Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

PRÁVE TERAZ Mafiánsky boss sýkoriek odsúdený: Doživotie!

Na snímke Róbert L. prezývaný Kýbel Zobraziť galériu (2)
Na snímke Róbert L. prezývaný Kýbel (Zdroj: TASR/Branislav Račko)

BANSKÁ BYSTRICA - Špecializovaný trestný súd (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, vo štvrtok už po tretí raz odsúdil bossa gangu sýkorovcov Róberta L., prezývaného Kýbel, na doživotný trest v kauze šiestich vrážd z rokov 1998 a 1999. Rovnaký verdikt mu v tejto trestnej veci vymeral už v roku 2016 a v apríli 2017. Doživotie opäť dostali aj jeho komplici Ivan C., volaný aj Vincko-Vinco, a Jozef R., ktorý je v súčasnosti vo výkone trestu v Maďarsku. Všetci sa odvolali.

Čelili obžalobe zo starých vrážd - Eduarda a Roberta Diničovcov, Romana Deáka, Alojza Házyho, Dalera Hlavačku, Miloša Piliara a zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

Róbert L. prezývaný Kýbel
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Branislav Račko)

Zhodný trest ako predtým dostal aj ďalší vysokopostavený člen zločineckej skupiny sýkorovcov Martin B., známy ako Rus, ktorý si má odsedieť 23 rokov. Svoju vinu priznal. Alojza K., prezývaného Lojzo Čistič, súd síce uznal vinným, ale upustil od uloženia trestu, lebo už je za mrežami na doživotie.

Senát ŠTS v rovnakom zložení ako vo štvrtok už v trestnej veci Róbert L. a spol. rozhodoval dva razy, obžalovaní sa však vždy odvolali. Najvyšší súd (NS) SR zakaždým rozsudok zrušil a vec vrátil späť prvostupňovému súdu.

Proces prebiehal za múrmi banskobystrického Ústavu na výkon väzby. Na pojednávaní bol iba Kýbel, Vincko a Lojzo Čistič, no na vyhlásenie rozsudku už neprišli. Ostatných zastupovali obhajcovia.

"Boli porušené moje práva na spravodlivý súdny proces. Váš senát úplne naplnil heslo: Na nepráve ste založili právo," konštatoval v záverečnej reči na adresu senátu Kýbel.

Dodal, že "to, čo sa tu deje, je jedna veľká absurdita, som tu už po tretí raz". Spoluobžalovaní zdôraznili, že ich usvedčujú iba "kajúcnici" a aj v ich výpovediach sú rozpory. Sú údajne nevinní. Všetci sa opäť odvolali a rozhodovať bude NS SR.

Viac o téme: SýkorovciRóbert L.Kýbel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu