťažšie chvíle a začal sa boj za spravodlivosť.

Simonka išla po chodníku so svojím mladším bračekom po Továrenskej ulici v Malackách. Dňa 25. júla 2014 okolo 12-tej hodine sa stala vážna dopravná nehoda. Domiešavač, ktorý riadil Rastislav U., dievčatko zrazil. Vtedy osemročná Simonka utrpela vážne zranenia. Na mieste prišla o ľavú nôžku, na pravej mala veľkú stratu kože a zdeformovaný členok. Mala pomliaždené pľúca a silný opuch mozgu. V nemocnici na Kramároch museli Simonke ľavú nôžku úplne amputovať.

Upozornenie. Záber nie je vhodný pre citlivé povahy. 

Zúfalí rodičia pocítili, aká
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Foto: Archív MN, FB)

Dievčatko prežilo v umelom spánku niekoľko týždňov, potom ho začali lekári prebúdzať. V súčasnosti sa má Simonka relatívne dobre a úsmev na tvári jej nechýba. Kvôli poranenému mozgu museli rodičia dievčatko preložiť zo základnej školy do osobitnej. Teraz bojujú za spravodlivosť a chcú, aby bol vinník nehody náležite potrestaný. Smutný prípad je ale poriadne zamotaný a vinník neexistuje. Simonka prežila zázrakom a aj keď ju prešiel domiešavač, za život ohrozujúce zranenia, zdá sa, nebude nikto pykať. 

Zúfalí rodičia pocítili, aká
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Foto: Archív MN, FB)

Simonka si zranenia spôsobila sama!?

Prípad vyšetrovala polícia v Malackách. Okresný prokurátor obvinil vodiča Rastislava z prečinu ublíženia na zdraví. Vodič ale podal proti rozsudku sťažnosť a odvolal sa na Krajskú prokuratúru v Bratislave. "Keď prišlo rozhodnutie z Krajskej prokuratúry, tak som nebol nadšený. Simonkine zranenia sú nedôvodné. Skrátka podľa určitých ľudí si zranenia spôsobila sama," vyznal sa nešťastný otec s tým, že rozhodnutie Okresnej prokuratúry v Malackách v plnom rozsahu zrušili. 

Nehoda z policajného spisu, zadokumentovaná na FOTO.

Zúfalí rodičia pocítili, aká
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Foto: Archív MN, FB)

Zúfalí rodičia pocítili, aká
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Foto: Archív MN, FB)

Zúfalí rodičia pocítili, aká
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Foto: Archív MN, FB)

Rodičia a spoločnosť, ktorá dievčatko zastupuje, situáciu nechceli nechať tak, a začalo pohadzovanie medzi inštitúciami. Výsledkom snaženia milujúcich rodičov je ale fakt, že prípad je zastavený a za vážne zranenia ich dcéry nebude nikto pykať. Podľa znaleckého posudku dievčatko vbehlo do cesty ťažkému stroju, podľa rodiny a fotografií z miesta nešťastia dievčatko prechádzalo cez cestu a keď už bolo časťou tela na chodníku, zachytil ho ťažký stroj.   

Vyšetrovateľ prípad zastavil, skutok nie je trestný čin

Hovorca bratislavskej krajskej prokuratúry Michal Šúrek potvrdil, že okresný prokurátor z Malaciek obvinil Rastislava U. pre prečin ublíženia na zdraví. Obvinený cestou obhajcu podal voči uzneseniu o vznesení obvinenia sťažnosť. Prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava uznesením zo dňa 09.05.2017 zrušil uznesenie prokurátora Okresnej prokuratúry Malacky. 

"Vyšetrovateľ Oddelenia výkonu služby a dopravných nehôd, Okresného dopravného inšpektorátu, Okresného riaditeľstva PZ v Malackách uznesením zo dňa 6. 6. 2017 zastavil trestné stíhanie vo veci prečinu ublíženia na zdraví, pretože skutok nie je trestným činom a nebol dôvod na postúpenie veci," vysvetlil Šúrek s tým, že poškodená podala cestou zvoleného splnomocnenca voči uzneseniu o zastavení sťažnosť, ktorú zároveň adresovala aj Generálnej prokuratúre SR. Tá ju postúpila opäť na Krajskú prokuratúru Bratislava. "Prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava uznesením zo dňa 7. 9. 2017 zamietol sťažnosť splnomocnenca poškodenej ako nedôvodnú," uzavrel hovorca prokuratúry. 

Zúfalí rodičia pocítili, aká
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: foto: fb)

Otec sa rozhodol celý prípad medializovať a rozpovedal o ňom na sociálnej sieti. Medzi užívateľmi sa príbeh začal šíriť rýchlosťou blesku. Dnes by ste ho tam ale hľadali márne. "Začali sa mi vyhrážať, tak som ho musel stiahnuť," prezradil. 

Domiešavač, ktorý riadil vodič Rastislav, patrí spoločnosti, ktorá poskytuje betonárske práce a sídli v Lozorne. Podľa nemenovaného malackého poslanca má firma vplyvné pozadie s kontaktmi na politickú stranu. 

Stanovisko generálnej prokuratúry

"Generálnej prokuratúre bola dňa 16. 6. 2017 doručená sťažnosť splnomocnenca poškodenej, smerujúca proti uzneseniu o zastavení trestného stíhania,  ktorá bola služobným postupom odstúpená na vybavenie Krajskej prokuratúre Bratislava, ktorej prokurátor o sťažnosti aj rozhodol. Nie je pravda, že Generálna prokuratúra SR mala vrátiť vec Krajskej prokuratúre Bratislava na došetrenie. Generálnej prokuratúre nebol predložený k veci sa vzťahujúci spisový materiál, a preto sa táto nevie vyjadriť k zákonnosti postupu orgánov činných v trestnom konaní. V tejto súvislosti je potrebné kontaktovať Krajskú prokuratúru Bratislava," uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová.
 

Viac o téme: NehodaMalackySimonka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu