Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zvrátená myseľ posilou FBI: Vyšetrovateľov inšpiruje brutálny sériový vrah

Ed Kemper Zobraziť galériu (3)
Ed Kemper (Zdroj: Foto: polícia)

BURBANK - Američan Ed Kemper sa zapísal do dejín ako jeden z najkrutejších sériových vrahov. Svoje mŕtve obete znásilňoval a odrezával im hlavy. Podobne kruto zniesol zo sveta aj svojich starých rodičov a vlastnú matku. S FBI spolupracuje a na svoje krutosti má vysvetlenie. Vyšetrovatelia tak môžu nahliadnuť do šialenej mysle a zostaviť profil, ktorý im pomáha v identifikácii ďalších vrahov.

Ed Kemper sa narodil v meste Burbank v Kalifornii v roku 1948. Mal dve mladšie sestry, no celý život vyrastal v nefunkčnej rodine. Matka Clarnell a otec Ed sa medzi sebou ustavične hádali, nakoniec sa odlúčili. Už malý Ed sa správal podivne a bizarne. Zavraždil a rozporcoval dve domáce mačky a s jednou zo sestier sa hral na smrteľné rituály. 

Jeho mama ho poslala, aby išiel žiť k svojmu otcovi. Od neho utiekol k starým rodičom, ktorí žili na izolovanej farme na úpätí pohoria Sierra Nevada. Jeho osobnosti to ale neprospelo. Cítil sa osamelý. Jeho podivná povaha sa prejavila v jedno popoludnie, keď mal 14 rokov.   

Upozornenie. Obsah nie je vhodný pre osoby mladšie ako 18 rokov a pre citlivé povahy. 

Vražda starých rodičov

Puškou zastrelil svoju babičku Maude, následne ju opakovane bodal kuchynským nožom. Potom prinútil svojho dedka, ktorý bol z otrasného skutku zdrvený, aby mu pomohol s odprataním tela. Nedovolil mu ísť pracovať na pole, zastrelil ho. Keď prípad vyšetrovala polícia a chcela vedieť, prečo tak konal, pokrčil plecami a povedal: "Len som chcel vedieť, aký je to pocit zastreliť babičku."   

Nemocnica pre duševne chorých

Odborníci mu diagnostikovali, že má narušenú osobnosť, označili ho za "pasívne agresívny typ" a diagnostikovali mu paranoidnú schizofréniu. Umiestnili ho do Štátnej nemocnice v Atascadero pre duševne chorých kriminálnikov. Strávil tam sedem rokov.  

Vraždy nemali konca

Po prepustení sa ponevieral, až kým znova nezačal vraždiť. Dňa 7. mája 1972 zniesol zo sveta dve kamarátky Mary Ann Pesceovú a Anitu Luchessuovú.  Bezvládne telá dovliekol domov, kde ich rozrezal a "hral sa" s jednotlivými časťami. Fotoaparátom Polaroid vyhotovoval obrázky. Časti tiel potom zabalil do igelitových tašiek a pochoval ich. Hlavy odhodil do hlbokej doliny.

Zvrátená myseľ posilou FBI:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: YT/Netflix)

O štyri mesiace neskôr znova udrel. Zavraždil Aiko Koovú kvôli tomu, že mala pomer s 15-ročným študentom. Zadusil ju a sexuálne zneužil jej mŕtvolu. Nasledujúci deň, keď mal sedenie so svojimi psychiatrami, mal hlavu mŕtveho študenta vo svojom aute.

V januári nasledujúceho roku opäť vraždil. Zastrelil študentku Cindy Schallaovú. Mŕtvolu si zobral domov a mal s ňou sex. Potom telo rozrezal a po častiach vyhodil do mora. Kemper si ponechal hlavu nebohej a skryl ju v záhrade svojej matky. Neskôr povedal, že "vždy chcela, aby sa ľudia na ňu pozerali".

O mesiac neskôr uniesol, napadol, zabil a sexuálne zneužil Rosalindu Thropehovú a Alicu Liuovú, zmrzačených tiel sa zbavil v kaňone neďaleko San Franciska. Jeho túžba po smrti rástla alarmujúcou rýchlosťou. Jeho otrasné konanie spelo k tomu, že sa chce pomstiť svojej matke. 

Zvrátená myseľ posilou FBI:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: YT/Netflix)

Vražda vlastnej matky

Kým spala, napadol ju kladivom a udieral, dokedy nezomrela. Telo zbavil krvi, nebohej matke vytiahol hrtan a s hlavou mal sex. "Zdalo sa mi to vhodné. Celé roky na mňa kričala," povedal neskôr polícii. Po hroznom zabíjaní zavolal najlepšiu priateľku svojej mamy Sally Hallettovú na večeru. Keď prišla, zaškrtil ju a odrezal hlavu. Potom sa uložil spať do matkinej postele. Vyčerpaný zavolal z telefónnej búdky na políciu. Povedal, čo urobil a priznal sa i k ďalším vraždám. Následne čakal na mužov zákona, dokiaľ si pre neho neprišli.  


Prečítajte si aj:

Detaily popráv sériového vraha Miroslava: Sex, rozštvrtenie a spálenie


Neskôr bol odsúdený za osem vrážd. Na otázku, aký trest si myslí, že by mal dostať, povedal "smrť mučením". V rozhovoroch s FBI odhalil, že ako chlapca ho matka donútila spať v podkroví bez okien, čo podporovalo jeho nenávisť voči nej až do tej miery, že začal mať temné myšlienky.

Neskôr mu matka údajne hovorila, že nie je dosť dobrý pre žiadnu z žien, ktoré poznal z univerzity, a preto nebol nikdy šťastný v normálnych vzťahoch. Namiesto toho musel partnerku úplne vlastniť, čo pre neho znamenalo zabiť ju. S mŕtvolami mal sex, prevážal ich v autách a fotografoval ich. 

FBI vytvorila vrahov profil

Vrahov profil, ktorý vytvorila FBI, sa stal námetom knihy autora Johna E. Douglasa s názvom Mind Hunter (Lovec mysle). Najnovšie sa stal inšpiráciou pre drámu Netflix amerického režiséra Davida Finchera, ktorý sa s Edom aj osobne stretol. Agenti FBI po jeho uväznení označili rozhovory s Edom za neoceniteľné. Jeho spovede pomáhajú špecialistom formovať profily iných sériových vrahov, aby ich v budúcich vedeli skôr dolapiť.  

Kemper je momentálne vo väzení. Povedal, že nie je schopný vrátiť sa do spoločnosti. Podľa jeho právnika  Scotta Curreyho verí, že mu nikto nikdy neodpustí. "Je šťastný, že je vo väzení," tlmočil vrahove slová právnik. O prípade vraha Eda Kempera napísal britský portál mirror.co-uk.

Viac o téme: Sériový vrahEd Kemper
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu