Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

PRÁVE TERAZ V Tatrách spadla lavína: Jeden mŕtvy

 Pri nešťastí pomáhali aj leteckí záchranári z Popradu Zobraziť galériu (6)
Pri nešťastí pomáhali aj leteckí záchranári z Popradu (Zdroj: Foto: FB/ATE)

VYSOKÉ TATRY - Obrovské nešťastie sa stalo dnes predpoludním vo Vysokých Tatrách. Utrhla sa lavína, pod ktorou vyhasol život muža.

Horských záchranárov skontaktoval slovenský skialpinista, ktorý ohlásil pád lavíny vo Veľkej Studenej doline v oblasti pod Malým Závratom. V lavíne sa podľa predbežných informácií mal nachádzať jeho kamarát, ktorý bol, žiaľ, bez lavínového vybavenia a vyhľadávača, informovali horskí záchranári na svojej internetovej stránke.  

Dramatické hľadanie

Horskí záchranári neváhali a vybrali sa na pomoc. O súčinnosť požiadali aj posádku záchranárov z Popradu. Na miesto bola vyslaná aj pozemná skupina troch záchranárov HZS zo Starého Smokovca. "Zároveň išli na lavínisko dvaja zamestnanci zo Zbojníckej chaty, ktorí začali spolu s oznamovateľom, náhodným svedkom a záchranárom HZS, ktorý sa nachádzal v doline, s prehľadávaním zasypaného územia," opísali horskí záchranári.

Najhoršia správa

Pri nešťastí pomáhali aj leteckí záchranári Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby z Popradu. Z heliportu v Starom Smokovci vyzdvihli psovodov a záchranárov. Po vyložení v doline sa posádka opakovane vrátila pre dvoch ďalších psovodov. Na mieste lavíniska, ktoré malo približne 400-metrovú dĺžku, hľadali horskí záchranári a dobrovoľníci spolu s troma psami zasypaného muža  približne dve a pol hodiny. "Muža sa napokon podarilo nájsť za pomoci psa približne v hĺbke 1,5 – 2 metre pod snehom, žiaľ, bez známok života. Momentálne prebieha transport tela nebohého do márnice v Novom Smokovci," uzavreli horskí záchranári.

Miesto, kde sa utrhla lavína.

PRÁVE TERAZ V Tatrách
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: FB/vysoké tatry)

Lavínové nebezpečenstvo 

Na horách ráno panovalo zamračené počasie s hmlou a občasnými zrážkami. Teploty dosahovali na vrcholoch hôr -12 stupňov C až -4 stupne C v stredných polohách. Na hrebeňoch fúkal prevažne západný až severozápadný vietor o sile 10 – 16 m/s (36 - 58 km/h), v nárazoch miestami aj 31 m/s (112 km/h), upozorňuje na to Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Za poslednú periódu sneženia pripadlo do desať centimetrov nového snehu.

lavína
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: laviny.sk)

Počasie posledného týždňa s nízkymi teplotami po perióde výdatných zrážok spôsobilo, že sneh si od stredných polôh stále zachováva prachový charakter a nie je zviazaný s podkladovou tvrdou ľadovou vrstvou. Na mnohých miestach preto vietor vytvoril nestabilné snehové dosky. V týchto miestach sa môže mechanicky uvoľniť lavína pri veľkom dodatočnom zaťažení, šírenie napätia v snehovej pokrývke je preto v takýchto miestach veľmi zradné a nebezpečné. V stredných polohách sneh vplyvom oteplenia oťažie a mierne sadne, v strmých miestach sa môžu vyskytnúť aj samovoľné menšie lavíny.

PRÁVE TERAZ V Tatrách
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: SHMU)

Výstraha pred vetrom

Vo všetkých pohoriach prevláda mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Na horách v najvyšších polohách pretrváva silný vietor, ktorý prefúkal aj starý voľný sneh na prevažne južné a juhovýchodné svahy. V severne orientovaných svahoch vietor uložil sneh hlavne v úzkych žľaboch a za terénnymi výbežkami, ktoré pôsobili stlmenie vetra. Na týchto miestach je prenesené väčšie množstvo snehu, a to v doskách a vankúšoch, ktoré sa môžu uvoľniť hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení. Oteplenie v priebehu dňa v stredných polohách môže spôsobiť na veľmi strmých svahoch samovoľnú lavínu menších rozmerov.

Viac o téme: LavínaNešťastieVysoké Tatry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu