Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Kedysi obávaný muž slovenského podsvetia naháňa Chorvátom strach: Teror na ostrove Brač

Vila na ostrove Brač Zobraziť galériu (5)
Vila na ostrove Brač (Zdroj: Foto: index-hr, posilnovanie.sk)

BRAČ - Zo zabudnutého muža slovenského podsvetia je ctihodný občan. Kedysi meno Ondreja Žembu rezonovalo v súvislosti s mafiánmi okupovanou Tatravagónkou Poprad, dnes trávi chvíle oddychu pri slovenskom mori. Povaha bývalého majstra Československa v kulturistike sa ale nezaprie. Na ostrove Brač si načierno vybudoval vilu, Chorvátov postavil s nožom pod krkom do pozoru.

Kedysi významná postava slovenského podstvetia. Popradský podnikateľ Ondrej Žemba získul titul majstra v kulturistike v roku 1999, v tom istom roku sa ho konkurencia pokúsila zabiť. O dva roky neskôr sa postavil do čela Tatravagónky ako jej spolumajiteľ a šéf dozornej rady. Napojený na zvučné mená mafiánov, z ktorých dnes už niektorí nežijú, iní si odpykávajú doživotné tresty, sa podieľal na páchaní trestnej činnosti v podtatranskej oblasti. 

Oddych v Chorvátsku

Podnikateľ sa stiahol do ústrania. Chvíle oddychu si užíva na chorvátskom ostrove Brač, kde si vybudoval vilu. Miestni sa ale búria. Podľa chorvátskych médií, Žemba si vlastným rozhodnutím ohradil kúsok pobrežia kamenným oplotením, a takto si vytvoril súkromnú pláž. Na brehu si vybudoval betónové mólo, kde kotví loď. Na stavbu ale od chorvátskych úradov povolenie nemá.  

Kedysi obávaný muž slovenského
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: index.hr)

Konflikt so susedom

Na nepozvaného suseda upozornil podnikateľ Anto Čović, ktorého dom sa nachádza v zátoke Točinjak v Povlja na ostrove Brač. Opísal, že na ostrov Brač nezavítal niekoľko rokov kvôli chorobe v rodine. Keď tam túto sezónu prišiel, nestačil sa diviť.

Zdá sa, že sused zo Slovenska poriadne znepríjemňuje ostatným dovolenkujúcim život. Tým, že sa ohradil, nedovolí akýkoľvek prejazd pozemnou alebo námornou cestou cez "svoje územie". "Nedovolí prejazd zátokou a tvrdí, že je jeho," opisuje Čović a pýta sa, ako je možné, že sused ignoroval stavebné povolenie a nebral ohľad na životné prostrednie. Chorvát sa nestačil čudovať, keď zistil, koho má za suseda. Z policajných zdrojov sa dozvedel, že Slovák "predstavuje hrozbu". Tvrdí, že Žemba sa mu dokonca vyhrážal, keď nožom rezal laná, ktorými chcel priviazať loď do doku: "Podrežem ti hrdlo," cituje Čović Žembu. 

Kompetentní riešia

Incident riešila aj bračská polícia. Žemba uviedol, že kotvil loď, pretože sa blížila búrka. Priznal, že sa mu Čović prihovoril, potom presunul svoju loď a sused na inej lodi odišiel. Okresný prokurátor zamietol Čovićovo obvinenie s tým, že Žemba suseda nijako neohrozil, len mu nedovolil priviazať loď. Faktom ostáva, že miestni nesúhlasia s ilegálnou stavbou, ktorá zaberá verejné pobrežie. O prípad sa už zaujíma starosta Ivan Marijančević, ktorý poslal na miesto stavebných inšpektorov, aby situáciu preverili. Informoval chorvátsky portál index.hr. 

Kedysi obávaný muž slovenského
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: index-hr, posilnovanie.sk)

Černákov kamarát

Reprezentačný tréner slovenských kulturistov Ondrej Žemba sa kamarátil s bosom všetkých bosov Mikulášom Černákom. Ako opísal vo svojej knihe po tom, čo prelomil mlčanie, v lete 1997 ho Žemba navštívil v hoteli Lux. "Žemba mi na našom spoločnom stretnutí predniesol požiadavku na odstránenie Róberta Holuba. Povedal, že keby sa tá likvidácia urobila, vie vybaviť z toho „slušne na kávu“. Znamenalo to nejaké podiely v mäsokombináte Prešov a v tom čase „slušne na kávu“ znamenalo niekoľko miliónov slovenských korún. Ja som mu na to nepovedal nič konkrétne. Po tomto stretnutí som s požiadavkou oboznámil partnerov Jána Kána a Miloša Kaštana," opísal Černák. Košický podnikateľ a zakladateľ zločineckej skupiny Róbert Holub zomrel násilnou smrťou 5. októbra 1997.    

 

 

Viac o téme: MafiaOndrej Žemba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu