Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vražda podnikateľa, ktorú sledovalo celé Slovensko: ZVRAT Harabinov senát rozhodol

Igor Šajgal Zobraziť galériu (10)
Igor Šajgal (Zdroj: TASR/Jozef Ďurník)

BRATISLAVA - Prípad Ivana Šajgala, ktorý bol právoplatne odsúdený za objednávku lúpežného útoku na bývalého spoločníka Kubašiaka a jeho vydieranie, sa vracia na začiatok. Najvyšší súd SR dnes vyhovel dovolaniu prokurátora a aj Igora Šajgala, zrušil doterajšie rozhodnutia a vec vrátil Okresnému súdu v Banskej Bystrici na prerokovanie a rozhodnutie. Dôvodom je porušenie zákona.

Ide o starý prípad vraždy podnikateľa Jána Kubašiaka v Polomke (okr. Brezno) z novembra 2006. Igor Šajgal bol odsúdený ako objednávateľ, ten vinu odmieta a stále je na úteku. Polícia po podnikateľovi pátra od konca októbra 2015. Nenastúpil na výkon trestu, preto Krajský súd v Banskej Bystrici vydal príkaz na jeho zaistenie a dodanie do väzenia.

Harabin chce vec prerokovať, rozhodnutie je nezákonné

Senát prejednal vo štvrtok na neverejnom zasadnutí dovolanie obvineného Igora Šajgala a prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Zrušil odsudzujúci rozsudok Krajského súdu v Banskej Bystrici z októbra 2015 a tiež odsudzujúci rozsudok Okresného súdu v Banskej Bystrici z januára 2015. "Okresnému súdu Banská Bystrica sa prikazuje, aby vec v potrebnom rozsahu znova prerokoval a rozhodol," uviedol na verejnom vyhlásení rozhodnutia Harabin.

Štefan Harabin
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Marko Erd)

Pre médiá Harabin odôvodnil, že rozhodnutie je nezákonné. "Neboli z hľadiska skutkového do rozhodnutia dané veci, nekorešpondujú s právnou vetou," ozrejmil. Súdy podľa neho v jednej časti uverili slovám jediného svedka, ktorý po ôsmich rokoch zmenil výpoveď a v druhej časti nie. "Svedok bol vypočutý nezákonne a na tom bola postavená vina. Je to jeden z kardinálnych problémov," doložil.

Zvykli sme si na Harabinove prekvapenia

"V prípade senátu pod vedením doktora Harabina sme si už zvykli na pomerne prekvapujúce rozhodnutia a z tohto hľadiska aj dnešné rozhodnutie možno považovať za pomaly už štandardné,“ komentoval pre médiá rozsudok prokurátor ÚŠP. "K presným dôvodom sa neviem vyjadriť, keďže ich nekonkretizoval, počkáme si na písomné vyhodnotenie," doplnil.

ÚŠP sa domnieval, že pri ukladaní trestu došlo k porušeniu zákona, a preto v dovolaní navrhoval zmenu právnej kvalifikácie a následne aj uloženie trestu. "Pokiaľ sa týka rozhodnutia o vine, mali sme za to, že dôkazy vykonané tak v prípravnom konaní, ako aj na hlavnom pojednávaní, boli dostačujúce a boli vykonané v súlade so zákonom, aby bolo rozhodnuté o vine," uviedol prokurátor.

Obhajca Ondrej Zachar (vľavo) a obžalovaný Miroslava R.
Zobraziť galériu (10)
Obhajca Ondrej Zachar (vľavo) a obžalovaný Miroslava R.  (Zdroj: Foto: SITA/Jozef Habočík)

Obhajca obvineného Ondrej Zachar bol z rozhodnutím spokojný. "Je tu priestor na to, aby sa mohlo v tejto veci konať," povedal. Podľa obhajcu však bez písomného odôvodnenia nie je jasné, k akému postupu dovolací súd zaviaže prvostupňový súd a či možno očakávať oslobodenie jeho klienta. "My zastávame jednoznačný názor, že tie dôvody a motívy, ktoré boli dané v rozsudku, neexistujú," prezentoval Zachar. Ten podľa jeho slov nevie, kde sa Igor Š. zdržiava. "Ak je niekto odsúdený na osem rokov, tak asi ťažko mu je ísť niekam, keď sa cíti nevinný. Ja jeho útek nekomentujem," vysvetlil.   

Známeho podnikateľa Jána Kubašiaka zavraždili v horehronskej obci Polomka v novembri roku 2006. Deň na to zadržala polícia zadržala Róberta Červeňana, bývalého príslušníka policajného pohotovostného útvaru v Trenčíne. Zároveň pátrala po ďalších dvoch podozrivých – po bývalom policajnom vyšetrovateľovi v Banskej Bystrici Róbertovi Petlušovi a ďalšom členovi polície v Trenčíne Jurajovi Roszíkovi. Na pátraní sa zúčastnilo 400 polícajtov a viac ako sto vojakov. Štyri dni po vražde oboch vypátrali a zadržali v Prievidzi.

Igor Šajgal
Zobraziť galériu (10)
Igor Šajgal  (Zdroj: TASR/Jozef Ďurník)

Robert Kaliňák po ich zadržaní informoval, že odvolá policajného riaditeľa v Trenčíne Miroslava Hepnera. V apríli 2007 uzavrel Roszík s prokurátorom Vyššej vojenskej prokuratúry v Trenčíne dohodu o vine a treste. Prokuatúra v máji obžalovala z vraždy Kubašiaka aj bývalého policajného vyšetrovateľa Petluša. Podnikateľa mali prepadnúť na objednávku. Obžalovaný bol aj Červeňan. Okresný súd v Banskej Bystrici prijal obžalobu prokuratúry na bývalých policajtov, no ani jeden z nich sa k činu nepriznal. Po schválení Roszíkovej dohody o vine a treste, išiel do väzenia na 8,5 roka.

Róbert Petluš
Zobraziť galériu (10)
Róbert Petluš  (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

V júni 2007 Polícia zatkla breznianskeho podnikateľa Igora Šajgala, ktorého obvinila z objednávky vraždy Kubašiaka. Šajgal v minulosti s Kubašiakom podnikal. Súd umiestnil Šajgala do väzby. Prokurátor mu kládol za vinu i vydieranie manželov Kubašiakovcov. V prvom procese súd uznal vinu iba z vydierania, objednávka vraždy sa nepreukázala. Na odvolanie prokurátora krajský súd vrátil vec na doplnenie dokazovania.

Igor Šajgal
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR/Jozef Ďurník)

Prvostupňový súd predvolal opätovne aj odsúdeného expolicajta Róberta Petluša. Ten oproti prvému procesu zmenil výpoveď a vyhlásil, že objednávateľom útoku na Kubašiaka bol Šajgal. Podľa Petluša však nešlo o objednávku vraždy, ale lúpežné prepadnutie so snahou získať dokumenty zo spoločného podnikania. 

Za získanie dokumentov Šajgal sľúbil Petlušovi a jeho dvom kumpánom dva milióny. Sprostredkovateľom medzi Šajgalom a Petlušom bol práve Miroslav R. Ide o bývalého breznianskeho policajta, ktorý pre Šajgala vykonával „nejaké“ činnosti. Stíhajú ho za zločin lúpeže, spáchaný so zbraňou a organizovanou skupinou, za ktorý mu hrozí trest sedem až dvanásť rokov odňatia slobody.

Róbert Petluš
Zobraziť galériu (10)
Róbert Petluš  (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Miroslav R. v procese so Šajgalom vystupoval ako svedok, ale poprel, že by s Petlušom útok na Kubašiaka dojednával a na viaceré skutočnosti sa nepamätal. Proti nemu svedčí vysoký počet telefonických hovorov s Petlušom v období pred útokom na Kubašiaka. Odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici v októbri 2015 potvrdil osemročný trest odňatia slobody a peňažný trest 35-tisíc eur pre Igora Šajgala za objednávku útoku na Kubašiaka a za jeho vydieranie. Ak ho nezaplatí, uložili mu náhradný trest - 12-mesačné väzenie. Pretože Šajgal na odvolacie konanie neprišiel, súd vydal príkaz na jeho dodanie do výkonu trestu. 

Viac o téme: VraždaŠtefan HarabinJán KubašiakIgor Šajgal
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu