Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Úlovok priamo z čierneho trhu: Žilinskí policajti objavili hromadu zbraní a munície

Polícia skonfiškovala pri Žiline arzenál nelegálne držaných zbraní. Okrem desiatok pušiek a pištolí aj granáty, delostreleckú muníciu, rozbušky, chemické látky a pyrotechnický materiál. Zobraziť galériu (4)
Polícia skonfiškovala pri Žiline arzenál nelegálne držaných zbraní. Okrem desiatok pušiek a pištolí aj granáty, delostreleckú muníciu, rozbušky, chemické látky a pyrotechnický materiál. (Zdroj: SITA/pz)

ŽILINA - Žilinskí policajti zaistili v stredu (17. 5.) pri dvoch domových prehliadkach v okrese Žilina niekoľko desiatok dlhých a krátkych strelných zbraní, zhruba 4600 nábojov, komponenty k zbraniam a výbušniny. Zo zločinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami obvinil 42-ročného Róberta a 49-ročného Miloša z okresu Žilina. Na tlačovej besede o tom dnes v Žiline informoval riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Žiline Ivan Špánik.

"Zbrane sme stiahli z možného ilegálneho trhu a predišli sme páchaniu trestnej činnosti násilného charakteru. Ide o ojedinelú vec v našom kraji. Nepamätám si, že by sme našli pri jednej akcii u dvoch osôb takéto množstvo zbraní a munície," povedal krajský policajný riaditeľ.

Riaditeľ Okresného riaditeľstva (OR) PZ v Žiline Ľudovít Šebesta doplnil, že policajti zaistili 30 dlhých strelných zbraní, 33 krátkych strelných zbraní, päť zbraní s hromadným účinkom, okolo 4600 nábojov, komponenty k zbraniam, výbušniny.

Podľa zástupcu riaditeľa Odboru kriminálnej polície OR PZ v Žiline Pavla Beliša našli väčšinu zbraní u 42-ročného Róberta, ktorý nie je držiteľom zbrojného preukazu. "Zbrane, muníciu, chemické látky a pyrotechnický materiál si mal zadovažovať a v mieste bydliska bez povolenia prechovávať najmenej od roku 2007. Z predbežných výsledkov kriminalistickej expertízy niekoľkých vybraných zbraní vyplýva, že patria do kategórie A. To znamená, že sú zakázané. Niektoré zbrane boli podomácky upravované a podľa predbežných záverov expertízy streľby schopné a plne funkčné," dodal Beliš.

Doplnil, že obvinený prechovával aj tri priemyselné elektrické milisekundové rozbušky s medenou dutinkou, plastickú vojenskú trhavinu PINp 10 s hmotnosťou niekoľko desiatok gramov a plastickú priemyselnú trhavinu danubit s hmotnosťou niekoľko desiatok gramov. "Ide o výbušniny, ktoré možno nadobúdať len na základe povolenia na odber výbušnín a výbušných predmetov, ktoré vydá obvodný banský úrad, čím konal v rozpore so zákonom o zbraniach a strelive a zákonom o výbušninách, výbušných predmetoch a munícii," uviedol zástupca riaditeľa Odboru kriminálnej polície OR PZ v Žiline.

Polícia skonfiškovala pri Žiline
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/pz)

Medzi chemickými látkami zaistili podľa neho policajti aj látky, ktoré slúžia na výrobu výbušnín a trhavín. "Sám si miešal výbušniny a trhaviny. Vyrábal si nádoby, kde napríklad umiestňoval guľôčky a matice, ktoré, ak by explodovali, usmrtili by ľudí v okruhu niekoľko desiatok metrov," podotkol Beliš.

"V tomto štádiu nemáme poznatky, že by to mohlo byť použité na teroristický útok. Samozrejme, toto množstvo zbraní, výbušnín a munície mohlo byť použité na akékoľvek účely. Hodnotíme to ako vysoko nebezpečnú činnosť. Nedá sa teraz ešte s istotou konštatovať, kde a pre koho boli určené. Radi by sme túto informáciu mali kompletnú, ale je to čerstvé," uzavrel krajský policajný riaditeľ.

Viac o téme: ZbraneMunícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu