Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Matúško (7) zomrel v areáli školy, privalil ho strom: Kto bude za smrť pykať? Vinník neznámy

Tragédia sa stala v areáli základnej školy v Karlovej Vsi Zobraziť galériu (4)
Tragédia sa stala v areáli základnej školy v Karlovej Vsi (Zdroj: foto: archiv)

BRATISLAVA - V prípade tragickej smrti prváčika Matúška, ktorý nešťastne zomrel v areáli základnej školy v bratislavskej Karlovej Vsi, padol nečakaný verdikt. Tragédia, ktorá šokovala celé Slovensko, sa stala v zime pred dvomi rokmi.

Okresný súd Bratislava IV včera oslobodil spod obžaloby všetkých štyroch obžalovaných v prípade tragickej smrti sedemročného prváka Matúška, ktorého v zime 2015 v areáli základnej školy v bratislavskej Karlovej Vsi privalil strom. Rozsudok nie je právoplatný, odvolala sa prokurátorka.

Sudkyňa sa v odôvodnení rozsudku oprela najmä o znalecké dokazovanie a výpovede svedkov, podľa ktorých na strome nebolo možné zvonka vizuálne pozorovať jeho poškodenie či chorobu. „Hniloba koreňového systému sa neprejavila typickými prejavmi a strom sa javil ako zdravý,“ citovala sudkyňa.

Matúško (7) zomrel v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: foto: archiv)

Pád stromu sa teda nedal predpokladať. Preschnutie koruny stromu bolo na úrovni približne osem percent, čo je podľa znalcov bežný jav. Voľným okom sa nedalo vidieť, že strom má poškodený koreň, a sudkyňa sa taktiež odvolala na výpoveď svedka, podľa ktorého bol prvým prejavom hniloby koreňov až samotný pád stromu.


Prečítajte si aj:

Tragédia, ktorá šokovala Slovensko: Matúško (†7) zomrel pri hre na školskom dvore, trest!


Súd taktiež skonštatoval, že obžalovaní v tejto veci neporušili žiadne predpisy, prípadne povinnosti, ktoré by im vyplývali z uzavretých zmlúv. Prokurátor v prípade obžaloval vychovávateľku Martu D., vedúcu družiny Vieru D., riaditeľa školy Jána H. a Petra L., ktorý mal na starosti areál školy.

Matúško (7) zomrel v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: foto: archiv)

Matúško (7) zomrel v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: foto: archiv)

Osudný deň

Z výpovedí svedkov na predchádzajúcich hlavných pojednávaniach vyplynulo, že v tragický deň husto snežilo. V areáli školy sa hrali vonku deti. Jeden zo svedkov, ktorý sa bol prejsť, zrazu počul praskot, padol strom a potom začul aj výkrik o pomoc. Snažil sa chlapca vyslobodiť, ďalší ľudia volali hasičov a záchranku. Matúško, žiaľ, svojim zraneniam podľahol.

Viac o téme: SmrťNešťastiePrvákMatúško
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu