Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Lekárka z Košíc spôsobila smrteľnú nehodu: Andrea (48) už pozná svoj trest

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

BANSKÁ BYSTRICA – Trest odňatia slobody na dva roky podmienečne a zákaz šoférovania na tri roky za dopravnú nehodu so smrteľným následkom potvrdil dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 48-ročnú lekársku manažérku Andreu z Košíc. Manažérka ako vodička vozidla Toyota Avensis pri obci Bátka zavinila dopravnú nehodu, po ktorej sa auto Suzuki Vitara vznietilo a v ňom zahynul 52-ročný vodič Ladislav G.

Nehoda sa stala koncom januára 2013 na ceste od Tornale v smere na Rimavskú Sobotu predpoludním pri obci Bátka. Podľa rozsudku opierajúceho sa o posudky znalcov, Janošková pri prejazde tiahlou pravotočivou zákrutou na mokrej vozovke v miernom stúpaní sa plne nevenovala vedeniu vozidla. S autom prešla do protismeru, kde sa zrazila so Suzuki. Pri zrážke Suzuki vymrštilo do zvodidiel a začalo horieť. Jeho vodič, obyvateľ obce Bátka, zomrel na mieste nehody.

Okresný súd v Rimavskej Sobote mal k dispozícii tri znalecké posudky, pretože Janošková tvrdila, že ona neprešla do protismeru. Prvý posudok jej dával za pravdu. Ďalší však uvádzal, že na vine je lekárka. Preto súd prizval do konania Ústav súdneho inžinierstva v Žiline a ten za vinníka tragickej nehody určil lekárku.

Sudca Okresného súdu v Rimavskej Sobote 31. mája tohto roku uznal lekárku  za vinnú z prečinu usmrtenia z nedbanlivosti a vymeral jej trest odňatia slobody na dva roky s podmienečným odkladom výkonu trestu na skúšobnú dobu štyri roky. Zároveň jej na tri roky zakázal viesť motorové vozidlá. Janoškovej uložil aj povinnosť manželke nebohého Ladislava zaplatiť 2 521 eur a so zvyškom nároku ju odkázal na civilný proces.

Lekárka sa odvolala s tvrdením, že jej vina nebola preukázaná bez akýchkoľvek pochybností. Navrhla, aby odvolací súd vec vrátil na doplnenie dokazovania. Odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici jej nevyhovel a prvostupňový verdikt potvrdil. Lekárka sa na odvolacom konaní ospravedlnila. V karte vodiča mala viacero záznamov z porušenia predpisov v doprave.

Viac o téme: NehodaLekárkaSmrťBátka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu