Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ľubomír (55) za svoj čin ponesie následky: Za pokus vraždy manželky šestnásť rokov v base

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BANSKÁ BYSTRICA – Trest šestnásť rokov odňatia slobody za pokus vraždy 47-ročnej manželky vymeral dnes senát Okresného súdu v Banskej Bystrici 55-ročnému inžinierovi Ľubomírovi R. zo Zvolena. Inžinier sa priznal, že manželku napadol nožom z pomsty, pretože sa s ním chcela rozviesť. Spôsobil jej život ohrozujúce zranenia a prežila iba vďaka rýchlej lekárskej pomoci. Rozsudok nie je právoplatný, obžalovaný sa vyjadrí v zákonnej lehote.

Vražedný útok sa odohral 20. februára ráno pred piatou hodinou v rodinnom dome vo Zvolene. Na smrtiaci útok sa inžinier pripravil tak, že najprv zavraždí manželku a potom spácha samovraždu otravou plynom. Najprv otvoril kohútiky na sporáku v kuchyni a prerezal hadicu s prívodom plynu. Potom s nožom so 17 centimetrovou čepeľou vošiel do detskej izby, kde manželka spala s maloletou dcérkou. Zasadil jej tri rany do brucha a jednu do hrudníka, na čo sa mu zlomil nôž. Manželka sa zobudila a chcela pred ním ujsť a aj dcérka začala kričať.

Inžinier odišiel do kuchyne, kde zapálil unikajúci plyn a zobral ďalší nôž, ktorým ohrozoval manželku. Žena musela rozbiť sklené dvere na chodbu, aby mohla ujsť pred útočníkom. Na krik a rinčanie skla prišiel napadnutej žene na pomoc jej brat Adrián, ktorý s matkou býval na prízemí. Inžinier nožom útočil aj na švagra, ktorý sa ubránil a nôž mu zlomil. Začali spolu zápasiť a švagor inžiniera zložil na zem a spacifikoval. Do zápasu so zaťom sa zapojila aj matka Andrey. Najprv vypla plyn a pomáhala synovi a vnučke pridržiavať na zemi agresívneho zaťa. Potom telefonicky privolala policajtov a záchranárov. Útočník bol agresívny až do príchodu policajnej hliadky.

Napadnutá žena, ktorá deň pred útokom oznámila svojmu manželovi, že podala návrh na rozvod, utrpela ťažké zranenia s priamym ohrozením života. Z nich sa zotavovala do augusta, ale utrpela aj psychickú traumu, z ktorej sa lieči i v súčasnosti. Rôzne zranenia však utrpela i útočníkova maloletá dcéra a jeho švagor. Inžinier na pojednávaní vyhlásil, že skutok podľa obžaloby nepopiera. Súd to zohľadnil ako poľahčujúcu okolnosť.

Voči rozsudku sa prokurátor neodvolal a agresívny inžinier sa vyjadrí v zákonnej lehote. Odvolaním však môže dosiahnuť iba nižší trest. Súd mu okrem trestu odňatia slobody, ktorý si odpyká v ústave s najvyšším stupňom stráženia, uložil povinnosť zaplatiť manželke bolestné viac ako 6 800 eur a poisťovniam nárokované sumy. Napadnutú manželku s jej nárokom na nemajetkovú ujmu vo výške 20 tisíc eur súd odkázal na civilný proces.

Viac o téme: Pokus o vražduRozvod Banská Bystrica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu