Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Obávaný mafián sýkoriek: Krátko po tom, ako ho pustili z basy, zvrat! Tajný plán a razia

Ivan Cuper Zobraziť galériu (3)
Ivan Cuper (Zdroj: Foto: TASR)

BRATISLAVA - Obžalovaný člen gangu sýkorovcov Ivan Cuper, prezývaný Vincko, ktorého pobyt na slobode monitoroval elektronický náramok, sa dnes pravdepodobne pokúsil utiecť zo Slovenska. Bezpečnostný incident potvrdilo ministerstvo spravodlivosti, ktoré spravuje Elektronický systém monitoringu osôb (ESMO).

Operačné stredisko ESMO zaevidovalo porušenie prevádzkových pokynov zo strany kontrolovanej osoby dnes v ranných hodinách, priblížil hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla. Obžalovaný sa vzdialil od GPS zariadenia, ktoré je povinný okrem náramku nosiť so sebou. Išlo o obžalovaného Ivana Cupera. "Vzniklo teda podozrenie, že kontrolovaná osoba porušila zákaz opustiť Slovenskú republiku," uviedol Bubla. Operačné stredisko ESMO kontaktovalo príslušného probačného a mediačného úradníka a tiež políciu, ktorá kontrolovanú osobu podľa informácií ministerstva spravodlivosti úspešne lokalizovala a zadržala. 

Obávaný mafián sýkoriek: Krátko
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Branislav Račko)

Vincko popíjal v pohostinstve

"Muž bol v krátkom čase po vyhlásení pátrania spozorovaný hliadkou Policajného zboru a následne v súlade so zákonom obmedzený na osobnej slobode v priestoroch jedného z pohostinstiev v mestskej časti Bratislava – Devínska Nová Ves," informoval hovorca bratislavských policajtov Michal Szeiff. Vincka muži zákona eskortovali na príslušné oddelenie za účelom vykonania ďalších potrebných úkonov v prítomnosti probačno – mediačného úradníka. "Nakoľko sú v tejto súvislosti v súčasnej dobe vykonávané potrebné úkony, bližšie informácie nie je možné poskytnúť," uzavrel Szeiff. 

Systém funguje

"Podrobnosti momentálne neviem povedať, pretože som bola na vláde, mám len základnú informáciu, z ktorej pre mňa vyplýva, že systém funguje, to znamená, že nedodržanie podmienok bolo okamžite signalizované a následne sme vedeli operatívne komunikovať s políciou," potvrdila po zasadnutí vlády ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd).

Vincko na slobodu nechcel

Obžalovaný vysokopostavený člen gangu sýkorovcov, dvakrát neprávoplatne odsúdený na doživotie, ktorému vyprší maximálna lehota možnej väzby 25. septembra, predčasne na slobodu ísť nechcel. Proti verdiktu Krajského súdu v Banskej Bystrici podal sťažnosť. Najvyšší súd jej však nevyhovel a 12. septembra rozhodol, že pôjde von. Nariadil pritom jeho kontrolu technickým prostriedkom a súčasne mu zakázal vycestovať do zahraničia.

Obávaný mafián sýkoriek: Krátko
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Branislav Račko)

Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici Ivana Cupera, ako aj bossa gangu Róberta Lališa, prezývaného Kýbel, už dvakrát odsúdil na doživotie, najprv v roku 2016 a naposledy v apríli tohto roku. Obaja podali odvolanie a Najvyšší súd SR zakaždým rozsudky zrušil. Trestnú vec obžalovaného Róberta Lališa a spol. napokon ŠTS odňal a prikázal Krajskému súdu v Banskej Bystrici, aby ju v potrebnom rozsahu prejednal a rozhodol. Proces sa začne odznova. Termín je stanovený na koniec októbra.

Obaja sýkorovci čelia obžalobe, ktorá ich spolu s komplicmi viní zo šiestich vrážd z rokov 1998 a 1999 - Eduarda a Roberta Diničovcov, Romana Deáka, Alojza Házyho, Dalera Hlavačku, Miloša Piliara a zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

Viac o téme: SýkorovciIvan Cuper
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu