Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Humenčania neverili vlastným očiam: Strach, centrum mesta malo neželaného návštevníka

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

HUMENNÉ - V centre mesta Humenné sa v noci nadnes pohyboval medveď. Nikomu sa nič nestalo, zviera sa stratilo v lese. Ako uviedol náčelník Mestskej polície v Humennom Marián Zub, približne o polnoci prijali hlásenie, že pod nadjazdom na kruhovej križovatke sa pohybuje medveď. "Na miesto bola ihneď vyslaná hliadka. Medveď sa tam už nenachádzal. Policajti ho našli pri nakladacej ploche železnice," opísal. Na pomoc im prišla aj štátna polícia.

Príslušníci sa snažili podľa jeho ďalších slov zviera z centra vytlačiť, pretože v meste sa nachádzalo veľa ľudí. Akcia trvala približne štyri hodiny. Medveď sa nakoniec dostal z jednej strany mesta na druhú, kde ho registrovali pri historickom zámku. "Potom sa niekde medzi skanzenom a amfiteátrom stratil. Smeroval do lesa," doplnil.

Medveď bol podľa štatutára Poľovníckej spoločnosti Sokolej Štefana Kozáka, ktorý sa na mieste nachádzal, mladý. "Mohol mať do 100 kilogramov. Bol plachý a vystrašený. Snažili sme sa, aby sa dostal čo najďalej od ľudí, aby sa nikomu nič nestalo," priblížil. Ako ďalej uviedol, vo svojom živote sa s niečím podobným doteraz nestretol. "Ani tí najstarší pamätníci si nespomínajú na medveďa v centre mesta. Najbližšie ho na fotopasci videli v Kochanovciach či Hažíne nad Cirochou," spomenul.

Ako v tejto súvislosti uviedol Jozef Štofík zo Správy Národného parku Poloniny v Stakčíne, nejde o štandardné správanie medveďa. "Vo všeobecnosti sa ľuďom vyhýba. Ale v prípade, že je ľudí viac a keď je to mladý medveď, môže sa stať, že zablúdi aj bližšie k dedine a mestu," vysvetlil s tým, že je to odozva na to, že medveďov je na Slovensku čím ďalej tým viac.

Pri strete s medveďom je podľa jeho slov dôležité ho neprovokovať. "Samozrejme, treba dať o sebe vedieť, aby sme ho neprekvapili a aby sa nám vyhol. Medvede sa ľudí vo všeobecnosti boja, neútočia, nie sme ich potravou," uzavrel.

Viac o téme: MedveďHumenné
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu