Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Záhadné úmrtia vo väzniciach: Mladík (†24) sa obesil, rodina si myslí, že všetko bolo inak

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

BRATISLAVA - Rodina mladého muža má hlavu v smútku. Bol väznený od marca, no na konci septembra sa dozvedeli najhoršiu správu. Väzenskí strážcovia ho našli obeseného na mreži. Rodina sa ale domnieva, že samovraždu nespáchal.

"Dňa 30. septembra 2017 v dopoludňajších hodinách spáchal v ústave Bratislava samovraždu obesením 24-ročný obvinený, ktorý sa vo výkone väzby nachádzal od marca 2017 pre podozrenie zo spáchania trestných činov útoku na verejného činiteľa a nebezpečného vyhrážania," informoval riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže Adrián Baláž.  

Muža našiel personál, keď kontroloval väzňov. Strážnici našli obvineného, ako visí na okennej mreži na škrtidle zhotovenom z pyžamových nohavíc. Muž nejavil známky života. "Napriek okamžitému oživovaniu a príchodu privolanej Rýchlej zdravotnej pomoci sa už žiaľ nepodarilo jeho život zachrániť," ozrejmil Baláž s tým, že samovraždu obvineného vyšetruje polícia. Bol o nej vyrozumený aj dozorový prokurátor a príbuzní obvineného.

Rodina nebohého si myslí iné

Sestra nebohého muža má na vec ale iný názor a domnieva sa, že za smrťou jej brata stoja tretie osoby, ktoré mu na druhý svet dopomohlli. Poukázala na troch nebohých, ktorí prišli o život v slovenských ústavoch. 

Záhadné úmrtia vo väzniciach:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: foto: fb)

Ako uviedla v kometároch pod obrázkom, jednému z mladých mužov našli pri pitve v tele ponožku. "Ako je to možné? Ako sa tam tá ponožka dostala? Jedine tak, že mu ju strčili do úst, aby nekričal a mohli ho v pokoji biť," napísala sestra nebohého. Muž s ponožkou by mal byť práve jej nebohý brat. 

Záhadné úmrtia vo väzniciach:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: foto: fb)

Na sociálnej sieti pribúdajú pod fotografiami komentáre. Diskutujúci špekulujú nad prácou strážnikov vo väzniciach. 

           

Záhadné úmrtia vo väzniciach:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: foto: fb)

Záhadné úmrtia vo väzniciach:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: foto: fb)

Je dôležité poznamenať, že každým úmrtím vo väznici sa zaoberá polícia, ktorá zisťuje okolnosti, za akých k tragédii došlo. "V prípade každého úmrtia osoby vo výkone väzby a výkone trestu odňatia slobody vrátane samovrážd vykonáva vyšetrovanie príslušný útvar Policajného zboru, na ktorého priebeh a výsledky dohliada dozorujúci prokurátor. Ani v jednom z uvedených prípadoch sa takýmto vyšetrovaním nepreukázalo cudzie zavinenie," potvrdil Baláž. 

Úmrtia väzňov v roku 2016

V roku 2016 prišlo v ústavoch k 24 úmrtiam väznených osôb, z toho boli traja obvinení a 21 odsúdených. Všetci zomreli kvôli chorobe. Z tohto počtu 13 väznených osôb zomrelo v Nemocnici pre obvinených a odsúdených v Trenčíe. Väzni najčastejšie zomierajú na kardiovaskulárne ochorenia a onkologické ochorenia. "Vo všeobecnosti možno dodať, že chorobnosť väznenej populácie je vyššia v porovnaní s civilnou populáciou, čo je spôsobené spravidla spôsobom života pred nástupom do výkonu väzby alebo výkonu trestu odňatia slobody. Považujeme za potrebné uviesť, že je nám ľúto každého ľudského života, o to viac, ak ide o osobu v ústavnej starostlivosti, ktorou je aj výkon väzby a výkon trestu odňatia slobody," dodal Baláž. 

Záhadné úmrtia vo väzniciach:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Samovraždy za mrežami za rok 2016

V roku 2016 bolo väznenými osobami spáchaných 6 samovrážd, z toho štyria obvinení a dvaja odsúdení. Napriek rôznym opatreniam nie je možné samovražednému konaniu úplne zabrániť. "Z výsledkov následných šetrení okolností takéhoto konania vyplýva, že najčastejšími dôvodmi je strata slobody a z toho vyplývajúce zákonné obmedzenia, nezmierenie sa zo spáchaným skutkom, negatívne vzťahy s rodinou a partnermi alebo ich strata," vysvetlil riaditeľ s tým, že osoby, ktoré páchajú samovraždy vo väzení svoje správanie spravidla cielene kontrolujú, aby okolie neupozornili na úmysly a nebolo im ich rozhodnutie ukončiť život zmarené zo strany personálu. 

Väzni k samovraždám zneužívajú predmety a veci, ktoré majú povolené za mrežami mať. Ide o predmety, ktoré zabezepečujú osobnú hygienu, upravenosť, alebo ide o časť výstroja. 

Záhadné úmrtia vo väzniciach:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Väzni sú obmedzovaní, toto strážnici nesmú

Podľa Baláža je potrebné si uvedomiť, že väznené osoby možno obmedziť počas výkonu väzby alebo výkonu trestu len vo výkone tých práv a slobôd, ktorých výkon by bol v rozpore s účelom výkonu väzby alebo výkonu trestu. Ide napríklad o právo na nedotknuteľnosť osoby, slobody pohybu a pobytu, zachovanie listového tajomstva a slobodnom výbere lekára. Zároveň je však personál zboru povinný rešpektovať ľudskú dôstojnosť a nesmie používať kruté, neľudské alebo ponižujúce spôsoby zaobchádzania.

Personál zboru nemôže napríklad monitorovať technickými prostriedkami priestory štandardných ciel, kontrolovať, resp. byť prítomný pri vykonávaní osobnej hygieny a hygienických potrieb, ako aj zabezpečenie zákonom garantovaného nepretržitého osemhodinového spánku na lôžku. 

 

Viac o téme: ústavVäzenieZVJS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu