Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Polícia za korupciu obvinila úradníkov daňového úradu aj vysokoškolského pedagóga

Tibor Gašpar
Tibor Gašpar (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Za korupciu obvinili policajti v uplynulých dňoch úradníkov daňového úradu aj vysokoškolského pedagóga. Ako dnes na brífingu uviedol prezident Policajného zboru Tibor Gašpar, prvý prípad nazvaný "Hoteliér" sa týka Daňového úradu Košice.

Vedúci oddelenia kontroly z pobočky úradu v Trebišove Vladimír H. a zamestnanec pobočky úradu v Michalovciach Dušan M. podľa polície požadovali 30 000 eur od zástupcu istého podnikateľského subjektu. Ako protislužbu mali zabezpečiť, aby daňová kontrola týkajúca sa odpočtu DPH, dopadla v prospech subjektu. Konateľ spoločnosti sa však obrátil na políciu. Tá úradníkov obvinila z trestného činu prijímania úplatku, ako aj zo zneužitia právomoci verejného činiteľa. V prípade dokázania viny im hrozí trest na päť až 12 rokov väzenia.

Druhý prípad sa podľa Gašpara týka Vysokej školy Svätej Alžbety. Počas skúšok z predmetu vývinová psychológia, ktoré sa uskutočnili v priestoroch Fakultnej nemocnice Nové Zámky, pedagóg Peter S. podľa výsledkov vyšetrovania prijal od piatich študentiek spolu 150 eur. Za to mal zabezpečiť, že skúšku absolvujú.

Podľa Gašpara bolo v tomto prípade, ktorý polícia nazvala "Kvietok", dokazovanie ťažšie ako v prvom prípade, pretože ani jedna strana nespolupracovala. Policajti teda konali na základe operatívnych informácií a záznamu zo zariadenia, ktoré umiestnili v priestoroch nemocnice. Pedagógovi hrozí v prípade dokázania viny za prijímanie úplatku trest tri až osem rokov väzenia a študentkám, ktoré mu peniaze odovzdávali vo vysokoškolských indexoch, šesť mesiacov až tri roky.

Viac o téme: KorupciaTlačová konferencia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu