Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VIDEO Polícia riešila volebnú korupciu: Pozrite sa, koľko bola cena za jeden voličský hlas

 Policajný prezident Tibor Gašpar Zobraziť galériu (2)
Policajný prezident Tibor Gašpar (Zdroj: Foto: Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Policajný prezident Tibor Gašpar na tlačovej konferencii informoval o priebehu víkendových volieb do vyšších územných celkov z pohľadu polície. Polícia doteraz obvinila šesť osôb, ktoré sú podozrivé zo spáchania trestného činu volebnej korupcie, všetkým hrozí trest odňatia slobody do jedného roka.

„Celkovo sme v rámci volebnej korupcie prijali 14 podaní, z toho sme v siedmich prípadoch začali aj procesné trestné stíhanie. V šiestich prípadoch sa ďalej dopĺňa trestné oznámenie, jedno podanie bolo vyhodnotené, že ide o podozrenie z iného trestného činu,” povedal v úvode konferencie Gašpar s tým, že prípady realizuje Národná protikorupčná jednotka. Podľa neho došlo v štyroch prípadoch k objasneniu volebnej korupcie, voči šiestim osobám bolo vznesené obvinenie.  

Pozrite si VIDEO z tlačovky polície.

Tlačovka Gašpara k volebnej korupcii
Všetky podnety, ktoré polícia riešila, prijala v poslednom týždni. Išlo o troch kandidátov na poslancov v Žilinskom a Prešovskom samosprávnom kraji, ktorým Gašpar poďakoval za spoluprácu pri odhaľovaní volebnej korupcie.   

„V minulosti polícia riešila korupciu, kde kandidáti hľadali hlasy za úplatky. Tentokrát boli páchatelia ľudia z radov, ktorí sú v kontakte so sociálne vylúčenými skupinami,” vysvetlil policajný prezident. Práve oni mali kontaktovať poslancov s tým, že im vedia zabezpečiť hlasy za úplatok. „Cena jedného voličského hlasu bola stanovená na tri eurá za jeden hlas. Vo všetkých objasnených prípadoch páchatelia žiadali 13 800 eur za 4 600 voličských hlasov,” ozrejmil Gašpar. Celkovo je obvinených 6 osôb.

Konkrétne prípady volebnej korupcie

V prvom prípade bola obvinená trojica mužov Gustáv B. (56), Jaroslav B. (54) a Vladimír Č. (52), ktorá už od polovice septembra 2017 žiadala od kandidáta na poslanca Žilinského kraja úplatok za najmenej 1000 hlasov. Už za prítomnosti polície im bolo odovzdaných 3000 eur.

V ďalšom prípade je obvinený muž, ktorý opakovane žiadal od kandidáta na poslanca Prešovského kraja za zabezpečenie 2600 hlasov 7800 eur. Koncom októbra bol zadržaný pri preberaní časti úplatku vo výške 2000 eur.

Tretí a štvrtý prípad sú o dvojici mužov, ktorá ponúkala v Medzilaborciach voličom úplatky vo forme potravín za to, že budú voliť poslanca, ktorého im určia oni. „​Následne žiadali od kandidáta na poslanca v Prešovskom kraji úplatok 1000 eur na nákup práve týchto potravín. Koncom októbra žiadali od kandidáta úplatok už 3000 eur za spomenuté hlasy a 3. novembra obvinení prebrali časť úplatku vo výške 1200 eur. Aj im hrozí až jeden rok,” povedal Gašpar.

Ľubomír Ábel
Zobraziť galériu (2)
Ľubomír Ábel  (Zdroj: Foto: Vlado Anjel)

Policajti v plnom nasadení

Policajný viceprezident Ľubomír Ábel informoval, že verejný poriadok počas sobotňajších (4. 11.) volieb zaisťovalo 7057 policajtov. Polícia prijala 59 podnetov, z toho 19 trestných oznámení, 14 sa týkalo priestupkov a 26 boli iné podnety.

Medzi najčastejšie incidenty podľa jeho slov patrilo, že voliči dostali volebné lístky ešte pred volebnou miestnosťou. Dochádzalo aj k rozdávaniu propagačných materiálov, vyskytli sa tiež vozidlá pred vchodom do volebnej miestnosti s nálepkami strany či plagátom kandidáta. Polícia zaznamenala aj príhovor cez obecný rozhlas s prezentáciou činnosti kandidáta či podpísané zápisnice ešte pred skončením volieb. „Počas volebného dňa sme zaznamenali za 24 hodín 82 trestných činov v rámci celého Slovenska. Je to podpriemer za jeden deň, aj tu sa odzrkadlila činnosť polície,” uzavrel Ábel. 

Viac o téme: Polícia Volebná korupcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu