Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Mobilný policajný radar v uliciach Bratislavy zaznamenal rekord: Za pár dní tisícky priestupkov

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Koncom novembra sme informovali o podivnej skrini, ktorú vodiči vídali v uliciach hlavného mesta. Polícia testovala nový radar, ktorým monitorovala dopravu. Už sú známe prvé čísla, z ktorých sa zatočí hlava. Policajný radar zaznamenal za pár dní vyše štyritisíc priestupkov.

Aj keď prístroj bol len v testovacej prevádzke, zaznamenal už desiatky tisíc priestupkov. Ide o vysokoúčinný radar, ktorý okrem merania rýchlosti monitoruje aj hustotu premávky, sleduje prejazd cez plnú čiaru, či zákaz predbiehania v určitých jazdných pruhoch.

Namerané hodnoty kompetentní ďalej vyhodnocujú z hľadiska štatistiky prejazdu nákladných a osobných áut. "Vyhodnocovať budeme zaznamenané údaje komplexne, okrem iného aj kvalitu záznamu, technické parametre, porušovanie dopravných predpisov, obchádzkové trasy a alternatívne riešenia pri zhustenej premávke a podobne, tak aby bolo možné v praxi využiť čo najviac informácií na zvýšenie bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky," informovala nás hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

Prístroj vyhodnotí záznam v maximálnej kvalite. Na zábere je zachytená tabuľka s evidenčným číslom aj rýchlosť, akou vodič jazdil. Na zázname vidno aj to, či držal v ruke telefón, dokonca aj to, či bol alebo nebol pripútaný. 

Mobilný policajný radar v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Aj keď išlo iba o testovanie nového radaru, za 24 hodín fungovania zaznamenal viac ako 4-tisíc prekročení rýchlosti. Potvrdilo sa, že vodiči majú pred prístrojom rešpekt a už po pár dňoch od jeho prevádzky na cestách sa situácia zlepšila. "Môžeme konštatovať, že od nasadenia zariadení počet tých, ktorých prístroj zaznamenáva, klesá, čo je dobrá správa. To znamená, že má na nich pedagogický charakter," povedal pre televíziu Joj manažér spoločnosti Marek Kadlec.


Prečítajte si aj: Vodiči, buďte v strehu: FOTO Polícia testuje radar, ktorý ste u nás ešte nevideli


Mobilný policajný radar v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Nový radar je pancierovaný, zničiť ho je takmer nemožné. Podľa Kadleca zariadenie testovali od teplôt hlboko pod nulou, až po teploty tropických pásiem. Odoláva všetkým náznakom vandalizmu, ako je streľba, či mechanické poškodzovanie. "Môžem vysloviť spokojnosť, a to hlavne z toho dôvodu, že na miestach, kde sme ho použili, sme nezaznamenali dopravnú nehodu. Dokonca máme informácie od obyvateľov, že doprava sa upokojila, čo je veľmi pozitívna správa," vyjadril sa pre televíziu riaditeľ odboru Dopravnej polície policajného prezídia Ján Ignaták.

Mobilný radar presunuli z Bratislavy do Dunajskej Stredy

Radar polícia testuje prevažne v Bratislavskom kraji. Postupne ho premiestňuje podľa analýzy nehodových miest a úsekov. "Má informatívny charakter a nie represívny, čo však neznamená, že si vodiči nemajú dávať pozor na dodržiavanie dopravných predpisov," dvihla varovný prst policajná hovorkyňa a dodala, že zariadenie už v uliciach hlavného mesta netestujú, presunuli ho do Dunajskej Stredy. O ďalších krokoch, ktoré s radarom polícia plánuje, nehovorí, pretože testovacia prevádzka neskončila.

Viac o téme: Radar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu