Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Tragický víkend v Tatrách: Čechovi (†43) chýbal dostatočný výstroj, po páde zomrel aj Slovák (†54)

Vo Vysokých Tatrách zahynul Čech Zobraziť galériu (6)
Vo Vysokých Tatrách zahynul Čech (Zdroj: Foto: FB/HZS)

VYSOKÉ TATRY - Cez víkend kosila vo Vysokých Tatrách smrť. V piatok zahynul horolezec z Česka, ktorý nemal dostatočnú výstroj. V sobotu zomrel slovenský turista. Obom mužom sa stal osudným pád.

V sobotu popoludní zavolal na tiesňovú linku horolezec z východnej steny Ľadového štítu vo Vysokých Tatrách, že spoločne s kolegom videli z Ľadovej štrbiny spadnúť muža smerom do Malej Studenej doliny. "Turista pádom vo veľmi ťažkom a exponovanom teréne utrpel poranenia nezlučiteľné so životom," informovali horskí záchranári na sociálnej sieti.

O súčinnosť bola požiadaná Letka Ministerstva vnútra SR, ktorá z heliportu v Starom Smokovci vzala na palubu troch horských záchranárov a spoločne leteli do oblasti Ľadového štítu. Dvaja záchranári HZS boli vysadení v blízkosti miesta nehody. "Po príchode na miesto nešťastnej udalosti boli telesné pozostatky nebohého muža nabalené a pripravené na transport," doplnili horskí záchranári. Letecký transport na heliport do Starého Smokovca sa uskutočnil v podvese vrtuľníka. Po pristátí boli telesné pozostatky slovenského turistu (†54) odovzdané obhliadajúcemu lekárovi a polícii. 

Tragický víkend v Tatrách:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: FB/HZS)

V piatok zahynul Čech

Nešťastie sa stalo ešte v piatok vo Vysokých Tatrách. Horolezec (†43) nemal podľa horských záchranárov kompletnú výstroj, padal asi 30 metrov pravdepodobne po uvoľnení kameňov. Po páde zostal ležať v bezvedomí. K nešťastiu došlo nad Ľadovým plesem v Zlomiskovej doline.

Do akcie bol nasadený vrtuľník, ktorému sa ale kvôli oblačnosti a chýbajúcim údajom o presnom mieste nešťastia podarilo až na druhý pokus dopraviť záchranárov do blízkosti horolezca. V tom čase už bol, žiaľ, mŕtvy. Zo steny bol následne vyprostený i spolulezec českého horolezca.

Tragický víkend v Tatrách:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: FB/HZS)

Pomoc ďalšiemu Čechovi

V piatok horskí záchranári pomáhali vo Vysokých Tatrách tiež ďalšiemu českému turistovi, ktorý neutrpel zranenia, ale ve vysokohorskom teréne pod horou Široká veža nedokázal sám zostúpiť na turistický chodník.

Tragický víkend v Tatrách:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: FB/HZS)

Pomoc piatim turistom

Rovnako v piatok večer Horskú záchrannú službu vo Vysokých Tatrách požiadalo o pomoc pät českých horolezcov, ktorí síce boli bez zranení, ale nedokázali zostúpiť z hory Zadný Gerlach, ktorá se nachádza blízko Gerlachovského štítu, najvyššej hory na Slovensku. Kvôli nepriaznivému počasiu v piatok nemohol ku skupine priletieť vrtuľník a horolezci prečkali noc vo vysokohorskom teréne. V sobotu ich vrtuľník dopravil do údolia. Nikto z nich nepotreboval ošetrenie.


Prečítajte si aj:

FOTO Martin (†29) miloval Tatry, podcenil ich! Posledné slová a zdrvujúca správa pre rodinu


Smrť ďalšieho Čecha

Minulý pondelok záchranári našli v Tatrách telo českého turistu (†29), ktorý bol niekoľko dní nezvestný. Vydal se na túru krátko pred tým, než se zhoršilo počasie a napadol sneh.

Tragický víkend v Tatrách:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/HZS)

Smrtiace Tatry

Za posledných desať rokov sa slovenské Tatry stali osudnými rade českých turistov a horolezcov. Od roku 2010 zomreli v Tatrách približne dve desiatky českých turistov. K najčastejším príčinám úmrtí patrili pády, úmrtia pod lavínou alebo zdravotné kolapsy.

Tragický víkend v Tatrách:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: FB/HZS)

Horskí záchranári vlani najčastejšie pomáhali slovenským turistom, potom Poliakom a Čechom.   Záchranné akcie HZS sú spoplatňované. Náklady spojené so zásahmi kryje poistenie, ktoré ponúkajú napríklad komerčné poisťovne. 

Viac o téme: TragédiaTuristaVysoké TatryČech
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu