Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Mafiánsky teror v Bratislave! ODHALENÝ zoznam vrážd gangu sýkoriek: Behá z toho mráz po chrbte

Robert Lališ Zobraziť galériu (15)
Robert Lališ (Zdroj: Foto: TASR)

BRATISLAVA - Za jedného z najobávanejších bossov slovenského podsvetia je považovaný Robert Lališ alias Kýbel, ktorého pre jeho krutosť volali aj Gestapák. Polícia uzavrela ďalšie prípady, ktoré mu kladie za vinu. Z čísla sa zatočí hlava. Aktuálne figuruje v 17 vraždách, v troch pokusoch o vraždu a v jednom prípade ide o objednávku vraždy. Prinášame prehľad krutostí.

Najnovšie Roberta Lališa alias Kýbla polícia stíha pre tri vraždy, z toho sa dve stali ešte v roku 1995. Vtedy zomreli šéf diskotéky Peter LepiešMilan Piliar, šéf ochranky, ktorá diskotéku hotela v rekreačnej oblasti v Krpáčove strážila. Malo ísť o pomstu za smrť Martina Láboša, ktorého dobodali v tom istom roku na spomínanej diskotéke. Láboš bol považovaný za spoluzakladateľa černákovskej skupiny. Banskobystrický boss Mikuláš Černák si mal po jeho smrti najať na likvidáciu Lepieša a Piliara sýkorovcov. Tretia vražda, za ktorú polícia Lališa stíha, je likvidácia majiteľa súkromnej SBS-ky Júliusa Tótha z Kráľovského Chlmca ešte z mája 1997. Zomrel v Čiernej nad Tisou, keď vybuchlo auto.

Mikuláš Černák
Zobraziť galériu (15)
Mikuláš Černák  (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Prvá poprava

Lališovi je pripisovaná vôbec prvá brutálna poprava v novodobých dejinách Slovenska. V roku 1995 otriasla krajinou správa o výbuchu auta v Bratislave. Dňa 6. júla 1995 krátko pred poludním explodoval pred ministerstvom financií nástražný výbušný systém v citroëne. Pri výbuchu zahynuli bratia Vladimír Daniš, prezývaný Tuti, s bratom Jozefom, prezývaným Papas. Tuti bol považovaný za jedného z prvých bossov bratislavského podsvetia, začal s vyberaním výpalného.  

Vladimír Daniš alias Tuti
Zobraziť galériu (15)
Vladimír Daniš alias Tuti  (Zdroj: Foto: Reprofoto/RTVS/Mafiáni)

Jozef Daniš alias Papas
Zobraziť galériu (15)
Jozef Daniš alias Papas  (Zdroj: Foto: Reprofoto/RTVS/Mafiáni)

Výbuch auta pred ministerstvom financií.
Zobraziť galériu (15)
Výbuch auta pred ministerstvom financií.  (Zdroj: Foto: Reprofoto/RTVS/Mafiáni)

Lališ je aktuálne na súde obžalovaný zo 6 vrážd 

Lališ je memontálne obžalovaný zo šiestich vrážd. Za skutky bol už trikrát odsúdený na doživotie, doteraz však neprávoplatne. Obžaloba Lališa a jeho komplicov viní z vrážd z rokov 1998 a 1999, a to bratov Eduarda a Roberta Diničovcov, Romana Deáka, Alojza Házyho, Dalera Hlavačku a Miloša Piliara.   

Lališ je obvinený z ďaších 8 vrážd, 3 pokusov o vraždu a 1 objednávku vraždy

Polícia v rokoch 2013 -2016 Lališa obvinila z ďalších skutkov. Zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny v súvislosti s prijímaním finančných prostriedkov, schvaľovaním trestnej činnosti a členstvom v zločineckej skupine.

Vyšetrovateľ pripisuje Kýblovi vraždu bossa košického podsvetia Róberta Holub a jeho ochrankára Štefana Fabiána z roku 1997, na ktorých strieľali v bratislavskom hoteli Danube. Ochrankár zomrel na mieste. Holuba previezli do nemocnice na Kramáre. Vrah ho dorazil cez pootvoreného okno na nemocničnom lôžku. 

Hrob Róberta Holuba
Zobraziť galériu (15)
Hrob Róberta Holuba  (Zdroj: foto: Miro Vacula)

Streľba v hoteli Danube
Zobraziť galériu (15)
Streľba v hoteli Danube  (Zdroj: Foto: Reprofoto/RTVS/Mafiáni)

Mafiánsky teror v Bratislave!
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Foto: Reprofoto/RTVS/Mafiáni)

Vrah zasiahol Holuba na nemocničnom lôžku.
Zobraziť galériu (15)
Vrah zasiahol Holuba na nemocničnom lôžku.  (Zdroj: Foto: Reprofoto/RTVS/Mafiáni)

V roku 1998 zomrel násilnou smrťou repreznetant v zápasení Maxim Juričevič Malkarti. Vydýchol v Devínskej Novej Vsi, keď vrah spustil paľbu zo samopalu a vystrieľal takmer celý zásobník. Aj v tomto prípade je podľa polície zodpovedný Lališ. Rovnako mu pripisujú aj vraždu bratranca súčasného podpredsedu parlamentu Bélu Bugára Tibora Bugára z roku 1999. Okrem týchto je obvinený aj z vrážd Jozef Holáňa z roku 1999 a podnikateľa Juraja Matzenauera z roku 2000, ktorého našli na diaľnici z Bratislavy do Trnavy pri Blatnom v rozstrieľanom aute. 

K Lališovým skutkom, ktoré mu polícia pripisuje, patrí vražda Róberta Pála a pokus o vraždu jeho ochrankára. V novembri roku 2003 páchatelia zastavili na ceste pri Pezinku auto, v ktorom bol Pál spolu s ochrankárom Petrom Horváthom. Takáčovec Pál neprežil. 

Ivo Ružič
Zobraziť galériu (15)
Ivo Ružič  (Zdroj: topky)

Kýbel je obvinený aj v prípade pokusu o vraždu Ľubomíra BelfihoEleny Mravcovej z októbra 1999. Belfiho spoločnosť v minulosti vydávala časopis Markíza a Mravcová bola jeho šéfredaktorkou. Obvinený je aj s pokusu o usmrtenie Iva Ružiča a ďalších osôb z roku 2004. 

 

 

 

 

Pokus o vraždu Belfiho a Mravcovej
Zobraziť galériu (15)
Pokus o vraždu Belfiho a Mravcovej  (Zdroj: Foto: Reprofoto Tv Markíza)

Mafiánsky teror v Bratislave!
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Foto: Reprofoto Tv Markíza)

Lališ je ďalej obvinený zo zločinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami, taktiež aj z prechovávania strelných zbraní, streliva, munície a výbušnín v garážovom boxe v Bratislave a pod chatou v Lozorne. 

"Pre všetky uvedené skutky bol na osobu R. L., ako aj ďalšie osoby spolupáchateľov dňa 13.12.2017 vyšetrovateľom Policajného zboru spracovaný návrh na podanie obžaloby, ktorý bol predložený dozorujúcemu prokurátorovi," informoval nás hovorca Prezídia Policajného zboru Martin Wäldl a dodal: "Zároveň ešte dňa 27.10.2017 bol vyšetrovateľom Policajného zboru spracovaný návrh na podanie obžaloby na osobu R. L., ako aj ďalšie osoby pre skutok trestný čin vraždy v súvislosti s usmrtením poškodeného V.C."  Vladimír Cabadaj zomrel v roku 1999.

Silvia Volzová
Zobraziť galériu (15)
Silvia Volzová  (Zdroj: TASR)

"K samotným skutkom, ako aj okolnostiam ich spáchania nie je možné poskytnúť bližšie informácie, pretože veci boli spolu s návrhmi na podanie obžaloby predložené dozorujúcemu prokurátorovi, ktorý vo veci ďalej koná," uzavrel policajný hovorca. 

Spisy už má Úrad špeciálnej prokuratúry. "Spisový materiál s návrhom na podanie obžaloby bol doručený na Úrad špeciálnej prokuratúry 19. 12. 2018. Má 67 zväzkov, viac ako 22 tisíc strán. Prokurátor po jeho preštudovaní rozhodne o ďalšom postupe," uviedla Jana Tökölyová, hovorkyňa úradu. 

Pavol Rusko
Zobraziť galériu (15)
Pavol Rusko  (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Lališ je aktuálne obvinený aj z objednávky vraždy bývalej spoločníčky televízie Markíza Silvie Volzovej. Spoločne s ním čelí obvineniu exminister a bývalý šéf televízie Pavol Rusko, banskobystrický boss Mikuláš Černák a jeho niekdajšia pravá ruka Miloš Kaštan. 

Mafiánsky teror v Bratislave!
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: TASR, SITA)

 


 

 

 

Viac o téme: SýkorovciPolícia Robert Lališ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu