Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Piťovcovi Štefunkovi klepol súd po prstoch: Rozsudok na 22 rokov bez odvolania

Adam Štefunko
Adam Štefunko (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

PEZINOK - Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku v utorok zamietol návrh na povolenie obnovy konania v prípade odsúdeného Adama Štefunka, ktorý bol v roku 2014 právoplatne odsúdený na 22 rokov väzenia za rôzne trestné činy ako člen zločineckej skupiny piťovcov. Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, sťažnosť si podal odsúdený prostredníctvom svojej obhajkyne.

Odsúdený Štefunko žiadal obnovu konania, nakoľko podľa jeho názoru vyšli v jeho kauze najavo nové skutočnosti. Poukazoval najmä na zmenené výpovede členov skupiny piťovci v iných trestných veciach a navrhol vypočuť ako svedkov Juraja Ondrejčáka, Mateja Šalagu, ale aj členov konkurenčných skupín ako napríklad Ladislava B.

„Sú to svedkovia, ktorých orgány činné v trestnom konaní vinia ako predstaviteľov podsvetia 90. rokov. Môžu buď potvrdiť, alebo vyvrátiť moje členstvo v skupine piťovcov,“ uviedol okrem iného Štefunko na súde.

Tvrdil, že podľa jeho názoru sa mal Ondrejčák začať vyjadrovať aj k tomu, kto bol členom zločineckej skupiny piťovcov, a „mám vedomosť, že mňa nespomenul.“ Doplnil, že ak aj trestnú činnosť páchal, nie ako člen zločineckej skupiny. „Nemám pochybnosť, že skupina piťovcov existovala, priznávajú sa k tomu, ale nie v takom zložení, ako som bol odsúdený,“ dodal Štefunko.

Prokurátor, naopak, žiadal návrh na povolenie obnovy konania zamietnuť. Pripomenul, že viacerí odsúdení sa v tejto veci už domáhali zmeny odsudzujúceho rozsudku. „Tieto pokusy boli odmietnuté,“ povedal. Dôkazy, ktoré navrhoval odsúdený, považoval za nepodstatné alebo neboli podľa neho nové. Senát ŠTS nakoniec návrh na povolenie obnovy konania zamietol. Samotná zmenená výpoveď spoluobžalovaného či svedka nie je podľa súdu novou skutočnosťou.

Štefunko bol v roku 2014 právoplatne odsúdený na 22 rokov väzenia spolu s ďalšími členmi zločineckej skupiny piťovcov. Trest si odpykáva za členstvo v zločineckej skupine, poškodzovanie cudzej veci, nedovolené ozbrojovanie či hrubý nátlak.
 

Viac o téme: MafiaSúdyPiťovciAdam Štefunko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu