Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Kaliňák: Polícia ani v starých prípadoch nerezignuje, páchatelia sa nemôžu cítiť bezpečne

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Obvinenie dvoch mužov v kauze vraždy advokáta Ernesta Valka dokazuje, že polícia nerezignuje ani v starších prípadoch a páchatelia sa nemôžu cítiť bezpečne. Po dnešnom zasadnutí vlády to vyhlásil minister vnútra Robert Kaliňák.

"Viackrát, keď sa ma na to pýtali pri tých výročiach, sme naznačovali, že kde asi sa nachádzajú (páchatelia, pozn. SITA), ale, že treba mať nezvratné dôkazy, ktoré tú situáciu posunú dopredu," uviedol minister s tým, že v tomto prípade sa ich vyšetrovateľom podarilo získať. "Ja sa chcem naozaj za prácu policajtom veľmi pekne poďakovať, lebo to je garanciou toho, že v takýchto citlivých prípadoch sa nevzdávajú a verím, že sa im podarí postúpiť aj v prípade vraždy Daniela Tupého," dodal minister.

Predbežný motív vraždy prominentného právnika Ernesta Valka je majetkový, konkrétne lúpež. Na tlačovej besede to dnes potvrdili zástupcovia polície a Generálnej prokuratúry (GP) SR. "Boli obvinené dve osoby, jedna pre vraždu, druhá pre lúpež," uviedol generálny prokurátor Jaromír Čižnár s tým, že iné verzie vyšetrovania sa zatiaľ nepotvrdili.

Námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky konkretizoval, že Jozef R., ktorý je momentálne vo výkone trestu pre inú trestnú činnosť, čelí obvineniu z vraždy v súbehu s trestnými činmi lúpeže, porušovania domovej slobody a nedovoleného ozbrojovania. Čelí tiež obvineniu z vraždy v ďalšom prípade, pričom podľa polície usmrtil spolupáchateľa Antona H., s ktorým páchal trestnú činnosť. Druhý obvinený Jaroslav K., ktorý je momentálne vo väzbe v inej veci, čelí obvineniu pre lúpež.

Ernesta Valka zavraždili 9. novembra 2010 v jeho dome v Limbachu. Bývalý predseda Ústavného súdu ČSFR bol jedným z najvplyvnejších právnikov a venoval sa viacerým citlivým kauzám. O tom, že motívom vraždy bola lúpež a páchateľmi lupiči, ktorých Valko prekvapil, hovoril už dávnejšie bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak.

Viac o téme: Robert KaliňákErnest Valko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu