Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Šufliarsky na rovinu o bossovi Černákovi: Takto vidí jeho prepustenie na slobodu

Peter Šufliarsky a Mikuláš Černák Zobraziť galériu (3)
Peter Šufliarsky a Mikuláš Černák (Zdroj: Foto: Topky, archív)

BRATISLAVA - Boss všetkých bossov leží roky v žalúdku orgánom činným v trestnom konaní, pozostalým po obetiach, ktoré odišli z tohto sveta rukou vraha, ale aj širokej verejnosti. Mikuláš Černák si odpykáva doživotný trest odňatia slobody. Za mrežami je už 18 rokov, po odpykaní 25 rokov má možnosť požiadať o podmienečné prepustenie na slobodu. S najväčšou pravdepodobnosťou svoju možnosť využije. Má šancu dostať sa spoza mreží a zaradiť sa do normálneho života ako ctihodný občan?

Černák bol odsúdený rozsudkom Okresného súdu v Prešove dňa 10. 11. 2009, ktorý nadobudol právoplatnosť 22. 9. 2010. "Mikuláš Č. bol odsúdený za desať skutkov, ktoré boli právne kvalifikované ako trestný čin vraždy. Za to bol odsúdený na výnimočný trest odňatia slobody na doživotie. V súčasnosti je aktuálne stíhaný v piatich trestných veciach za ďalších 22 skutkov, za vraždy," zhrnul Černákovu trestnú minulosť námestník pre trestný úsek Generálnej prokuratúry SR Peter Šufliarsky.  

List, v ktorom Černák píše o vraždách a telách obetí

K najnovším kauzám, v ktorých je Černák zapletený, patrí obvinenie bývalého šéfa Markízy a exministra Pavla Ruska. Verejnosť, ale aj novinárov zaujímalo, prečo – keď banskobystrický boss o skutku vedel – nevypovedal skôr. Po prepuknutí kauzy sa prostredníctvom Černákovho advokáta Františka Poláka dostali na povrch informácie, že Černák k prípadu chcel pred rokmi hovoriť, no nikto ho nevypočul. Dožadoval sa návštevy prokurátora, no zo strán orgánov činných v trestnom konaní sa podľa Poláka nič nedialo.

Mikuláš Černák
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Šufliarsky okolnosti objasnil. "Išlo o podanie z 5. 6. 2013. Na generálnu prokuratúru došlo 7. 6. 2013. Túto vec som vybavoval ja. Vybavil som to na druhý týždeň v utorok 11. 6. Z hľadiska obsahu toto podanie nemalo charakter trestného oznámenia. Podanie bolo vyhodnotené ako obsahovo neurčité a ako prameň budúceho dôkazu, čo nasvedčuje tomu, že k týmto skutočnostiam bol Mikuláš Č. vypočutý 2. 12. 2013. Z toho vyplýva, že nedošlo k žiadnemu zmeškaniu," uviedol Šufliarsky. V podaní Černák písal o 13 prípadoch vrážd a štyroch ilegálnych hroboch.


Prečítajte si aj: Černák osvetľuje podrobnosti Ruskovej kauzy: Štát kryje zločincov, o Ruskovi sa vedelo dávno!


Podľa Černákovho advokáta prokuratúra hneď nekonala, čím mohlo dôjsť k úniku informácií z predmetného Černákovho listu, a tým k prekopaniu hrobov alebo premlčaniu skutkov. "Nedošlo k žiadnemu zmeškaniu. Nespôsobili sme prekopávanie žiadnych hrobov, ani sme nezmarili žiadne trestné stíhanie, pretože ani jeden skutok, pre ktorý mu bolo vznesené obvinenie, nebol v čase vznesenia obvinenia premlčaný," uviedol Šufliarsky ku skôr medializovaným informáciám, že údajne kvôli nečinnosti orgánov činných v trestnom konaní došlo k prekopaniu tiel obetí. Aj keď v jednom ilegálnom hrobe našli len štyri rebrá, podľa Šufliarskeho došlo k prekopaniu  ešte v 90-tych rokoch. Analýza kostrového pozostatku neurčila, komu nájdené rebrá patrili.  

Prokuratúra list odstúpila polícii

Podľa námestníka generálnej prokuratúry predmetný Černákov list je prvým, ktorý bol adresovaný prokuratúre. Nakoľko nešlo o trestné oznámenie, Šufliarsky ho odstúpil polícii. Faktom ale je, že Černák bol s políciou v kontakte už dva roky pred týmto podaním. V rokoch 2011 a 2012 ho mali príslušníci Úradu boja proti organizovanej kriminalite (v súčasnosti Národná kriminálna agentúra) vo väznici navštíviť až 26-krát. O návštevách ale neexistuje žiaden záznam. Otázne preto je, čo policajti s Černákom riešili. "Z polície som dostal neformálnu odpoveď, že nemal by existovať žiaden záznam o tom, o akých veciach bolo hovorené s odsúdeným Mikulášom Č.," uviedol Šufliarsky s tým, že od polície bude žiadať aj oficiálne stanovisko.      

Námestník generálneho prokurátora SR
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FOTO TASR - Michal Svítok)

Šufliarsky k Černákovmu prepusteniu na slobodu  

Aj keď  je boss všetkých bossov odsúdený na doživotie, po odsedení 25 rokov za mrežami má možnosť žiadať o podmienečné prepustenie. "Jediný motív, ktorý ma ako prvý pri Mikulášovi Č. napadne, je preukázať spoluprácu s orgánmi činnými v trestnom konaní a premenu osobnosti tak, aby sudca v budúcnosti pozitívne rozhodol o jeho žiadosti o podmienečné prepustenie z výkonu trestu. Kladiem ale otázku, či spolupráca v takomto rozsahu dokazuje zmenu osobnosti, teda že sa zo sériového vraha môže stať ctihodný občan," uviedol Šufliarsky na otázku, čo si myslí o Černákovom prepustení na slobodu. "Postup, na ktorom generálna prokuratúra trvá, je, že by pri podmienečnom prepustení malo prebiehať znalecké dokazovanie a hĺbkové psychologické a psychiatrické vyšetrenie, ktoré by sa vyjadrilo, či nastal prerod osobnosti a ak áno, tak aký. Ja verím, že súd rozhodne na základe úplne zisteného skutkového stavu a zákonným spôsobom," uzavrel Šufliarsky.    

Viac o téme: VraždyMikuláš ČernákPeter Šufliarsky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu