Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Neľútostní Slováci nemali zábrany: FOTO Nevhodné pre maloletých a citlivé povahy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: polícia)

BRATISLAVA - Polícia vzniesla ďalšie dve obvinenia voči trom mužom, ktorých zadržanie oznámila v súvislosti s prepadmi a lúpežami v auguste minulého roku.

Ako informovala trenčianska policajná hovorkyňa Elena Antalová, 46-ročnému dvakrát trestanému Stanislavovi H. z Ružomberka, 47-ročnému deväťkrát trestanému Milanovi Ž. z Hornej Súče a 57-ročnému dvakrát trestanému Jaroslavovi K. z Trenčína pribudli obvinenia z trestných činov lúpeže a neoprávneného vyrobenia a používania platobného prostriedku. Počet skutkov, v ktorých je trojica obvinená, tak stúpol na 11.

Neľútostní Slováci nemali zábrany:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: FB/Polícia SR)

Podľa prvého z novovznesených obvinení trojica po predchádzajúcej dohode a ozbrojená pištoľami a maskovaná kuklami približne o 03:00 dňa 8. septembra 2016 prišla na pozemok rekreačnej chaty obce Vápenice, okres Uherské Hradište v Českej republike. "Milan s pištoľou v ruke pokynom prinútil 51-ročného Radka zo Zlína a 30-ročného Ludvíka, aby si ľahli na zem. Následne im obvinení spútali ruky kovovými putami a pod hrozbou použitia zbrane prinútili staršieho z dvojice napadnutých mužov, aby im vydal peniaze. Vzali mu 3 000 českých korún, 1 000 amerických dolárov a 400 eur," uviedla Antalová.

Následne podľa nej napadnutému vzali aj kreditnú kartu, od ktorej ho donútili prezradiť PIN- kód. Taktiež mu vzali mobil a kľúče od auta Audi A8. "Druhý z dvojice napadnutých mužov im vydal mobil, 200 českých korún a peňaženku s osobnými dokladmi Po tomto im spútali aj nohy, prehľadali chatu, mobily hodili do vírivky a z miesta odišli na vozidle poškodeného. V obci Bojkovice v Českej republike sa pokúsili vybrať 36 000 českých korún, čo sa im však nepodarilo. Auto, ktoré odcudzili neskôr, použili pri lúpežnom prepadnutí čerpacej stanice vo Veľkých Bierovciach. Po lúpeži auto spustili do kanálu rieky Váh," povedala Antalová.

Neľútostní Slováci nemali zábrany:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: FB/Polícia SR)

Druhý skutok sa odohral 10. novembra 2016. "Obvinení si po predchádzajúcej dohode obliekli overaly s nápisom POLÍCIA na hrudi a chrbte, vzali si kukly, pištole vzor 75 a samopal vzor 61 a vlámali sa do domu v obci v okrese Trenčín. Jeden z trojice obvinených niekoľkými ranami zo samopalu usmrtil nemeckú dogu, ktorá sa nachádzala v priestoroch domu. Prehľadali dom. Vzali si zlatú retiazku, zlatú kľúčenku a štyri pamätné mince," informovala Antalová.

Keď sa po 22:00 vrátil domov 54-ročný majiteľ domu, po tom, ako otvoril dvere, na neho začali obvinení kričať, že ide o policajnú akciu, aby nekládol odpor a poslúchal ich pokyny. "Následne ho spútali kovovými putami, prehľadali, na hlavu mu prehodili starú košeľu a vyniesli ho z domu. Vtlačili ho na zadné sedadlo jeho Škody Octavia a krátko po polnoci ho niekoľko kilometrov od domu viedli po lese, spútaného a so zakrytou hlavou. Jeden z trojice obvinených mu celý čas držal pištoľ priloženú pri hlave. Obvinení sa mu vyhrážali likvidáciou rodiny a zapálením domu," uviedla Antalova s tým, že muži vedeli aj meno jeho priateľky, preto mal napadnutý muž vážne obavy, že by hrozby aj splnili.

Zabitý pes
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: FB/Polícia SR)

"Obvinení následne muža znovu naložili do auta a donútili ho z dvoch herní v Trenčíne, ktoré prevádzkuje, vybrať peniaze, pričom muž im zo strachu o svoj život a život blízkych vydal 42 062 eur. Potom, ako im poškodený muž odovzdal peniaze, ho po niekoľkých hodinách vyložili z jeho vozidla a v úmysle zakryť stopy, auto zapálili v rekreačnej oblasti Zelená Voda pri Novom Meste nad Váhom. Napadnutý muž následne kontaktoval políciu," povedala Antalová s tým, že za tento skutok hrozí trojici trest od 12 do 20 rokov väzenia.

Polícia už v období medzi augustom a októbrom 2017 informovala, že trojicu obvinila napríklad v súvislosti s prepadom pošty v Hornom Sŕní, prepadom čerpacej stanice vo Veľkých Bierovciach, prepadom potravín v Dolnej Súči alebo súkromnej firmy v Ružomberku. Skutky sa stali v rokoch 2015 až 2016. Trojica tiež čelí obvineniam napríklad z krádeží áut alebo nedovoleného ozbrojovania

Viac o téme: PrepadLúpežPolícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu