Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Prvé detaily obrovskej razie: Úniky za 163 miliónov, zapletený je aj politik z Mosta

Peter Hraško a Tibor Gašpar Zobraziť galériu (3)
Peter Hraško a Tibor Gašpar (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Desiatky obžalovaných, trinástka zadržaných, škoda štátu v desiatkach miliónoch eur. Polícia a Národná kriminálna agentúra (NAKA) uskutočnili v piatok 13. jednu zo svojich najväčších akcií. Do jej siete pritom padol aj župný poslanec a okresný predseda strany Most-Híd v Spišskej Novej Vsi.

Počas operácie s krycím názvom SHARK (žralok) bolo v akcii viac ako 480 príslušníkov NAKA a policajtov, ktorí sa zamerali na rozklad skupiny podvodníkov, ktorí krátili dane. Polícia obvinila 63 osôb a 13 zadržala, medzi nimi aj Stanislava Vospálka zo strany Most-Híd.

Ako uviedol policajný riaditeľ Tibor Gašpar počas dnešnej tlačovej konferencie, politika nemenoval, ale keďže je vo väzbe, predpokladá sa, že v samotnej zločineckej skupine bol na vyššej pozícii. Politické objednávky odmietol, bližšie detaily však neuviedol.

TK policia Danovy unik

Tlačovka k prípadu

„Ide o prípad, ktorý je rozsahom ojedinelý," povedal Gašpar a tvrdí, že naposledy tu niečo také bolo v kauze Olejári. Trinásť zadržaných osôb má byť špičkou zločineckej skupiny. Obvinení sú stíhaní pre trestný čin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny (hrozí 5 až 10 rokov väzenia), krátenia dane a poistného (7 až 12 rokov) a legalizácie príjmu z trestnej činnosti (12 až 20 rokov).

Najneskôr v januári 2014 na územi košického a bratislavského kraja vznikla okolo obvineného Štefana Š. s prezývkou Pipo zločinecká skupina osôb. Vytvorili reťazce obchodných spoločností, ktoré pozostávali z prvých, tzv. stratených, z druhých, tzv. nárazníkov, a koncových.

Stanislav Vospálek
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: stanislavvospalek.sk)

Stanislav Vospálek

Fiktívne aj reálne obchody

Koncové spoločnosti mali podľa Gašpara v princípe spáchať krátenie dane a poistného tým, že si znížili vlastnú daňovú povinnosť k DPH. Medzi jednotlivými spoločnosťami sa obchodovali reklamné služby. Išlo o výrobu rôznych reklamných spotov, bannerov, prenájom plôch na štítoch stien, vyrábanie rôznych rekl. spotov na LED obrazovky a uverejňovanie reklám.

Podľa vyšetrovateľa sa predpokladá, že tzv. stratené spoločnosti obchodovali len fiktívne s nárazníkovými spoločnosťami. „Nikdy medzi nimi reálne neprebehli tovary," tvrdí Gašpar. Potom nárazníkové obchodovali s koncovými, kde už prebehol obchod, ale úmyselne vysoko nadhodnotený.

Akcia finančnej polície Shark

Škoda takmer 135 miliónov eur

Koncová spoločnosť mala zaplatiť vlastnú daňovú povinnosť vo veľkej výške. Objednať si preto mala reklamné služby, za ktoré zaplatila oveľa viac, ako bola ich hodnota. To potom umožnilo koncovým spoločnostiam krátiť vlastnú daň. Celková škoda sa predpokladá na 28 miliónov eur. Vyšetrovateľ sa zaoberal aj legalizáciou prijmov z trestnej činnosti so škodou takmer 135 miliónov eur.

Prehliadky sa usktuočnili na rôznych miestach Slovenska - v Košiciach, Malej Ide, Smižanoch, Bratislave či Poprade. Vykonalo sa 20 domových prehliadok a 44 prehliadok iných nebytových priestorov. Zadržaných bolo v tom čase 17 osôb, z toho štyri osoby sú po vypočutí a obvinení stíhané na slobode.

Viac o téme: NAKA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu